Close
Egy nyolcadik kontinens tisztítaná meg az óceánokat

Egy nyolcadik kontinens tisztítaná meg az óceánokat

Díjat nyert az elképesztően látványos terv, amely az óceánok szennyezésének csökkentése érdekében készült.

Lenka Petrakova még három évvel ezelőtt alkotta meg ambiciózus koncepcióját a világ egyik legnagyobb környezetszennyezési problémájának, az óceánokban úszó szemétszigetek felszámolásának megoldására.

A 8. kontinensnek nevezett terv lényege, hogy a víz felszínéről összegyűjti a műanyag hulladékokat, és újrahasznosítható anyagokra bontja azokat.

A cél egyértelmű: a hatalmas úszó állomás tisztább és fenntarthatóbb jövőt képzel el a tengeri környezet számára.

A koncepció számos rangos elismerést bezsebelt már, a közelmúltban pedig elnyerte a tenger építészetéért és innovációjáért járó nagydíjat is a Jacques Rougerie Alapítvány által indított versenyen.

Maga a szerkezet öt fő részből áll: gát, gyűjtőhelyiség, kutatási és oktatási központ, üvegházak és lakóhelyiségek is találhatók benne.

A gát a hulladék összegyűjtését és a megújuló energia kinyerését segíti elő. A hulladékot ezután szétválogatják, biológiailag lebontják és a gyűjtőterületen tárolják. A víztisztítás mellett Lenka Petrakova az úszó állomást kutatási célokra is használná, felhívva a figyelmet az óceáni ökoszisztéma kutatásának fontosságára.

Az úszó állomás önellátó, az egyes elemei tökéletes együttműködésben optimalizálják felhasználható energiát. Az ár-apályból nyert energiát a turbinák hajtására használják fel, az üvegházakon elhelyezett napelemek a víztározók fűtését, a víz párologtatását, sótlanítást, a szennyvíz megtisztítását segítik elő.

Ez is érdekelhet:

óceán | design | környezetvédelem | vízszennyezés | környezetszennyezés

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram