Close
Sosem látott, nyári meleget mértek a svájci Alpokban

Sosem látott, nyári meleget mértek a svájci Alpokban

Több hőmérsékleti rekord is született a hegység északi oldalán.

A szokatlan időjárásnak az az oka, hogy a területek egy az Ibériai-félszigettől az Északi-tengerig terjedő alacsony nyomású légköri képződmény és a Földközi-tenger keleti részén található magas nyomású időjárási rendszer közé kerültek, ami enyhe délnyugati szelet hozott, emellett megjelent a főnnek nevezett, meleg száraz szél is.

A Jungfrau – illusztráció

Ennek eredményeként korábban soha nem tapasztalt meleget mértek ott január 1-én, ezzel havi rekordot is rögzítve. A Jura kantonban található Delémont városában 20,2 fokig szaladt a higanyszál, ami

több mint 16 fokkal haladja meg az elmúlt harminc év átlagát.

Olyan idő volt, mint amilyen júliusban szokott lenni.

Az innen nem messze található Grenchenben eközben hideg levegő gyűlt össze, így az itteni állomáson vasárnap reggel csak 0 fokot mutatott a hőmérő, miközben a delémonti állomáson már 17 fok volt.

A korábbi rekordot Luzern állított be 1993. január 12-én, 19,4  fokkal.

A MeteoSchweiz szerint több környékbeli mérőállomáson is melegrekordot mértek, és volt, ahol az éjszakai minimumok voltak minden addiginál magasabban. Vaduzban például csak 16,1 fokig süllyedt a hőmérséklet.

Az időjárási szélsőségek radikálisan átalakíthatják a megszokott európai életmódot. Egy brit termékösszehasonlító oldal listázta azokat az országokat, ahol a házakat leginkább veszélyeztetik az anomáliák.

(Forrás: The Brussels Times, képek: Getty Images)

 

Svájc | meleg | alpok | hőmérséklet | időjárás

FOLYTASD EZZEL

Középkori mesevilágba repít a kőkunyhók falva Olaszországban

Kiderült, melyek az Egyesült Királyság kedvenc és legtöbbet kritizált látványosságai

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram