Hogyan készülnek a podcastek?

Mielőtt elmagyaráznánk, hogyan készülnek a podcastok legyünk tisztában magának a szónak a jelentésével.  Olyan digitális hangfájlok gyűjteménye, esetleg egy sorozata, amely az interneten keresztül meghallgatható vagy akár le is tölthető. Egy minőségi anyag felvétele, szerkesztése és feltöltése, valamint terjesztése is időt vesz igénybe, így a következő lépéseket mindenképpen tartsuk be az elkészítése során!

A témák, valamint a célok meghatározása

Olyan témát érdemes választani, amely az érdeklődési körünknek és képességeinknek is megfelel, azaz értünk hozzá.

Figyeljük meg, hogy az adott témával kapcsolatban mások milyen felvételeket készítenek

Az általunk választott téma köré épülő hasonló felvételeket kutassuk fel a neten és hallgassuk is meg. Olvassuk el a vonatkozó értékeléseket és nézzük meg, hogy egy-egy epizód milyen hosszúságú.

Többféle típusuk létezik

Talkshow, fikciós és nem fikciós beszélgetések, önálló interjúk stb. Meg kell tervezni, hogy az első évad hány epizódból álljon és nézzük meg, hogy egyedüliként vagy esetleg társ házigazdával szeretnénk elkészíteni a sorozatot.

Adjunk címet a sorozatnak

Ha már megvan a formátum, akkor következhet a cím kiválasztása. Törekedjünk az egyszerű és könnyen megjegyezhető címekre. SEO szempontokból is végezzünk kulcsszókutatást, hiszen csak így érhetünk el sikert.

Készítsük el a forgatókönyvet

Jegyzeteljük le a fontosabb részeit a műsornak, a beszélgetési pontokat, majd írjuk meg a konkrét tartalmat is.

Készüljünk fel a felvételre

Mi magunk is beszerezhetjük a felvételhez szükséges eszközöket, de egy Podcast studio segítségét is igénybe vehetjük. Ha mi magunk végezzük el a vásárlást, akkor egy mikrofonra, fejhallgatóra, hangrögzítőre és szerkesztő programra mindenképpen szükségünk lesz.

Válasszunk ki egy helyet a felvételhez

Otthon is felállíthatjuk a stúdiónkat egy csendes helyen, de néhány hangszerbolt Budapest városában is tud segítséget nyújtani a felvétel elkészítésében, de ehhez szintén alapos kutatást kell végeznünk.

Készítsük el a felvételt

Használjuk az előre elkészített vázlatot, amelyek iránymutatásként szolgálnak. Kezdőként legyen elegendő türelmünk, hiszen lehetséges, hogy elsőre nem fog sikerülni a felvétel.

Szerkesszük meg a hanganyagot

Minden olyan tartalmat távolítsunk el, ami felesleges, összpontosítsunk a témára. Az utómunka időbe telik és végtelen türelem is szükséges hozzá.

Végül kezdjük el a podcast terjesztését

Ha jó címet választottunk, akkor a kereső automatikusan jó pozícióba helyezi a tartalmunkat, de ehhez a megfelelő SEO kulcsszavakat kell használnunk.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom