Mondunk egy programot január elsejére, amivel garantáltan felemelően indul 2024

Ha január elseje, a legtöbben kótyagos fejfájásra, és ágyból pizzarendelésre asszociálunk: az újév első napja általában a feledés teljes homályába vész a szilveszter után. Most viszont ajánlunk egy olyan programot, amivel megerőltetés nélkül, de mégis kivételesen szépen indulhat az új esztendő.

Tegye fel a kezét, aki tudja, mit csinált tavaly szilveszterkor! Most csak elképzelni tudom, de valószínűleg rengeteg kar lendült a magasba, mert a szilvesztert sokan már hetekkel, akár hónapokkal előbb is megszervezik. Legyen az egy kerítésszaggató házibuli, rövid külföldi kiruccanás, víkendházban bandázás a barátokkal, vagy romantikus tűzijátéknézés, az óév utolsó napjába a legtöbbünk rengeteg energiát fektet, hogy tökéletes búcsút vegyünk 365 változatosan jó és rossz naptól. És annak ellenére, hogy szintén nagyon sokan pár tucat önmegváltó fogadalmat is ráeresztünk az újévre a több mozgástól a kevesebb junkfoodon át, az újév első napját a legtöbbünk egyáltalán nem veszi számításba, hogyan is indul.

Pedig, ha hiszünk az ilyenfajta fogadalmakban és szimbolikákban, akkor az, hogy miképp indítjuk egy év legelső napját, nagyon meghatározó lehet belül.

Az, hogy nem csak január másodikán állunk neki beteljesíteni a magunkhoz fűzött ígéreteket, hanem már az újév legelső napján egy minden módon felemelő élménnyel ajándékozzuk meg magunkat, ami lendületet adhat a sokak szerint legdepresszívebb januári hónaphoz.

Erre pedig szerintünk nincs jobb program mint Haydn: A teremés című művének meghallgatása a Müpában január elsején. A Müpának az egyik legrégebbi és legnemesebb hagyománya is egyben, hogy a legendás osztrák zeneszerző fantasztikus művét tűzik műsorra – délután öttől, ami nagy fegyvertény, ugyanis a szilvesztert bőven van idő addig kiheverni!–, méghozzá nemzetközi hírű karmesterünk, Fischer Iván vezénylésében.

És miért is tökéletes program A teremtés-sel indítani az újévet? Mert felemelő, utaztató, megrázó és átölelő; robosztus és magasztos mű, melyben az új év megszületése egybefonódik az univerzum kialakulásának égi szimfóniájával. És mindehhez a felemelkedéshez nincs is más dolgunk, mint behunyni a szemünket egy kényelmes, bársonyos székben, és csak hallgatni a zenét.

Figyelni, ahogy az oratórium varázslatos hangjaira megjelennek bennünk a teremtés magasztos képei: az őskáosz gomolygása, az első fénysugár megszületése; ahogy a kék bolygó előbukkan a ködből, és benépesítik az első vízi és szárazföldi állatok, majd maga az ember, az első bibliai emberpár.

Mivel Fischer Ádám régóta küldetésének tartja, hogy a klasszikus zene iránti rajongást minél előbb átadja a következő generációknak, így erre a programra a Müpa is nagy szeretettel várja a tinédzsereket is, és szerintünk teljesen jogosan: olyan gyönyörű és mágikus mű ez, amihez nem kell komolyzenei jártasság, hogy azonnal kozmikus utazásra hívjon.

Ebben a már évek óta hagyományos műsorban 2024 január elsején az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar és a Magyar Rádió Énekkara, továbbá három kiváló szólista, Rácz Rita, Megyesi Zoltán és Bakonyi Marcell előadásában élvezhetjük A teremtés-t. Az általuk magyarul énekelt részleteket a karmester kommentálja, magyarázza és kontextusba is helyezi, úgy, hogy a zenei hallás elvontnak tűnő világa nem ismeretlen, félelmetes területként, hanem hívogató, gazdag országként jelenik meg a Müpában. A gondosan válogatott, változatos tematikájú részletek tökéletes bevezetést nyújtanak az új évhez és a szimfonikus zene, illetve az oratórium műfajához egyaránt.

A komponista rafinált egyszerűsége a kulcs a titokhoz: az új világ teremtésének megidézésekor olyan színeket választ gazdag palettájáról, amelyeket nézegetve fiatalok és szüleik egyaránt rádöbbenhetnek arra, hogy kevés csodálatosabb dolgot tudunk megnevezni annál, hogy élünk.

Úgyhogy, ha a jövő év első napját egy ilyen felemelő élménnyel indítanánk, akkor barátokkal vagy családdal irány a Müpa, és A teremtés lélegzetelállító oratóriuma!

müpa | teremtés | komolyzene | haydn | január 1

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom