Close
Kinőtték az amerikaiak a repülőüléseket

Kinőtték az amerikaiak a repülőüléseket

Az amerikai Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) nyilvános szavazásra bocsátotta az ülésméretek kérdését.

Online, levélben és faxon egészen november 1-ig várják az észrevételeket azzal kapcsolatban, hogy mekkora a minimális ülésméret, amely lehetővé teszi a biztonságos evakuálást vészhelyzet esetén.

Bár a hivatal amelyet a Kongresszus még 2018-ban kért meg arra, hogy szabjon meg kötelező minimumméretet az üléseknek, miután az utasok és érdekvédelmi csoportjaik panaszkodtak a szűkös helyekre a vészhelyzetre helyezte a hangsúlyt, nem csupán ezért problémás a kérdés.

Mint Paul Hudsont, a FlyersRights.org utasérdekvédelmi szervezet elnöke elmondta, becsléseik szerint jelenleg a lakosságnak mindössze húsz százaléka fér el rendesen az üléseken. Mint hozzátette, ez nem pusztán kényelmi, de nem is csak veszélyhelyzeti kérdés, mert

súlyos egészségügyi és biztonsági problémák merülnek fel, ha valakinek órákon át ilyen szűk helyen kell tartózkodnia.

De vajon az emberek nőttek meg vagy az ülésméretek csökkentek? Úgy tűnik, a kettő egyszerre igaz. Az ülések mérete évtizedek óta csökken az amerikai járatokon: míg harminc évvel ezelőtt a 19-20 hüvelykes (48-50 centis) ülésszélesség és a 34-35 hüvelykes (86-89 centis) sorok közti távolság volt a jellemző, manapság ez 17 hüvelykes (43 centis) ülésszélességre és 30-31 hüvelykes (76-79 centis) távolságra csökkent.

Az elmúlt évtizedekben ugyanakkor az emberek is nagyobbak lettek: az átlagos felnőtt jelenleg két hüvelykkel (mintegy öt centivel) magasabb, mint az 1960-as években volt, és 30 fonttal (13 és fél kilóval) többet nyom.

Persze, nem mindenhol kell szorongani az üléseken, ezeknek például az egész világ a csodájára jár, de van, aki prémium jegy nélkül is tud magának biztosítani némi extra teret.

(Forrás: Matador Network, Consumer Affairs, képek: Unsplash)

repülőgép | repülőülés | méret | szavazás

FOLYTASD EZZEL

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

A világ legrégebbi városai a történelem esszenciái

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram