A „farm to table” is a Hertelendy-élmény része

Az idei évtől új séf vezeti a Hertelendy Exclusive konyháját, aki nagyobb hangsúlyt fektet a közelben termelt, friss és minőségi alapanyagokra, de nem csak Tóth Roland főztje miatt fogunk visszatérni az ötcsillagos kastélyszállóba, amely egyedülálló hangulatával és vendéglátóink végtelen kedvességével is elvarázsolt minket.

Már az odafelé vezető út felkészített arra a különleges hangulatra, ami a Hertelendy Exclusive ötcsillagos kastélyszállójában és pompás birtokán várt ránk. Budapestet elhagyva még óriási volt a nyomulás az autópályán, majd a Balaton mellett elhaladva egyre kisimult az út, amikor pedig Marcali felé vettük az irányt, a színes mezők közt kanyargó országút látványától egyre nyugodtabb hangulatba kerültünk. Soha jobban nem kezdődhetne a kikapcsolódás.

A termelőtől a tányérig

Marcali mellett találkoztunk Tóth Rolanddal, a Hertelendy új executive séfjével, aki éppen friss alapanyagokat keresett a vacsorához. Varga Ádám biogazdasága a tökéletes helyszín hozzá, hiszen itt nem ipari méretű termesztés folyik, ennek megfelelően sokkal több figyelem jut a zöldségekre. Nem használnak mesterséges adalékokat, fontosnak tartják a biodiverzitás megőrzését, és mindent a megfelelő időben szednek le, hogy minél frissebben kerüljön a tányérokra.

Tóth Roland egy évtized után tért vissza Svájcból, és az ott szerzett tapasztalatával azon fáradozik, hogy a Hertelendy egyben kulináris élményeket is jelentsen. Fontosnak tartja a fenntarthatóságot, és arra törekszik, hogy minél több alapanyaga a helyi gazdáktól származzon.

A farm to table koncepció azonban csak egy része a kastélyszálló vonzerejének,

és elég csak begördülni a birtok kapuján, hogy máris magával ragadjon a Hertelendy semmi máshoz nem fogható nyugalma.

Az 1920-ban épült nemesi kastély éppen annak köszönheti megmenekülését, hogy sokáig nehezen tudtak új funkciót találni neki. A kétezres évek közepén Peter Koller svájci építész látta meg benne a lehetőséget, felújította, ezer méter mély termálkutat fúrt, összességében több millió eurós befektetéssel adott új értelmet az épületnek. A wellnessrészleggel, eredeti lappföldi szaunaházzal, medencével, teniszpályával, golfpályával és lovardával itt minden a tökéletes pihenést szolgálja.

Páratlan gondoskodás

Persze mit sem ér a sok extra szolgáltatás, ha nincs, aki megtölti tartalommal. A Hertelendy által kínált élményhez rengeteget hozzátesz a személyzet kedvessége és figyelmessége, és az, hogy tényleg minden kívánságunkat valóra váltják. Ismerősként köszöntik a vendégeket, akik ezért otthon érezhetik magukat, és erre különösen büszke Kiss Kinga hotelmenedzser, aki már tizenhét éve dolgozik a kastélyban, és a legapróbb részletekre is kiterjed a figyelme.

A személyre szabott gondoskodásnak megvan az eredménye, hiszen a vendégek nagy része visszatérő akár már a kezdetek óta, és sokat elmond, hogy

még a kritikusabb törzsvendégek is elégedettek az új séf munkájával.

A Hertelendy éttermében egyébként nincs hagyományos értelemben vett étlap, Tóth Roland az aznap frissen kapott hozzávalókból álmodja meg a vacsoramenüt, amit nyáron érdemes a platánfás parkra néző teraszra kérni.

Már az amuse-bouche is ízelítőt mutat a farm to table koncepcióból, hiszen a koktélparadicsom és a fűszernövények is a kastély saját kertjéből származnak, ezt egyébként hamarosan még több magaságyással fogják bővíteni, hogy kiszolgálja a konyha igényeit. A francia ratatouille és az Angus marha ropogós és krémes zöldköretének hozzávalói pedig a napközben meglátogatott gazdaságból kerültek a tányérra, ezért ennél frissebbek aligha lehetnének.

Nem fogunk unatkozni

A Hertelendy épületében tizennégy egyedi szoba és lakosztály várja a vendégeket, a vadászházban berendezett hat apartman a családok kedvence, az ötvenöt hektáros birtokon pedig óriási sétákat lehet tenni, ezen kívül kerékpárra pattanhatunk, kipróbálhatjuk a koronglövészetet, vagy megtanulhatunk lovagolni is. A régióban is igazi kuriózumnak számít a kastély melletti leszállópálya, ahová repülőgéppel és helikopterrel is szoktak érkezni vendégek.

A birtok páratlan hely a pihenésre, de senki ne gondolja, hogy unatkozni fogunk,

csak azért, mert távol vagyunk a világ zajától. Kiss Kinga a csapatával rendszeresen szervez izgalmas programokat, mint a hőlégballonozás, a csillagles és a szarvasgomba-vadászat, vagy éppen a lovastábor, ahol aktívan töltik az időt a gyerekek, míg a családjuk kikapcsolódhat. A kertben szedett almából és más gyümölcsökből pedig saját lekvárt főznek, amit a pazar reggeli részeként kóstolhatunk meg.

Időnként a nemesi család leszármazottjai is megfordulnak a birtokon, ahol rövid idő után mi is családtagnak érezhetjük magunkat. A Hertelendy csapata fiatalos lendülettel vitt életet a százéves nemesi kastély elegáns falai közé, ahol a hagyományok és az újdonságok jól megférnek egymás mellett, és ezt a kikapcsolódásra vágyó vendégek is nagyra értékelik. Biztosak vagyunk benne, hogy ide vissza fogunk térni.

hertelendy kastélyszálló | szálloda | luxushotel | nagy sztori | kastélyhotel

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom