Close
Hat dolog, amit nem tudtál Trixie Whitley-ról

Hat dolog, amit nem tudtál Trixie Whitley-ról

Nyolc évvel első budapesti szólókoncertje után saját triója élén tér vissza a fővárosba a multiinstrumentalista Trixie Whitley. Március 8-án legutóbbi albumának anyagával érkezik a Müpába. Ismerjük meg egy kicsit jobban!

Otthon az Atlanti-óceán két oldalán, és otthon a színpadon

Bár a belgiumi Gentben született, alig múlt egyéves, amikor édesanyjával a tengerentúlra, New Yorkba költözött, hiszen édesapja, Chris Whitley az Államokban élt és dolgozott. Gyerekkorát is a két város – és földrész – közötti ingázás határozta meg, nem meglepő, hogy tizenegy évesen a szülői házat elhagyva Európába költözött. Amikor épp New Yorkban voltak, sok időt töltött blues-rock zenész apjával, hol a Jimi Hendrix alapította legendás Electric Blues Stúdióban, hol a színpadon. Hároméves volt, amikor először léptek fel együtt, tízévesen pedig már Whitley albumán vokálozott.

Multiinstrumentalista-multitalentum

Trixie első hangszere rendhagyó módon a dob volt, amit tízéves korára már el is sajátított. Tizenegy évesen az antwerpeni Kortárs Művészeti Múzeum legfiatalabb rezidens dj-jeként avantgarde jazz, free jazz és hiphoplemezeket pörgetett, mellette pedig rave-partikon is játszott.

Egy év múlva pedig már színházi társulatokkal turnézott, dobos/énekes/színész/táncos szerepekben, egészen addig, amíg tizenöt éves korában el nem határozta, hogy kizárólag a zenével szeretne foglalkozni.

Világsztárok között

Édesapjának köszönhetően már kisgyerekként is világsztár zenészek között mozgott. 2013-as Vogue-interjújában többek közt Dave Matthews, Keith Richards és Bruce Springsteen neve is előkerül, de felnőtt zenészként is több zenei hírességgel volt szerencséje együtt dolgozni: Marc Ribot, Robert Plant, Marianne Faithfull csak pár név közülük.

Étteremből a banda élére

Trixie tizenhét éves volt, amikor az iskolát félbehagyva úgy döntött, csak a zenélésnek szeretne élni. Napközben éttermekben dolgozott felszolgálóként, míg esténként klubokban énekelte saját számait.

A nagy kiugrást Daniel Lanois producer jelentette, aki 2008-ban meghívta egy alakuló szupergroup énekesnőjének. Trixie két évig turnézott a Black Dub névre keresztelt zenekarral – emiatt egyébként két filmszerepet is ajánlottak neki, de egyiket sem fogadta el.

Tánc, a soha el nem múló szerelem

Egészen tizenhét éves koráig a színpadi mozgás, azonbelül is a tánc meghatározó szerepet játszott Trixie napjaiban. A Les Ballets C de la B társulatban pedig nem kisebb koreográfussal dolgozhatott együtt, mint Sidi Larbi Cherkaoui. Tánctudását egy lenyűgöző háromrészes videósorozatban is felvillantja. A legutóbbi, Lacuna című albumához készített kisfilmek képkockáin Trixie szólóban (Touch), a koreográfus Paul Zivkovichcsal duettben (Long Time Coming) és csoportban (May Cannan) is megmutatja, hogy bizony nem csupán az éneklésben tehetséges! Sőt, Wim Vandekeybus decemberben bemutatott, Traces című új darabjához ő írta a zenét. Nem ez az első együttműködésük a koreográfussal, a 2018-as TrapTown zenéje is Trixie nevéhez fűződik.

Felsőkategóriás zenésztársak

Első magyarországi koncertjén még szólóban játszott a Trafó közönségének, most azonban már saját triójával fog fellépni a Müpában. Ráadásul nem is akármilyen zenészek kísérik majd el! A dobok mögött helyet foglaló hölgy nem más, mint Dani Markham, aki Childish Gambinóval turnézik, szintetizátoron pedig az a Daniel Mintseris lesz hallható, aki St. Vincent állandó billentyűse, de 2007-ben Marianne Faithfull zenészeként a Müpában is fellépett.

Ez is érdekelhet:

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom