Close
Hófehér betonnal értelmezi újra a klasszikus stílust ez az indiai villa

Hófehér betonnal értelmezi újra a klasszikus stílust ez az indiai villa

Ritkán ennyire légiesen elegáns a beton.

A Matra Architects építette ezt a három pavilonból álló rezidenciát Udaipurban, Indiában. A K Residence névre keresztelt otthon egy mesterséges tó, a Fateh Sagar fölött kilenc méterrel épült, és meglepő módon modernitásával mégis nagyon jól illeszkedik a történelmi környezetbe – Udaipur ugyanis mesterséges tavai mellett híres gyönyörű templomairól, hófehér márványcsúcsú palotáiról és dómjairól.

Az épületet úgy tervezték, hogy hajnalhasadtakor és alkonyatkor gyönyörűen szikrázzon rajta a tavakról és a márványépületekről visszatükröződő fény. A ház három kétemeletes pavilonból áll, melyeket vékony üvegfolyosók kötnek össze: az épületek tájolásánál nagyon fontos volt, hogy a lehető legjobb kilátás nyíljon a tóra és a távoli Aravalli hegyre.

A földszinten található a bejárat és a hall, majd egy közepes méretű pavilon nyílik a ház imaszobája felé. A középső pavilon másik részében étkező és nappali kapott helyet, melyből jobbra nyílik a legkisebb pavilon: ez szintén apró nappaliként szolgál, és a kertre tekint.

A telek hátsó részén húzódik végig a leghosszabb pavilon, ahol egy konyha, egy otthoni iroda, egy háló és egy gardróbszoba található: az épületrész pedig egy tágas verandára nyílik. Az emeleti részén további hálószobákat, fedett teraszt és személyzeti szobákat alakítottak ki. A középső pavilon első emeletén van a legnagyobb háló: egy kis könyvtárszoba kivételével az egész első szintet kitölti. Szintén ott alakítottak ki egy nagyon csinos balkont, melyről csodás kilátás nyílik a tóra.

A legkisebb pavilon tetején óriási ablakokkal alakítottak ki társalgószobát, amelyben kifejezetten a napfény játékára helyezték a hangsúlyt a tervezők. A gyönyörű kertrészben pedig a tulajdonos figyelemre méltó szoborkollekcióját csodálhatjuk meg. Összességében pedig egy olyan épületet, ami a klasszikus elegancia hibátlan megnyílvánulása a modern építészet szemüvegén keresztül.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Ankit Jain)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom