Close
Végleg bezár ez a francia síközpont, mert nincs elég hó

Végleg bezár ez a francia síközpont, mert nincs elég hó

A francia Alpokban, a Mont Blanc közelében található La Sambuy-i családi síterep úgy döntött, leszereli a felvonókat, mivel a globális felmelegedés miatt a síszezon mindössze néhány hétre zsugorodott, így már nem kifizetődő a nyitva tartás.

Korábban december elsejétől március 30-ig volt hó, tavaly télen azonban már csak négy hétig, és még akkor sem sok. A pályákon nagyon gyorsan kibukkantak a kövek és sziklák. Mivel januárban és februárban alig öt hétig tudott nyitva tartani, az üdülőközpont éves szinten nagyjából 500 ezer eurós működési veszteséggel számolt. Csak a felvonók fenntartása évi 80 ezer euróba kerül.

La Sambuy nem túl nagy üdülőhely, mindössze három felvonóval és néhány pályával, amelyek 1850 méteres magasságig érnek fel, de a kezdőtől a haladóig terjedő pályák és a viszonylag olcsó síbérletek miatt népszerű volt a családok körében.

Idén nyáron, amikor elérkezett a téli szezon tervezésének ideje, La Sambuy városi tanácsa úgy döntött, hogy bezárja az üdülőközpontot, amelyet 2016 óta üzemeltet. Bár a síinfrastruktúrát a lehető leghamarabb lebontják, azért remélik, hogy a város továbbra is vonzza majd a látogatókat a természet felfedezésének lehetőségeivel, túrák és sportok kínálatával.

Mint a síközpont honlapján olvasható, az üdülőhely a városi tanács döntése nyomán szeptember 10-én végleg bezárt, és köszönjük mindenkinek ezt az utolsó, 2023-as nyári szezont, és a látogatókkal eltöltött csodálatos éveket.

Nem La Sambuy az egyetlen francia síközpont, amelyik hóhiány miatt zárt be, tavaly Saint-Firmin is úgy döntött, hogy leszereli a sífelvonóját, a Mountain Wilderness francia környezetvédelmi csoport szerint pedig 2001 óta huszonkét sífelvonót szereltek le Franciaországban, és becslések szerint további százhat áll elhagyatva az ország ötvenkilenc helyszínén.

Aki szeretne egy saját síközpontot, annak itt a lehetőség, ha pedig Európa leghavasabb helyeit keresed, erre indulj.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images, La Sambuy/Facebook)

| síközpont | hóhiány | klímaváltozás |

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram