Close
Egy nyolcadik kontinens tisztítaná meg az óceánokat

Egy nyolcadik kontinens tisztítaná meg az óceánokat

Díjat nyert az elképesztően látványos terv, amely az óceánok szennyezésének csökkentése érdekében készült.

Lenka Petrakova még három évvel ezelőtt alkotta meg ambiciózus koncepcióját a világ egyik legnagyobb környezetszennyezési problémájának, az óceánokban úszó szemétszigetek felszámolásának megoldására.

A 8. kontinensnek nevezett terv lényege, hogy a víz felszínéről összegyűjti a műanyag hulladékokat, és újrahasznosítható anyagokra bontja azokat.

A cél egyértelmű: a hatalmas úszó állomás tisztább és fenntarthatóbb jövőt képzel el a tengeri környezet számára.

A koncepció számos rangos elismerést bezsebelt már, a közelmúltban pedig elnyerte a tenger építészetéért és innovációjáért járó nagydíjat is a Jacques Rougerie Alapítvány által indított versenyen.

Maga a szerkezet öt fő részből áll: gát, gyűjtőhelyiség, kutatási és oktatási központ, üvegházak és lakóhelyiségek is találhatók benne.

A gát a hulladék összegyűjtését és a megújuló energia kinyerését segíti elő. A hulladékot ezután szétválogatják, biológiailag lebontják és a gyűjtőterületen tárolják. A víztisztítás mellett Lenka Petrakova az úszó állomást kutatási célokra is használná, felhívva a figyelmet az óceáni ökoszisztéma kutatásának fontosságára.

Az úszó állomás önellátó, az egyes elemei tökéletes együttműködésben optimalizálják felhasználható energiát. Az ár-apályból nyert energiát a turbinák hajtására használják fel, az üvegházakon elhelyezett napelemek a víztározók fűtését, a víz párologtatását, sótlanítást, a szennyvíz megtisztítását segítik elő.

Ez is érdekelhet:

FOLYTASD EZZEL
Kiderült, hogy felfoghatatlan értékű vagyona van a nagy-britanniai milliárdosoknak
"Tényleg mindent ki kéne tiltani, ami orosz"– mondták az ukrán filmesek Cannes-ban
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom