Close
Színház- vagy múzeumbelépőt ér, ha autó helyett a tömegközlekedést választják a bécsiek

Színház- vagy múzeumbelépőt ér, ha autó helyett a tömegközlekedést választják a bécsiek

Ha a lakosok átlag tizenöt napot járnak gyalog/tömegközlekedéssel/biciklivel, grátisz színházjegyet vagy múzeumbelépőt kapnak a városvezetéstől, cserébe, hogy tudatosan csökkentik a szén-dioxid-kibocsátásukat. Ez a lépés is hozzájárul, hogy Bécs 2040-re teljesen karbonsemlegessé válhasson. 

A többször a legélhetőbb városnak választott Bécs tömegközlekedése gyors és jól szervezett, a bicikliskultúra is rendben van, de még mindig nagyon sok az autó a belvárosban. Most egy olyan mobilos applikációt vezetnek be, egyelőre ezer ember közreműködésével, mely egy speciális követőrendszer alapján ismeri fel, hogy éppen milyen közlekedési eszközt használunk. Vagyis különbséget tud tenni aközött, hogy autóval megyünk bevásárolni, vagy biciklivel tesszük meg az otthon–szupermarket távot.

Akár a dohányzásról való leszokással foglalkozó appok, az új bécsi telefonos alkalmazás is megmutatja, mennyit spóroltunk így – szén-dioxid-kibocsátást tekintve. Amennyiben elértük a húsz kilogrammnyi szén-dioxid-kibocsátás megtakarítását, egy úgynevezett kulturális zsetont aktiválnak, mely színház- és múzeumbelépőt ér. Vagyis elég jó ösztönzőerő arra, hogy feleslegesen és puszta megszokásból vagy lustaságból ne üljenek azonnal autóba a városlakók.

A tesztidőszak február 26-án kezdődik, és ha beválik, ősztől élesben mehet a köznyezettudatos kultúrafogyasztás.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images) 

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom