Hertelendy Exclusive – Luxusbuborék Somogyban

Somogy közepén, messze a Balatontól és a környező nagyvárosoktól, van egy különleges kastély. Egyszerre svájci, osztrák és magyar, egyszerre kicsi és mégis egy önmagában álló univerzum. Az ötcsillagos Hertelendy Exclusive-ban minden megvan: pihentető atmoszféra, lovak, medence, golfpálya, spa és repülőtér is. És ha nagyon akarjuk, mindez a miénk lehet. Csak a miénk.

A tökéletes kombináció

Hertelendy Andor nemcsak arról volt híres, hogy a máltai lovagrend tagjává választotta, hanem arról is, hogy ő építette meg a nagy múlttal bíró nemesi család Somogy megyei rezidenciáját 1920-ban. 1925-re hagyták abba az építkezést, és szándékosan nem használtuk a fejeződött be kifejezést, ugyanis az épület bal szárnyának felhúzására a nemesi családnak már nem maradt pénze.

A kutas-kozmapusztai Hertelendy-kastély bő száz év elteltével egy svájci tulajdonos birtokában van, ami jó dolog, hiszen enélkül talán csak egy szomorú romhalmaz lenne a semmi közepén. Peter Koller építész azonban meglátta a Somogy megyei épületben a lehetőséget, és a kétezres évek közepén egy több millió eurós befektetéssel új életet lehelt a szebb napokat látott épületbe. Felújított, ezer méter mély termálvizes kutat fúratott, és még a bal szárny is megépült, éppen úgy, ahogy azt Hertelendy Andor elképzelte.

2022-ben azt láthatjuk, hogy a Hertelendy olyan, mintha egy buborék lenne, a világnak egy olyan pontja, ahová nem érnek el a negatív energiák – gazdasági világválság, pandémia –, egy menedék, ami jótékony vájbjaival lelassít és megsimogatja a lelket. Egy olyasféle effektus ez, ami a megérkezés után fél órával már elkezdi éreztetni a hatását, a Hertelendy-hangulatba úgy lehet belesüppedni, mint egy bársonnyal bélelt, kényelmes karosszékbe.

„Volt egy osztrák vendégünk, aki mielőtt idejött volna hozzánk, egy német és egy svájci szállodában töltötte a szabadságát – mondta el a Roadsternek Peter Koller, a svájci tulajdonos. – Ezek nyilván sokkal drágább hotelek voltak nálunk.

A vendégünk mégis azt mondta, hogy igazán csak itt, a Hertelendyben tudott kikapcsolódni.”

Hogy mi a Somogy megye szívében megbúvó intézmény titka? Daniela Koller szerint a megfejtés a nemzetek közötti együttműködésben rejlik. „A férjem svájci, én osztrák vagyok. Itt tehát ötvöződik a svájci precizitás és az osztrák vendégszeretet, és mindez a magyar személyzet tolmácsolásában.

"A hardver svájci, a szoftver magyar” – teszi hozzá mosolyogva Peter Koller.

Komorebi Kozmapusztán

Van a japánoknak egy gyönyörű szavuk, ami egy különös jelenséget és egy hozzá kapcsolódó érzést ír le mindössze nyolc betűvel. Ez a komorebi, ami a fák levelein átszűrődő napfényt jelöli. Első ránézésre a Hertelendy ugyan gyönyörű, de nincs benne semmi sem, amit máshol ne találnánk meg. Kastélyszállóból több is akad az országban, olyan is, amely szépen karbantartott parkkal rendelkezik. Mégis van itt valami energiamező, lefényképezhetetlen, lemérhetetlen szépség, amit máshol nem találunk. Ha kimegyünk a kastély parkjába, nem a hely rózsái, hanem a platánfái fognak ránk vetni egy pillantást. Minden lassú itt, a padra leülve az ember feloldódik a fákon átszűrődő napfényben, a madarak hangjaiban, a kastély teraszának főúri látványában.

Aztán vannak könnyebben megfogalmazható extrák is. A minden igényt kielégítő pihenés mellett US Open borítású pályán teniszezhetünk, kosarazhatunk, pingpongozhatunk, íjászkodhatunk. Csobbanhatunk a park medencéjében. A lőtéren kipróbálhatjuk a koronglövészetet, kerékpárral bejárhatjuk a környéket. Akad egy tizennyolc lyukú, country cross golfpálya is. A Svájcból hozott freibergereken megtanulhatunk lovagolni. A parkban megnézhetjük a birkákat, nyulakat. A wellnessrészlegben gőz, szauna, termálvízzel töltött masszázsmedence, masszázs, vagyis minden, ami miatt egy hétköznapi wellness-szálló wellness-szállónak nevezheti magát.

Egy tökéletes világ

Megvan az oka, miért van ennyi minden az ötvenöt hektáros birtokon. A Hertelendynek meg kellett teremtenie a saját univerzumát, a környékén ugyanis kevés látványos dolog akad. Bár Somogyban vagyunk, a Balaton jelentette pezsgés itt már nagyon nem érezteti hatását, sőt, tulajdonképpen a megye egy gazdaságilag meglehetősen elhanyagolt szegletében található. A birtok így aztán kerek, egész világot alkot, egy utópiát, ami segít minket leválni a világ egyéb, kevésbé kellemes részeiről. Ebben a mikrokozmoszban a legnagyobb erősség talán nem is az épület, a beltér dizájnja vagy a gasztronómia, hanem a kiszolgálás minősége. A figyelmes, és mégis diszkrét személyzet hangtalanul suhanva nemcsak, hogy nem rontja el az élményt – mennyi, amúgy jónak tűnő helyen megtörténik ez! –, hanem emelnek is rajta.

A kastélyépületben tizennégy szoba és lakosztály található, de nincs két egyforma, mindegyik más valamiben. Más az alapterületük, a berendezésük, és más bennük a cserépkályha is. A szálló tele van egyedi bútordarabokkal, a Hertelendy büszkesége egy multifunkcionális, intarziás, olasz sakkasztal, amely pár mozdulattal kártya- és rulettasztallá alakítható.

A birtokon, a kastélytól pár perc sétára található hat apartman, amely főleg kisgyerekes családok kedvence. A vendégek javarésze fiatal, gyerekes család, akik értékelik, hogy a gyerekek védett környezetben, a természetben lehetnek – luxuskörülmények között.

Jetsetterek célkeresztjében

Ha van valami, amiben a Hertelendy egyedinek számít nemcsak Magyarországon, hanem a régióban, az a saját leszállópályája. Az egész történet egy vendéggel indult, aki mindenképpen repülőgéppel szerette volna megközelíteni a kastélyt. Ma már ott tartunk, hogy tizenkét személyes gépek is bátran leszállhatnak, de láttunk helikoptert is érkezni a birtokra. A repülőgéppel érkezők kilencven százaléka külföldi, főleg osztrákok. Ha nincs egy saját Cessnánk, mégis repülővel érkeznénk ide, a kastély azt is megoldja: Közép- és Nyugat-Európa bármelyik repteréről megszervezik az utat, ha arra van igény. A repülést itt komolyan veszik: sétarepülhetünk, és akár hőlégballonnal is a levegőbe emelkedhetünk, ha azt szeretnénk.

Legyél a kastély ura!

Az elmúlt hónapokban a Hertelendy kastélyszállóból Hertelendy Exclusive lett, ami nem egy üres névváltoztatás, a lépés mögött komoly koncepcióváltás bújik meg. Az intézmény két jól elkülöníthető területre kíván koncentrálni: júliusban és augusztusban egyéni vendégeket fogadó klasszikus szállodaként működik, az év többi részében azonban a rendezvényeké a főszerep.

„Nagyon sok eseményünk van a naptárban, jó látni, hogy a turizmus ismét kezd talpra állni” – mondta a Roadsternek Kiss Kinga hotelmenedzser, aki tizenhat éve dolgozik a hotelben. Az év tíz hónapjában tehát a kastély tárt karokkal várja a magánjellegű rendezvényeket, legyen szó keresztelőről, születésnapról, esküvőről, de várják a baráti társaságok, vadászcsoportok, repülősklubok látogatását is. „Az egész Hertelendy kivehető egy hétvégére vagy több időre, igy mindenki előtt ott a lehetőség, hogy kipróbálja, milyen is egy kastély urának lenni.”

Gyenesei István igazgató tisztában van vele, hogy a negyven főt befogadni képes szálloda kicsinek számít, de ő látja ennek a méretnek az előnyeit. „Az, hogy kicsik vagyunk, azt is jelenti, hogy teljes egészében ki lehet minket bérelni.

És hol máshol teheti meg azt egy társaság vagy család, hogy egy egész szállodát kibéreljen magának?”

Az egyik legkedvesebb gesztus, amivel a szálloda a vendégeinek kedveskedik, az ifjú házasoknak jár. Minden náluk rendezett esküvő alkalmával elültetnek egy fát a park kertjében, a csemete annyi idős, ahány éves a házasságot kötő pár kapcsolata. Tízéves kor fölött már egy palack bort ásnak el.

A varázslat a legfontosabb

A Hertelendy apró méretét nem hátrányként éli meg, sőt, erősségévé alakította át. Mivel kevés vendég tartózkodhat egy időben a szállóban, a kapcsolat közvetlen és baráti, a figyelmesség személyre szabott. Amit a vendég kér, megkapja, még akkor is, ha az nem szerepel a hivatalos szolgáltatások között. A holisztikus szemléletnek meg is van az eredménye, a vendégek nagy része visszatérő. A Hertelendyt lehetetlen egy tulajdonságával jellemezni, az adottságai összessége teszi egyedivé és különlegessé.

„Nem akarunk nagyobbak lenni – mondja Daniela Koller. – Ha megtennénk, minden bizonnyal több lenne a profit, de elvesztenénk a varázslatot. És azt nem szeretnénk.”

(Fotó: Balogh Kata)

hertelendy kastélyszálló | szálloda | hertelend | Hertelendy Kastély | luxusszálloda

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom