Close
Hatalmasat szólt a Virág Judit Galéria születésnapi árverése

Hatalmasat szólt a Virág Judit Galéria születésnapi árverése

Dupla aukcióval és művészeti remekművekkel köszöntötte 25. születésnapját a Virág Judit Galéria.

Hatalmas várakozás előzte meg a Virág Judit Galéria jubileumi aukcióit a Budapesti Kongresszusi Központban, hiszen több olyan remekmű is előkerült külföldi, alig ismert magángyűjteményekből, amelyeket a nagyközönség még nem láthatott. Május 31-én klasszikus festmények, egy nappal később pedig a háború utáni és kortárs magyar alkotók kiemelkedő munkái kerültek kalapács alá.

Rippl-Rónai József Enteriőr című olajfestménye 200 millió forintért kelt el. A képet korábban egy vajdasági gyűjtő vette meg közvetlenül a művésztől még az 1900-as évek elején, azóta a műre az örökösök vigyáztak.

A műértők számára az egyik legnagyobb szenzációt Vaszary János Dunakorzó Budapesten című képének felbukkanása jelentette, amit

a nagyközönség 1929-ben láthatta utoljára egy nürnbergi kiállításon.

Az ikonikus festményt 160 millió forintnál ütötte le az aukciót vezető Kelen Anna. Kádár Béla Amerikából előkerült Fiatalok című alkotása 80 millió forintért cserélt gazdát.

Az aukción licitálhattak még az érdeklődők olyan magyar mesterek munkáira is, mint Tihanyi Lajos (Csendélet pipával, 46 millió forint), Scheiber Hugó (Japán nappali tűzijáték a berlini Luna Parkban, 48 millió forint), Czóbel Béla (Körhinta, 55 millió forint), valamint Aba-Novák Vilmos (Abruzzói vidék, 44 millió forint) és Czigány Dezső (Nizzai részlet, 40 millió forint).

A klasszikus aukció különlegessége volt egy több mint 100 éves szecessziós Zsolnay mennyezetlámpa, amelyhez hasonlót sem láthattak a világon a gyűjtők az elmúlt évtizedekben, 12 millió forintért kel el az este folyamán.

A szerdai Háború utáni és kortárs művek aukciója is kiváló alkotásokkal szolgált.

A világpiacon is egyre jobban értékelt Maurer Dóra Overlappings 9 című alkotásáért 36 millió forintot fizettek, ami új életműrekord.

Birkás Ákos Fej (177-12Mn8) című képe 17 millió forintért cserélt gazdát.

Keserü Ilona Mind 2 című festménye 38 millió forintért kelt el, Rozsda Endre cím nélküli képe pedig 20 millió forintért.

„Huszonöt évünk a piacon felelősséggel is jár, hiszünk a művészet folytonosságában, és a jövőben is azért dolgozunk majd, hogy a magyar festészet imázsát és értékét növeljük” mondta el a galéria alapító társtulajdonosa, Virág Judit.

Tavaly rekordmagasságba szárnyalt a kortárs művészeti árverések bevétele világszerte, nemrég pedig arról döntöttek az örökösök, hogy több évtizedes huzavona után elárverezik a híres zeneszerző villáját.

(Forrás: Virág Judit Galéria)

aukció | árverés | aukciós ház | rekord | rippl-rónai józsef

FOLYTASD EZZEL

Többé nem büntetik a koronavírussal kapcsolatos álhírek terjesztőit egy új irányelv értelmében

Tíz tipp, hogy túléld a karácsonyi őrületet

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram