Színház- vagy múzeumbelépőt ér, ha autó helyett a tömegközlekedést választják a bécsiek

Ha a lakosok átlag tizenöt napot járnak gyalog/tömegközlekedéssel/biciklivel, grátisz színházjegyet vagy múzeumbelépőt kapnak a városvezetéstől, cserébe, hogy tudatosan csökkentik a szén-dioxid-kibocsátásukat. Ez a lépés is hozzájárul, hogy Bécs 2040-re teljesen karbonsemlegessé válhasson. 

A többször a legélhetőbb városnak választott Bécs tömegközlekedése gyors és jól szervezett, a bicikliskultúra is rendben van, de még mindig nagyon sok az autó a belvárosban. Most egy olyan mobilos applikációt vezetnek be, egyelőre ezer ember közreműködésével, mely egy speciális követőrendszer alapján ismeri fel, hogy éppen milyen közlekedési eszközt használunk. Vagyis különbséget tud tenni aközött, hogy autóval megyünk bevásárolni, vagy biciklivel tesszük meg az otthon–szupermarket távot.

Akár a dohányzásról való leszokással foglalkozó appok, az új bécsi telefonos alkalmazás is megmutatja, mennyit spóroltunk így – szén-dioxid-kibocsátást tekintve. Amennyiben elértük a húsz kilogrammnyi szén-dioxid-kibocsátás megtakarítását, egy úgynevezett kulturális zsetont aktiválnak, mely színház- és múzeumbelépőt ér. Vagyis elég jó ösztönzőerő arra, hogy feleslegesen és puszta megszokásból vagy lustaságból ne üljenek azonnal autóba a városlakók.

A tesztidőszak február 26-án kezdődik, és ha beválik, ősztől élesben mehet a köznyezettudatos kultúrafogyasztás.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images) 

ausztria | tömegközlekedés | zöld város | kultúra | bécs

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom