Close
Nem sokat pihent a világ legaktívabb vulkánja

Nem sokat pihent a világ legaktívabb vulkánja

Legutóbb 2021 szeptemberében tört ki és 16 hónapon keresztül működött a Kilauea, a világ legtöbb kitörést produkáló tűzhányója.

Decemberben az aktivitása megszűnt, de alig egy hónappal később, vagyis csütörtökön a kráterén belül ismét folyékony láva tört a felszínre, ami az újabb kitörés kezdetét jelzi. A vulkán működése nem fenyeget közvetlenül lakott területeket.

A Kiluaea tavaly decemberben két héten át egy időben működött a szomszédos Mauna Loa vulkánnal, ami számos turistát vonzott a Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkba, majd december közepén

a két vulkán aktivitása egy időben szűnt meg.

A Kilauea – illusztráció

A Mauna Loa vulkánból kiömlő forró láva decemberben nem okozott közvetlen veszélyt lakott területre, ugyanakkor néhány kilométerre megközelítette Hawaii központi szigetének kulcsfontosságú autópályáját. A Kilauea vulkán 2018-as kitörése hétszáz lakóingatlant semmisített meg.

A Hawaii-szigetek az aktív vulkánoknak köszönhetően folyamatosan változik, a tűzhányók istennője, Pele is igen gyakran látogatja a szigetvilágot.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images, Unsplash)

 

kitörés | vulkánkitörés | láva | hawaii | tűzhányó

FOLYTASD EZZEL

Rekordot döntött tavaly a Budapest Airport forgalma: nézd meg, mennyien utaztak a fővárosból!

A világ egyik leghíresebb szellemvárosa olyan, mintha a Disney tervezte volna

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram