Használjon bababarát falfestéket az egészség érdekében

Sokan vágnak bele a gyerekszoba felújításába, ez az első teendők egyike a babavárás időszakában. Mindenből a legszebbet, a legjobbat akarjuk neki, így a babaszoba festésére is kiemelt figyelmet fordítunk, ehhez nyújtanak ideális megoldást a bababarát festékek.

Napjainkban divatos elfoglaltság a kopott, régi vagy megunt bútorok, játékok átfestése is, sokan rendezik be ilyenekkel a baba- és gyerekbirodalmakat. Ehhez is léteznek már különféle felületre alkalmas környezetbarát, egészséges festékek.

Hogyan válasszunk bababarát festéket?

Bababarát festéknek azokat a festékeket nevezik, amelyek egészségre ártalmas anyagokat nem tartalmaznak, valamint nem oldódik ki belőlük semmilyen káros anyag.

Ma már sok gyártó odafigyel a festékek összetételére, a vásárlói igényeket figyelembe véve készít olyan fal-, bútor- és kültéri festékeket, amelyek nyugodtan használhatók kisgyerekek közelében is. Ezek a festékek nem tartalmaznak az egészséget veszélyeztető - kiütéseket, légzési zavarokat, szervi problémákat okozó - oldószereket, nehézfémsókat, tartósítószereket, színezőanyagokat. Nemcsak a káros anyagok kioldódása, hanem a kipárolgásuk is veszélyes lehet.

Gyerekbútorok festése esetén is oda kell figyeli a felhasználni kívánt festék összetételére, tulajdonságaira, ugyanis előfordulhat, hogy egy kisgyerek nyalogatja, megrágja, kapirgálja a bútorokat, így a festékszemcsék a bőrre, a nyálkahártyára vagy lenyelés esetén a gyomorba jutnak. A gyerekszobai, valamint kültéri játszótéri festékekkel szembeni követelmény a nyálállóság.

Igyekezzünk minél természetesebb összetételű, páraáteresztő és tartós festékeket választani a gyerekszobába.

Teendők a babaszoba kialakításakor, felújításakor

Lehetőleg semmit ne hagyjunk az utolsó pillanatra, legfőképp a festéssel, ragasztással járó munkákat ne. A festékeknek nemcsak kellő száradási időt kell hagyni, de jól át is kell szellőztetni a felújított helyiségeket annak érdekében, hogy a festék káros anyagai maradéktalanul elillanjanak. Egyes festékek felhordás után akár fél évig is párologtatják a káros anyagokat, így mindig körültekintően válasszuk ki, mi kerüljön a gyerekszobába.

Ha kiválasztottuk a megfelelő melegpadlót a gyerekszobába, és ragasztani szükséges, hagyjunk elegendő időt a száradásnak.

Milyen festék-összetevőket ajánlott kerülni?

A beltéri helyiségekben elsősorban a levegő lehet egészségkárosító hatású festés után. A latex- és olajalapú festékek egészségre káros, illékony szerves vegyületeket tartalmaznak. Ezeket lehetőleg kerülni kell a babaszobák festésénél.

Az összefoglalóan VOC elnevezésű szénhidrogén-származékokat tartalmazó festékek is károsak az egészségre, ezek ugyanis a napsugárzás hatására lépnek reakcióba az ártalmas nitrogén-oxidokkal. A VOC értéket kötelező feltüntetni a festékeken.

Érdemes modern, dörzsölésálló kerámia falfestékeket választani, amelyek VOC-értéke alacsony, és még praktikus is a maszatos mancsok mellé a lakás bármely helyiségében.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom