Lassan az egész világot meghódítja a svédek zöld sportja

A közterületi szemetelés világszerte hatalmas problémát jelent: milliónyi műanyag PET palack, üres cigarettásdobozok, műanyag ételcsomagolások fekszenek az utak mellett. Ezek nagy része a folyókon keresztül az óceánokba kerül, hogy aztán gigantikus úszó szigetekké álljanak össze. A svéd futók azonban olyan mozgalmat indítottak el, amit egyre többen követnek.

Néhány évvel ezelőtt a svéd kocogók belefáradtak abba, hogy szeméttel teli parkokon keresztül kell futniuk, így létrehoztak egy addig teljesen új sportágat.

A svéd szemétszedés és edzés szavak összeolvadásából jött létre a plogging, amelynek lényege, hogy futás közben összegyűjtik az útközben talált szemetet.

A ploggerek jól felszerelve indulnak a mindennapos kocogásukra, hiszen szükségük van a futócipőn kívül gumikesztyűre és szemeteszsákra is. A sportág követői szerint ráadásul nemcsak a környezetünknek tesznek jót mozgás közben, hanem fokozzák izmaik megterhelését is, hiszen minden területet alaposan átmozgatnak.

Az, hogy időnként megállnak, összegyűjteni a hulladékot, intervall edzéssé alakítja a hagyományos futást, így még a teljesítményüket is javítani tudják. A karjuk sem pihen egyetlen percet sem, hiszen a zsákban összegyűjtött szemét egyre nehezebb terhelést jelent.

A mozgalom egyértelműen kezdi kinőni magát és lassan meghódítja az egész világot. Már applikáció is készült a futás és a szemétgyűjtés mérésére.

A Run Eco Team nevű alkalmazásra pedig még Mark Zuckerberg is elismerően csettintett egyet. Mára az appnak több mint 50 ezer felhasználója és hozzájárult 1700 kilométernyi utca, tér, erdei út és parti ösvény megtisztításához. Az a tény, hogy a Run Eco Team felhasználói hetente mintegy húsz tonna szemetet gyűjtenek össze, egyértelmű jele annak, hogy a zöld személetmód és a fenntartható gondolkodás egyre többek számára jelenti a mindennapok alapját.

Itt pedig megírtuk, hogy díjat nyert az elképesztően látványos terv, amely az óceánok szennyezésének csökkentése érdekében készült.

(Fotók: Getty Images)

szemétszedés | svédország | környezetvédelem | környezetszennyezés | plogging

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom