Hét ok, amiért kihagyhatatlan Aix-en-Provence

Az elmúlt hetekben bejártuk Provence egyik legszebb és legizgalmasabb városát, és azóta sem csillapodott a rajongásunk. Elmondjuk, szerintünk miért kötelező felkeresni Aix-t.

Apró világváros

A szökőkutak városaként is emlegetett Aix-en-Provence a provence-i régió egykori fővárosa, és annak ellenére, hogy lakossága alapján azért metropolisznak korántsem nevezhető – cirka 143 ezer ember lakja –, mégis a hely egész mentalitásában, utcáiban, az utcáit megtöltő emberekben abszolút érezni egyfajta stílusos, kozmopolita és vagány nagyvárosiasságot.

Mi három napot töltöttünk ott, és az első perctől éreztük, hogy Aix-ben zongorafutamokat lehet játszani a vibráló energiákon. Elképesztően nyüzsgő, élettel teli a város, a legkisebb kávézók és a legnagyobb bárok is csordultig tele voltak emberekkel, minden egyes sikátor minden egyes étterméből és kocsmájából áradt a joie de vivre.

Számomra sosem azok a városok érdekesek, ahol van két-három, történelmileg nagyon szignifikáns látványosság, és kész, hanem azok a helyek, ahol maga a város a látnivaló; az építészet, a boltok, az ízek, a mesélő házak, a macskaköves utcákat megtöltő karakterek. Aix pontosan ilyen hely;

néha elég csak leülni egy kis térre, és egy pohár italt popcornként használva mozizni a járókelőkön, a városon.

De természetesen látványosság is akad nem egy, például az...

Hôtel de Caumont – Centre d’Art

Aix-en-Provence fő sugárútja, a Cours Mirabeau olyan, mint Budapesten a Duna: kétfelé választja a várost. Az egyik oldal a kávézós-kocsmázós, vibrálóan bohém, dizájnbutikokkal és elit ruhaboltokkal teli, zsizsegő Pest, a másik pedig a gazdagabb, csendesebb, kertvárosiasabb luxusú Buda. Ezen a budai oldalon, a burzsoá Mazarin-negyedben található a Hôtel de Caumont művészeti központ.

Már maga az épület megér egy ódát, ugyanis az aix-i barokk stílus valami egészen páratlan képviselője, melyet 2013-ban kezdtek teljes körűen felújítani. Caumont-ban körülbelül kontúrozóecsettel állították vissza a több száz évvel ezelőtti stukkókat; az egész épületet páratlan műgonddal restaurálták több száz évvel ezelőtti dicsőségére, beleértve az egészen fenomenális kávézót és kerthelyiséget is, ahol egy allongé társaságában azonnal 18. századi nemesnek érezheti magát mindenki.

Magában az épületben izgalmas kortárs művészeti galéria működik; jelenleg Zao Wou-Ki huszadik századi francia-kínai festő Sosem jön el az éj című kiállítását lehet megtekinteni októberig, valamint számos dzsesszeseménynek, és további izgalmas zenei és művészeti programnak ad otthont Caumont, szóval az év bármely szakában kihagyhatatlan élmény.

Cézanne műterme

Eltöprengtél már valaha, vajon hogyan jut eszébe egészen a semmiből egy művésznek egy látványvilág, egy teljesen új alkotói látásmód és univerzum? Ha igen, akkor kötelező megnézned Cézanne atelier-jét, ugyanis egycsapásra átérzed, miként született meg a festő fejében a posztimpresszionizmus. A műterem Aix meredekebb hegyoldalán található, ami nem akadályozta meg a művészt, hogy még hatvan fölött is mindennap gyalog járjon fel a varázslatos energiákat árasztó házba.

A műteremben szinte egytől egyig minden úgy van, ahogy Cézanne hagyta, és ez nem olcsó reklámszöveg, ugyanis egyes üvegeket, tálakat, asztalokat vagy épp koponyákat pontosan fel lehet ismerni a festményein.

A színek, a beállítások, az osztott ablakokon beáramló fény, a tárgyak és textúrák összhangja pedig valóban azonnal bebocsájtást enged a Picasso által „mindannyiunk apjának” nevezett festő kreatív működésébe.

A mandula alakú édes élet

Ha Aix-ben járunk, semmi esetre se hagyjuk ki a helyi legendás édességet, a Calissont! Ez egy mandula alakú, halványsárga, nagyon édes marcipános sütiféleség, amit kandírozott gyümölcsökkel – leginkább naranccsal vagy dinnyével – készítenek, és kifejezetten Aix-en-Provence-hoz kötik.

A várostól egy kőhajításnyira megnézhetjük a modern Roy René Calisson-gyárat, ahol egy kis múzeumban tanulhatunk az édesség múltjáról és szigorúan védett készítési eljárásairól, valamint megvásárolhatjuk a tökéletes szuvenírt is a Calisson-shopban.

Levendula, stílusosan

Ha Provence, akkor a levendulamezők természetesen kihagyhatatlanok; mi a Terre Ugót látogattuk meg, ami amúgy alig nyolc percre van autóval a fent említett Calisson-fellegvártól, így nagyon jól összeköthető egy kis kiruccanással a városból.

A Terre Ugo egy családi kézben lévő levendulás cég, a helyszínen egyszerre csodálhatjuk meg a lila, illatos levendulabokrok végtelen sorait és vásárolhatunk a belőlük készült termékekből, melyek az általában megszokott, hervasztó levendulás merchandise-giccsel ellentétben elképesztően kúl, minimalista dizájnnal csomagolva várnak a Terre Ugóban.

Château La Coste

Képzeljük el, hogy a rendelkezésünkre áll pár száz millió euró. Képzeljük el, hogy van egy kétszáz hektáros telkünk a világ egyik legszebb vidékén, és azt találjuk ki, hogy erre a területre gyűjtjük össze a földkerekség legnagyobb építészeti géniuszait, a kortárs és a 20. század legnagyobb művészeit, és a csúcsgasztronómia jelenkori istenségeit. Elképzeltük? Akkor jó, mert van egy ír férfi, akinek ez az egész nemcsak álom, hanem a valóság. Ezt a helyet úgy hívják: Château La Coste.

Az Aix-en-Provence-tól húszperces autózásra fekvő birtokon sétálni olyan, mintha építészet- és művészetrajongó mennyországában találnánk magukat. A borászat területén olyan legendák hagyták ott a kezük nyomát, akik mindegyikének külön szemesztereket szentelnek majd egyetemeken.

Jean Nouvel borospincét tervezett, Andó Tadao kápolnát és egy művészeti központot, Frank Gehry egy zenei pavilont, Renzo Piano egy kiállítóteret, Szugimoto Hirosi egy szobrot, Aj Vej-Vej egy ösvényt, Louise Bourgeois egy gigantikus fémpókot, Kuma Kengo egy fainstallációt, és ez még az alkotók fele sem volt. Egyszerű látogatóként egy kétórás séta során több mint harminc alkotást lehet megcsodálni, a Tadao Ando Arts Centerben pedig mindig van egy kiállítás ráadásként.

Fondation Vasarely

Magyar művészért Franciaországba menni? Skandallum! Igen, mondhatnánk ezt is, aztán itt van a Fondation Vasarely, ami után mégsem csapunk nemzeti tudattal az asztalra. Az egész épületet maga Vasarely tervezte 1976-ban John Sonnier és Dominique Ronsseray építészekkel közösen Aix-en-Provence szélén, és nem nehéz benne azonnal felfedezni az Op Art zászlóshajójának is számító művész geometrikus, kubista, szürrealista, kinetikus és konstruktivista látásmódját.

Az épület maga tizenhat hatszög alakú szektorból és összesen ötezer négyzetméternyi kiállítótérből áll, melyekben az időszakos és állandó kiállítások mellett negyvenkét monumentális Vasarely-munka előtt is leeshet az állunk. Építészet és műalkotás teljesen összefolyik ebben a letaglózó térben, amit muszáj látnia annak, aki szereti a művészeteket és Aix-ben jár.

Ha pedig mindezeket megnézted, térj vissza a legelső okunkhoz. Sétálj ki egy nyüzsgő Place de Valamire, csapj le egy aranyos terasz utolsó asztalára, rendelj egy sajttálat és egy pohár vörösbort, majd merülj el a Aix-en-Provence azonnal feltöltő, vibráló életigenlésében! Nekünk bejött.

Tetszik az ötlet? Akkor az utazásod megszervezéséhez további, hasznos infókat itt találsz!

(Fotók: Getty Images, Hôtel de Caumont)

cézanne | vasarely | múzeum | gasztronómia | aix-en-provence

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom