Close
Ezekért a kiállításokért érdemes tavasszal Bécsbe menni

Ezekért a kiállításokért érdemes tavasszal Bécsbe menni

Ha kulturális programokról van szó, az osztrák főváros sosem hagy cserben.

Idén is erős lesz a bécsi múzeumok és galériák felhozatala. Az Albertina párhuzamosan futtat majd több, szenzációs tárlatot, és grandiózus installációkból sem lesz hiány, szóval mindenképp megéri tavasszal a közeli szomszédunk felé venni az irányt.

Michael Horowitz, Albertina

A fotográfiáért rajongóknak kihagyhatatlan kiállítás lesz a február végén nyíló Michael Horowitz-válogatás, de azoknak is erősen ajánlott, akik szeretnének kicsit visszarepülni a nyolcvanas évekbe.

A bécsi fotós, újságíró-szerkesztő a hatvanas években kezdte el fotózni, elsősorban a közéleti személyiségekről készített portréival ágyazta be magát a köztudatba. A tárlat bemutatja, milyen volt a bécsi kulturális élet néhány évtizeddel ezelőtt, és amíg a képeket nézzük, a-tól z-ig megismerkedhetünk Horowitz kifejezőeszközeivel, stílusával, látásmódjával.

Február 28-tól április 13-ig.

Van Gogh, Cézanne, Matisse, Hodler. A Hahnloser Gyűjtemény, Albertina

Ha már Horowitz kapcsán az Albertina falai között sétálgatunk, érdemes megnézni a közel százhúsz műtárgyat felvonultató, Hahnloser-gyűjteményt bemutató tárlatot is.

Ez a kiállítás áll az Albertina tavaszi programsorozatának csúcsán, mivel olyan, francia modernizmusban alkotó klasszikusokat vonultat fel, mint Van Gogh, Matisse, Bonnard vagy Toulouse-Lautrec. Az 1905 és 1936 között kialakult gyűjtemény darabjai mellett több, osztrák múzeumokból kölcsönzött alkotás is helyet kap majd a kiállítótérben, együtt egy nagyszabású válogatást alkotva.

Február 22-től május 24-ig.

Into The Night. Kabarék és klubok a Modern Művészetben, Alsó-Belvedere

A Belvedere Múzeum Alsó-Belvedere névre keresztelt részében Bálint-naptól vérpezsdítő kiállítás kap helyet, amelyen keresztül sétálva akár fényes nappal is az 1900-as évek esti mulatóiban találhatjuk magunkat.

New York, Berlin, Bécs, Róma: bejárhatjuk a világ legkülönbözőbb városainak dzsesszklubjait, kávézóit, titkos szórakozóhelyeit, mindezt a modern művészet segítségével. 1907-től egészen a hatvanas évekig repülhetünk az időben, és olyan alkotókkal találkozhatunk, mint például a legendás Otto Dix.

Február 14-től június 1-ig.

Renate Bertlmann, Felső-Belvedere

Szintén a Belvedere falai között nézhetjük meg a tavalyi évi Velencei Biennálé osztrák kiállítóját, Renate Bertlmannt és a Belvedere által szervezett Carlone Contemporary sorozat részeként is kiállított alkotását.

Az installáció több tucat vörös rózsát ábrázol, egytől egyig muranói üvegből készültek, a szirmaik közül pedig borotvaéles pengék bukkannak ki.

A rácsos elrendezésben elültetett törékeny virágok – pontosan háromszáztizenkét darab –, igazából nem annyira törékenyek, mint látszanak, mivel a pengék miatt nagyon is veszélyesek lehetnek ránk, de akár egymásra is – egyszóval semmi sem az, aminek látszik, és a gyengeségben ott rejtőzhet a hatalmas erő akkor is, ha az nem feltétlenül szemmel látható.

Február 20. és augusztus 30. között.

Cindy Sherman effektus, Kunstforum

A Bank Ausztria nemrég nyílt kortárs művészeti kiállítása az identitás kérdésével foglalkozik, olyan témákat feszeget, mint a klónozás és a génmanipuláció, illetve hogy az idő előrehaladtával hogyan határozható meg az egyén.

Cindy Sherman az amerikai popkultúra egyik legkiemelkedőbb művésze, aki nemcsak fotósként, hanem performanszművészként is maradandót alkotott, többek között rengeteget foglalkozott az autentikus önkép fogalmával is. Hogyan hat ránk a kamera? Játszunk-e, amikor előtte állunk, vagy magunkat adjuk? Milyen hatással van az önképünkre a média, a társadalom? Ezen a kiállításon megtalálhatjuk a válaszokat.

Január 29-től június 21-ig.

Hundertwasser – Schiele, Leopold Múzeum

Friedensreich Hundertwasser, a huszadik századi osztrák modern művészet kiemelkedő alakjáról kevesen tudják, hogy hosszú évtizedeken át kutatta Egon Schiele életét és munkásságát, és ez saját alkotóművészetében is megjelenik.

A Leopold Múzeum a két művész kapcsolódási pontjait térképezi fel, bemutatja azokat a Hundertwasser-alkotásokat, amelyeket Schiele ihletett, egyúttal betekintést enged a két legfontosabb, modernizmust követő osztrák művész életébe. Közel százhetven alkotás, rengeteg dokumentáció, fotó és festmény várja, hogy felfedezzék őket.

Február 21-től augusztus 31-ig.

Kenyérről, borról, autókról, biztonságról és békéről, Kunsthalle

A globalizáció kérdését feszegeti a Kunsthalle tavaszi kiállítása: harminc művész mutatkozik be, és mutatja meg, mit jelent számára az egyetemes világkép.

Hogyan okoz visszafordíthatatlan problémákat a jólét, miért fontos tenni az egyenlőségért a világban, és sok hasonló témát dolgoznak fel kiállított műveikben.

Március 8-tól május 8-ig.

Ez is érdekelhet:

Kunstforum | Albertina | Belvedere | Leopold Múzeum | bécs

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Te minek mutatnál be nagyon egy középső ujjat? A világ egyik leghíresebb művésze most pont erre kér

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close