Close
Miért tűnik el ez a kényelmi funkció a repülőkről?

Miért tűnik el ez a kényelmi funkció a repülőkről?

Volt idő, amikor a hátradönthető szék meglehetősen elterjedtnek számított a gépeken. Ennek a korszaknak azonban úgy tűnik, vége.

De miért iktatják ki a gyártók egyre inkább ezt az opciót? Nem az utasok közötti konfliktusok számítanak az első számú oknak, de ezek is közrejátszhatnak.

Sokkal fontosabb szempont a költséghatékonyság: egyrészt kevesebb dolog romolhat el a széken, ami nem hátradönthető, így nem kell számolni az ellenőrzési és javítási kiadásokkal. Másrészt spórolni lehet azon is, hogy az említett funkciót nélkülöző ülőhelyek könnyebbek, így maga a gép is könnyebb lesz, ami az üzemanyagfogyasztásban is megmutatkozik.

A pehelysúlyú repülőülések manapság nem nyomnak többet tíz kilónál. Aztán ott van persze az a szempont is, hogy nem foglalja le a stewardessek kapacitását a székdöntésen összevesző utasok lenyugtatása.

A nem hátradönthető, vagyis eleve döntött ülésekkel, melyek támláját valahol a teljesen álló és a kissé döntött közé állították be gyárilag, először a fapadosoknál találkozhattunk,

tőlük azonban a többi légitársasághoz is begyűrűzött a trend.

A hosszú távú járatokon ugyanakkor várhatóan maradnak a hátradönthető ülések, az ülésgyártók pedig újabb és újabb megoldásokat próbálnak találni arra, hogy az ember elférjen a helyén. Például elvékonyítják a háttámlát, vagy úgy helyezik át, hogy ne legyen a térdek útjában.

Persze, van olyan üzleti osztály is, ahol mindez egyáltalán nem probléma.

(Forrás: CNN, képek: Unsplash, Getty Images)

hátradönthető | repülő | ülés

FOLYTASD EZZEL

Budapestet is érinti ez az Isztambulba tartó vonatos utazás

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram