Close
Színház- vagy múzeumbelépőt ér, ha autó helyett a tömegközlekedést választják a bécsiek

Színház- vagy múzeumbelépőt ér, ha autó helyett a tömegközlekedést választják a bécsiek

Ha a lakosok átlag tizenöt napot járnak gyalog/tömegközlekedéssel/biciklivel, grátisz színházjegyet vagy múzeumbelépőt kapnak a városvezetéstől, cserébe, hogy tudatosan csökkentik a szén-dioxid-kibocsátásukat. Ez a lépés is hozzájárul, hogy Bécs 2040-re teljesen karbonsemlegessé válhasson. 

A többször a legélhetőbb városnak választott Bécs tömegközlekedése gyors és jól szervezett, a bicikliskultúra is rendben van, de még mindig nagyon sok az autó a belvárosban. Most egy olyan mobilos applikációt vezetnek be, egyelőre ezer ember közreműködésével, mely egy speciális követőrendszer alapján ismeri fel, hogy éppen milyen közlekedési eszközt használunk. Vagyis különbséget tud tenni aközött, hogy autóval megyünk bevásárolni, vagy biciklivel tesszük meg az otthon–szupermarket távot.

Akár a dohányzásról való leszokással foglalkozó appok, az új bécsi telefonos alkalmazás is megmutatja, mennyit spóroltunk így – szén-dioxid-kibocsátást tekintve. Amennyiben elértük a húsz kilogrammnyi szén-dioxid-kibocsátás megtakarítását, egy úgynevezett kulturális zsetont aktiválnak, mely színház- és múzeumbelépőt ér. Vagyis elég jó ösztönzőerő arra, hogy feleslegesen és puszta megszokásból vagy lustaságból ne üljenek azonnal autóba a városlakók.

A tesztidőszak február 26-án kezdődik, és ha beválik, ősztől élesben mehet a köznyezettudatos kultúrafogyasztás.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images) 

kultúra | ausztria | zöld város | színház | bécs

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Hivatalos: ezek a világ legjobb légitársaságai

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram