Close
Hat dolog, amit nem tudtál Trixie Whitley-ról

Hat dolog, amit nem tudtál Trixie Whitley-ról

Nyolc évvel első budapesti szólókoncertje után saját triója élén tér vissza a fővárosba a multiinstrumentalista Trixie Whitley. Március 8-án legutóbbi albumának anyagával érkezik a Müpába. Ismerjük meg egy kicsit jobban!

Otthon az Atlanti-óceán két oldalán, és otthon a színpadon

Bár a belgiumi Gentben született, alig múlt egyéves, amikor édesanyjával a tengerentúlra, New Yorkba költözött, hiszen édesapja, Chris Whitley az Államokban élt és dolgozott. Gyerekkorát is a két város – és földrész – közötti ingázás határozta meg, nem meglepő, hogy tizenegy évesen a szülői házat elhagyva Európába költözött. Amikor épp New Yorkban voltak, sok időt töltött blues-rock zenész apjával, hol a Jimi Hendrix alapította legendás Electric Blues Stúdióban, hol a színpadon. Hároméves volt, amikor először léptek fel együtt, tízévesen pedig már Whitley albumán vokálozott.

Multiinstrumentalista-multitalentum

Trixie első hangszere rendhagyó módon a dob volt, amit tízéves korára már el is sajátított. Tizenegy évesen az antwerpeni Kortárs Művészeti Múzeum legfiatalabb rezidens dj-jeként avantgarde jazz, free jazz és hiphoplemezeket pörgetett, mellette pedig rave-partikon is játszott.

Egy év múlva pedig már színházi társulatokkal turnézott, dobos/énekes/színész/táncos szerepekben, egészen addig, amíg tizenöt éves korában el nem határozta, hogy kizárólag a zenével szeretne foglalkozni.

Világsztárok között

Édesapjának köszönhetően már kisgyerekként is világsztár zenészek között mozgott. 2013-as Vogue-interjújában többek közt Dave Matthews, Keith Richards és Bruce Springsteen neve is előkerül, de felnőtt zenészként is több zenei hírességgel volt szerencséje együtt dolgozni: Marc Ribot, Robert Plant, Marianne Faithfull csak pár név közülük.

Étteremből a banda élére

Trixie tizenhét éves volt, amikor az iskolát félbehagyva úgy döntött, csak a zenélésnek szeretne élni. Napközben éttermekben dolgozott felszolgálóként, míg esténként klubokban énekelte saját számait.

A nagy kiugrást Daniel Lanois producer jelentette, aki 2008-ban meghívta egy alakuló szupergroup énekesnőjének. Trixie két évig turnézott a Black Dub névre keresztelt zenekarral – emiatt egyébként két filmszerepet is ajánlottak neki, de egyiket sem fogadta el.

Tánc, a soha el nem múló szerelem

Egészen tizenhét éves koráig a színpadi mozgás, azonbelül is a tánc meghatározó szerepet játszott Trixie napjaiban. A Les Ballets C de la B társulatban pedig nem kisebb koreográfussal dolgozhatott együtt, mint Sidi Larbi Cherkaoui. Tánctudását egy lenyűgöző háromrészes videósorozatban is felvillantja. A legutóbbi, Lacuna című albumához készített kisfilmek képkockáin Trixie szólóban (Touch), a koreográfus Paul Zivkovichcsal duettben (Long Time Coming) és csoportban (May Cannan) is megmutatja, hogy bizony nem csupán az éneklésben tehetséges! Sőt, Wim Vandekeybus decemberben bemutatott, Traces című új darabjához ő írta a zenét. Nem ez az első együttműködésük a koreográfussal, a 2018-as TrapTown zenéje is Trixie nevéhez fűződik.

Felsőkategóriás zenésztársak

Első magyarországi koncertjén még szólóban játszott a Trafó közönségének, most azonban már saját triójával fog fellépni a Müpában. Ráadásul nem is akármilyen zenészek kísérik majd el! A dobok mögött helyet foglaló hölgy nem más, mint Dani Markham, aki Childish Gambinóval turnézik, szintetizátoron pedig az a Daniel Mintseris lesz hallható, aki St. Vincent állandó billentyűse, de 2007-ben Marianne Faithfull zenészeként a Müpában is fellépett.

Ez is érdekelhet:

koncert | érdekesség | Trixie Whitley | zene | müpa

FOLYTASD EZZEL

Egy neves egyiptológus azt állítja: megtalálta Nefertiti múmiáját

Hét program, amit látnod kell a Liszt Ünnepen

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom