Close
Elképesztő összegért vette meg valaki a világon fellelhető legrégibb konyakot

Elképesztő összegért vette meg valaki a világon fellelhető legrégibb konyakot

Egy rendkívül ritka, kétszázötvennyolc esztendős francia konyakért fizetett hatalmas pénzt egy ázsiai gyűjtő.

Az 1762-ből származó palack az 1755-ben alapított Maison Gautier szeszfőzde terméke: a különleges ital a világtörténelem egyik legkorábbi megőrződött konyakja, és a legrégebbi, amelyet valaha árverésre bocsátottak.

Az aukciót a patinás londoni Sotheby’s vezényelte, és a palackért végül 146 ezer dollárt, azaz 46 millió forintot csengetett ki új tulajdonosa.

Igazi exkluzív vételnek számít tehát, hiszen a ritka konyakból csupán három palack létezik a világon. Rajta van még az eredeti címke, ráadásul generációkon keresztül ugyannak a családnak a birtokában pihent.

A másik két palack közül a petite soeurt (azaz a kishúgot) a Gautier Dél-Franciaországban lévő múzeumában, Cognacban őrzik, a petit frére (kisöccs) pedig 2014-ben egy New York-i aukción került új tulajdonoshoz. A három palack többek között azért számít ennyire értékesnek, mert még a 19. századi nagy filoxéra-pusztítás előtti időkben készültek. Az Amerikából érkező kártevő akkor szinte teljesen elpusztította Európa szőlőkultúráját.

Jonny Fowle szeszszakértő véleménye szerint a rendkívül magas alkoholtartalmú konyaknak valószínűleg még mindig jó íze van.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: CNN, fotó: Sotheby’s)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom