Close
Elképesztő összegért vette meg valaki a világon fellelhető legrégibb konyakot

Elképesztő összegért vette meg valaki a világon fellelhető legrégibb konyakot

Egy rendkívül ritka, kétszázötvennyolc esztendős francia konyakért fizetett hatalmas pénzt egy ázsiai gyűjtő.

Az 1762-ből származó palack az 1755-ben alapított Maison Gautier szeszfőzde terméke: a különleges ital a világtörténelem egyik legkorábbi megőrződött konyakja, és a legrégebbi, amelyet valaha árverésre bocsátottak.

Az aukciót a patinás londoni Sotheby’s vezényelte, és a palackért végül 146 ezer dollárt, azaz 46 millió forintot csengetett ki új tulajdonosa.

Igazi exkluzív vételnek számít tehát, hiszen a ritka konyakból csupán három palack létezik a világon. Rajta van még az eredeti címke, ráadásul generációkon keresztül ugyannak a családnak a birtokában pihent.

A másik két palack közül a petite soeurt (azaz a kishúgot) a Gautier Dél-Franciaországban lévő múzeumában, Cognacban őrzik, a petit frére (kisöccs) pedig 2014-ben egy New York-i aukción került új tulajdonoshoz. A három palack többek között azért számít ennyire értékesnek, mert még a 19. századi nagy filoxéra-pusztítás előtti időkben készültek. Az Amerikából érkező kártevő akkor szinte teljesen elpusztította Európa szőlőkultúráját.

Jonny Fowle szeszszakértő véleménye szerint a rendkívül magas alkoholtartalmú konyaknak valószínűleg még mindig jó íze van.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: CNN, fotó: Sotheby’s)

elkelt | konyak | aukció | szesz | legdrágább

FOLYTASD EZZEL

Kiderült, mikor lehet végre vége az élelmiszer-inflációnak

Az év gasztrotrendje: fermentálás, ami még az egészségnek is jót tesz

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram