Close
Elképesztő összegért vette meg valaki a világon fellelhető legrégibb konyakot

Elképesztő összegért vette meg valaki a világon fellelhető legrégibb konyakot

Egy rendkívül ritka, kétszázötvennyolc esztendős francia konyakért fizetett hatalmas pénzt egy ázsiai gyűjtő.

Az 1762-ből származó palack az 1755-ben alapított Maison Gautier szeszfőzde terméke: a különleges ital a világtörténelem egyik legkorábbi megőrződött konyakja, és a legrégebbi, amelyet valaha árverésre bocsátottak.

Az aukciót a patinás londoni Sotheby’s vezényelte, és a palackért végül 146 ezer dollárt, azaz 46 millió forintot csengetett ki új tulajdonosa.

Igazi exkluzív vételnek számít tehát, hiszen a ritka konyakból csupán három palack létezik a világon. Rajta van még az eredeti címke, ráadásul generációkon keresztül ugyannak a családnak a birtokában pihent.

A másik két palack közül a petite soeurt (azaz a kishúgot) a Gautier Dél-Franciaországban lévő múzeumában, Cognacban őrzik, a petit frére (kisöccs) pedig 2014-ben egy New York-i aukción került új tulajdonoshoz. A három palack többek között azért számít ennyire értékesnek, mert még a 19. századi nagy filoxéra-pusztítás előtti időkben készültek. Az Amerikából érkező kártevő akkor szinte teljesen elpusztította Európa szőlőkultúráját.

Jonny Fowle szeszszakértő véleménye szerint a rendkívül magas alkoholtartalmú konyaknak valószínűleg még mindig jó íze van.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: CNN, fotó: Sotheby’s)

aukció | legrégebbi | árverés | konyak | szesz

FOLYTASD EZZEL

Ezek a világ legcsípősebb ételei 2022-ben

A világ egyik legrangosabb díját zsebelte be a magyar étterem a borválasztéka miatt

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom