Hét rejtett luxuslakás, amelyeket még a hobbitok is megirigyelnének

A föld alatti építmények a legrégebbi épületformák közé tartoznak és többezer éves múltra tekintenek vissza. Ennek oka, hogy az ingatlanokat körülölelő föld rendkívül jó hőszigetelőként működik, ráadásul az épületek sokkal jobban ellenállnak a szélsőséges hőmérsékleteknek és időjárási körülményeknek is. Hét olyan ingatlant gyűjtöttünk össze, amelyek bizonyítják, hogy a föld alatti élet egyszerre lehet stílusos és környezetbarát.

Hobbiton (Matamata, Új-Zéland)

J.R.R. Tolkien A Hobbit (Babó) című könyvében és A gyűrűk ura sorozatban csodálatos képet fest a hobbitok otthonáról, amelyet dús legelők és könnyed dombok öveznek. Peter Jackson filmadaptációjának forgatási helyszíne az Alexander Farm volt az új-zélandi Matamatában. A stáb föld alatti hobbitházakat épített a területen, amelyeket aztán nem bontottak el, így a díszlet bejárására ma is lehetőség nyílik.

Malator (Pembrokeshire, Wales)

A Future Systems cég által tervezett Malator névre hallgató ingatlan Bob Marshall-Andrews, egykori parlamenti képviselő számára készült. Az épület nagyrészt a föld alatt helyezkedik el, mivel a jogszabályok tiltják a felszíni építkezést, a táj pusztítását, vagy a vadon élő állatok megzavarását abban a nemzeti parkban, ahol az ingatlan megtalálható. Mivel az egész építményből csak egy fémkémény látható, a helyiek Teletubby háznak nevezték el.

Villa Vals (Vals, Svájc)

A Villa Vals Bjarne Mastenbroek és Christian Müller, a SEARCH és a CMA építészeinek a munkáját dicséri. A céljuk egy olyan épület megalkotása volt, ami teljesen beleolvad a tájba. Az ingatlanba csak egy földalatti alagúton keresztül lehet bejutni.

Peter Vetsch Homes (Svájc)

Peter Vetsch az egyik legismertebb szakembere a föld alatti építkezésnek. Úgy tudni, Svájc-szerte már több mint száz ilyen jellegű ingatlan kivitelezése kapcsolódik a nevéhez. Elkötelezettségét a környezettudatos, ökológiai és progresszív építészetbe vetett hitével magyarázza. Tervei közt számos épületnél láthatunk betoníveket, amelyek így Antoni Gaudí stílusára is emlékeztetnek.

Dune House (Atlantic Beach, Florida)

William Morgan modernista építész nevéhez fűződik a Dune House, amely Floridában, az Atlantic Beach közelében található. A homokdűnékbe épült ingatlan valójában két egyforma egységből áll. Az enteriőrt az ívelt lépcsőház és a beépített kanapék teszik kiemelkedően stílusossá.

Underhill (Holme, West Yorkshire)

Az Arthur Quarmby tervezte ingatlan volt az első, modern kori föld alatti ház Nagy-Britanniában. Akkora becsben tartják, hogy 2017 óta az angol nemzeti örökség listáján is szerepel.

Blue Reef Cottages (Külső-Hebridák, Egyesült Királyság)

Bár nem teljesen a föld alatt épült ez a Külső-Hebridákon található ingatlan, a Blue Reef Cottages kanyargós vonalvezetésével és zöldtetős megoldásával könnyen beleolvad az őt körülvevő dombokba. A Stuart Bagshaw által tervezett épületet a neolitikus házak ihlették.

(Forrás és fotók: Architectural Digiest)

épület | nagy sztori | hobbit ház | ingatlan | föld alatti épület

FOLYTASD EZZEL

Három nap alatt bejárhatod a világot és nyaralást nyerhetsz a Hungexpón, az Utazás kiállításon

Négy napig a világ legszebb szállodájában laktam

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom