Hogyan csökkenthetjük hatékonyan a lakás páratartalmát?

A lakás páratartalmának optimális szintre állítása nem könnyű feladat. Télen nehezebben szellőztetünk, a páradús levegő bennreked a lakásban. Esős időszakokban szintén nehéz a párás levegőtől megszabadulni, hiszen a kültéri levegő is nedves. A nyár kedvezőbb ebből a szempontból, bár ilyenkor meg a hőség miatt szellőztetünk kevesebbet.

Ha a levegő nedvességtartalma egész évben magas az adott helyiségben, akkor leginkább egy háztartási páramentesítő készülékkel oldhatjuk meg a problémát. Gondoljunk a főzés során keletkező párára, amikor a hideg konyhaablakra, a csempére és a bútorokra csapódik ki a nedvesség, káros folyamatokat indítva el. A penészedés a magas páratartalom egyik káros következménye, ami az egészségünk szempontjából nem kedvező dolog.

 

Hogyan csökkentsük a páratartalmat?

 

Azt senki sem szeretné, ha a konyhában penészedni kezdene a fal, az ablakkeret vagy a csempe, hiszen ez tipikusan az a helyiség, ahol mindenki higiénikus körülményeket teremt. Itt készítjük és fogyasztjuk el az ételeket, gyakran ez a családi találkozások, beszélgetések színtere is. A főzés során azonban pára keletkezik, amit szellőztetéssel tudunk csökkenteni, de a páramentesítő készülékkel tudjuk igazán egész évben biztosítani az optimális nedvességtartalmat.

 

A Páramentesítő.hu webáruházban Trotec és Aktobis márkájú háztartási és ipari páramentesítő készülékek széles választéka áll rendelkezésre. Ezek a gyártó cégek évtizedek óta foglalkoznak páramentesítő készülékek tervezésével és gyártásával, így nagy tapasztalattal rendelkeznek a professzionális berendezések kialakításában.

 

A penész megszüntetése

 

Ha kialakul a penész, minél hamarabb el kell távolítani, hogy ne tudjon elszaporodni. A falról és a csempéről letörölhetjük természetes szerekkel, mint az ecet vagy a szódabikarbóna. Ha ezek nem elegendőek, akkor bevethetünk erősebb penészölő vegyszereket is.

 

A fabútorok, illetve az ablakkeret esetében nehezebb dolgunk van, mert ezeket nem tehetjük ki a vegyszerek okozta ártalomnak. Itt leginkább a természetes szerekkel, esetleg enyhén mosószeres vízzel töröljük át a penészes felületet, majd töröljük szárazra. Fontos, hogy ne maradjon sehol se nedvesség, mert a folyamat újraindul. Ezért célszerű a levegőben lévő túlzott páramennyiséget is csökkenteni a páramentesítő készülékkel.

 

Száríthatunk-e ruhát a lakásban?

 

A ruhaszárítással nagyon sok nedvesség kerül a levegőbe, így ez ebből a szempontból legalább akkora problémát okoz, mint a főzés. A legtöbb páramentesítő készüléknek azonban van ruhaszárító funkciója is, amivel megkönnyíthetjük a dolgunkat. Így a nappali még akkor sem fog a szaunára emlékeztetni páratartalom szempontjából, ha az egész család kimosott ruháját kénytelenek vagyunk télen itt kiteregetni.

 

Amennyiben tehát azt vesszük észre, hogy túl nedves a lakásunk levegője, érdemes háztartási páramentesítő készüléket beüzemelnünk.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom