Tíz fontos ember, akik balkezesként éltek/élnek és alkottak

Kisebbségben vannak, és az egész világ úgy rendezkedett be, hogy a jobbkezeseknek kedvezzenek. A pedagógia mai álláspontja szerint egy balkezest határozottan tilos átszoktatni a másik kezére, ugyanis már magzati korban eldől, hogy mely agyfélteke lesz a dominánsabb. Egy balkezes ember visszatekeri a filmeket, ha egy sorstársát látja a vásznon, és szereti, ha valakivel osztozhat szuperképességén. Mutatunk tíz balkezes művészt, fontos személyiséget.

Neil Armstrong

Erőskezű és balkezű egyaránt. Az űrhajós és repüléstechnikai mérnök az első ember volt, aki a Holdra lépett. A dolog pikentériája, hogy Edward "Buzz" Aldrin, az Apollo–11 másik fontos asztronautája is balkezes volt. Kis lépés az embernek, de hatalmas ugrás a balkezeseknek!

Wolfgang Amadeus Mozart

Szerencse, hogy az osztrák világklasszis zeneszerző idejében még nem volt spirálfüzet. Nehezen írt volna kottát a zenei géniusz, mivel ezek a füzetek kizárólag a jobbkezeseknek kényelmesek.

Barack Obama

Az Amerikai Egyesült Államok negyvennegyedik elnöke 2014-ben a Time magazin tíz legfontosabb balkezesekről szóló válogatásába is bekerült. De nem ő az egyetlen elnök, hiszen Ronald Reagan és Bill Clinton is bal kézzel szignózik.

Leonardo Da Vinci

Nehéz lenne meghatározni, hogy a világ egyik legfontosabb és legismertebb olasz embere valójában mivel is foglalkozott. Ő az igazi polihisztor, hiszen tudományos matematikai és anatómiai munkái mellett festett, tervezett, szobrászkodott, zenét szerzett, írt, verseket költött és több lépéssel a saját kora előtt járt. Balkezes volt.

Henry Ford

Egy balkezes férfi, aki alapjaiban változtatta meg a világot. Henry Ford termékeny feltaláló és üzletember volt, ám az autót mégsem ő találta fel. Ha viszont ő nincs, még többet kell várni a gyártósorra, a futószalagos gyártásra, arra, hogy a személyautók eléthetőek legyenek.

Marie Curie

A lengyel származású francia fizikus és kémikus Madame Curie, a polónium és a rádium felfedezője, a radioaktivitás egyik legfontosabb úttörője is többnyire bal kezének segítségével végezte tudományos kutatásait.

Viktória angol királynő

"Európa nagyanyja" mintegy hatvanhárom évig uralkodott, a történészek pedig úgy tartják, ez az időszak volt Anglia legdicsőbb kora. Viktória bal kézzel irányított, és ezt a tulajdonságát több trónörökös is örökölte: Vilmos herceg, sőt, a kis György herceg is balkezesek.

Szent Johanna

A történészek kutatásainak eredménye, hogy Jeanne d’Arc, az orléans-i szűz nagy valószínűséggel balkezes volt. Megmaradt kéziratokból és festményekből következtetnek erre, hiszen rendszeresen úgy ábrázolták, hogy a kardot bal kezében fogta.

David Bowie

A pop kaméleonja, elképesztő lehetség és kivételes zenész, művész volt David Bowie. Könnyedén váltotta művészi alteregóit és a kezét is: mivel Angliában nem volt túl gyakori a balkezes gitárok árusítása, ezért jobbkezes hangszeren játszott a néhai Ziggy Stardust.

Jimi Hendrix

Popkulturális ikon, sajnálatosan a 27-esek klubjának tagja. A világklasszis zenész-zseni annak ellenére, hogy balkezes volt, egy jobbkezes Fender Stratocasteren játszott, amit fordítva húzott fel.

Ez is érdekelhet:

A Holtodiglan sztárja szerelmes lett Magyarországba

Budapestet Párizshoz hasonlította a brit színésznő, mi több, pár kedvenc helyéről is mesélt a Condé Nast Travelernek.

(Fotók: Getty Images, Unsplash, Wikimedia, Pixabay)

érdekességek | balkezesség | balkezesek napja | balkezes | művészek

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom