Ennek nem fognak örülni a Skóciába készülő és vonatozást tervező Harry Potter-rajongók

Ismét nem jár a Harry Potter-filmekben megismert népszerű expressz. A skóciai turistalátványosságot egy biztonsági előírásokról kirobbant vita miatt szüneteltetik.

A West Coast Railways (WCR) hónapok óta vitázik a vonat kocsiajtóinak zárrendszerével kapcsolatos  kérdésekről. A vasúti szolgáltatást először tavaly nyáron függesztették fel egy biztonsági elemzést követően, amelyet az Office of Rail and Road (ORR) készített.

A mozgó szerelvény nyitott ablakán kihajoló utasok megsérülhetnek, amikor a vonat növényzet, sziklavágások, vagy egyéb balesetveszélyes dolgok mellett halad el. Az ORR ragaszkodik ahhoz, hogy új központi zárrendszerrel szereljék fel a kocsikat.

Korábban már ideiglenes felmentést kapott a járat ezen szabály alól, így az utasszállítás  a szokásos módon működhetett. Most azonban a WCR újabb engedményt kér az ORR-től,

az elbírálás idejére pedig a szolgáltatást határozatlan időre ismét felfüggesztették.

A már megvásárolt jegyek árát természetesen visszatérítik.

A gőzmozdony által húzott szerelvény a Fort William közelében lévő Glenfinnan viadukton való áthaladásáról vált igazán híressé a Harry Potter és a titkok kamrája című filmben. A teljes járat márciustól októberig közlekedik Mallaig és Fort William között.

James Shuttleworth kereskedelmi vezető arra figyelmeztetett, hogy a járatok felfüggesztése akár ötven millió font veszteséget is okozhat. “A vonatokat évente többezer utas élvezi, a szolgáltatás pedig fellendíti Mallaig és Fort William gazdaságát, és becslések szerint húsz millió fontot hoz az Egyesült Királyság idegenforgalmának kasszájába" – mondja.

Shuttleworth felszólította az ORR-t, hogy találjon hosszú távú megoldást, ami biztosítja a fővonalon közlekedő vonat jövőjét. Az ORR szóvivője azonban azt mondta, hogy a WCR-t "több évvel ezelőtt" tájékoztatták már, hogy március 31-e után nem szolgáltathatnak, ha nem rendelkeznek központi ajtózárrendszerrel, vagy mentességgel.

A csodálatos természeti kincsek és különleges építmények inspirálóan hatnak a filmesekre, nem csoda, hogy nagy gondot fordítanak arra, hogy kiválasszák a legtökéletesebb forgatási helyszíneket. Vannak olyanok is, amelyek egészen addig rejtett gyöngyszemek voltak, amíg meg nem jelentek a mozivásznon.

(Forrás: The Sun, fotók: Getty Images)

járat | gőzmozdony | vonat | szünetel | harry potter

FOLYTASD EZZEL

Ide éri meg most elutazni, ezek a legolcsóbb európai városok

Ezért vannak apró lyukak a repülőgép ablakain

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Egy tökéletes helyszín Budapest felett a társas kikapcsolódáshoz
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom