Close
Különös problémákat okoz a hóhiány Európa kedvelt síterepein

Különös problémákat okoz a hóhiány Európa kedvelt síterepein

Az Alpok egyes részeinek látványa mostanság nem igazán passzol az évnek ezen időszakához. A kevés hó és a szokatlanul meleg téli időjárás következtében jó pár régióban fű látszik a hegyoldalakon, ami komoly fejfájást okoz a sípályák üzemeltetőinek és a téli sportok kedvelőinek.

A fű, a szikla és a földréteg látható foltjai Európa kedvelt síparadicsomaiban, például az ausztriai Innsbruckban, a svájci Villars-Sur-Ollonban és Crans-Montanában, valamint a németországi Lenggriesben is látványosak. A hóhiány pedig újra “felfrissítette” az éghajlatváltozáshoz köthető hőmérséklet-emelkedéssel kapcsolatos aggodalmakat.

A Franciaországtól Lengyelországig terjedő sávban szokatlanul enyhe időjárás uralkodik, Lengyelországban nemrégiben kétszámjegyű napi csúcshőmérsékleteket mértek – mindez élesen szemben áll az USA egyes részein tavaly év végén tapasztalt fagyos időjárással és hóviharokkal.

A hóhiány különösen megterhelő a svájci Adelboden környékén, amely szombaton sívilágbajnokságnak ad otthont és átlagban 25 ezer rajongót vonz egyetlen versenynapra. Az ilyen üdülőhelyek versenyek idején bukolikus téli képekkel vonzzák az amatőr síelőket, ám a pálya füves, barna részei elcsúfíthatják a tájat, ezáltal csökkenthetik a vonzerőt.

A Meteo France szerint a déli és az északi Alpokban, a 2200 méter feletti lejtőkön megközelíti a normál értéket a hó mennyisége. Az Alpok északi részén és a Pireneusokban az alacsonyabb magasságokban azonban feltűnően kevés.

Németországban is szokatlanul tavaszias hőmérsékletet mértek, hétfőn az ország egyes részein 16 Celsius-fokot mutattak a hőmérők.

A Jungfrau – illusztráció

Mi is megírtuk, hogy a svájci Alpokban soha nem tapasztalt meleget jegyeztek fel január 1-én, ezzel havi rekordot is rögzítve. A Jura kantonban található Delémont városában 20,2 fokig szaladt a higanyszál, ami

több mint 16 fokkal haladja meg az elmúlt harminc év átlagát.

Olyan idő volt, mint amilyen júliusban szokott lenni.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

enyhe | hóhiány | hőmérséklet | gondok | franciaország

FOLYTASD EZZEL

Rekordot döntött tavaly a Budapest Airport forgalma: nézd meg, mennyien utaztak a fővárosból!

A világ egyik leghíresebb szellemvárosa olyan, mintha a Disney tervezte volna

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram