Close
Ezek a világ leghidegebb városai

Ezek a világ leghidegebb városai

Vannak, akik a tél beköszöntével összepakolják a bőröndjeiket és a világ egy másik pontjára költöznek, ahol fűtésszámla nélkül, szikrázó napsütésben vészelhetik át a hideg hónapokat. Na, őket biztosan elkapja a borzongás a világ leghidegebb városainak listájától.

Ojmjakon, Oroszország

Ojmjakon egy kelet-szibériai város, ahol a tipikus téli hőmérséklet -50 Celsius-fok. A negatív hőmérsékleti rekordot 1924-ben állította be a természet, akkor -71,2 Celsius fokot mértek. Az élet ott tényleg nem egyszerű. Mivel az extrém hideg csőtörést okozhat, ezért a legtöbb otthonba nincs bevezetve a víz, ráadásul az autók is gyakran válnak működésképtelenné, ha röpködnek a mínuszok.

Jakutszk, Oroszország

Az Északi-sarkkörtől délre, Oroszország keleti szélén részén a zord éghajlatáról ismert Jakutszk, amelynek több mint háromszázezres lakossága számára az extrém hideg meg sem kottyan. A város számos otthonát és épületét magasan a föld fölé emelik, mélyen a földbe állított gólyalábakra, a víz- és gázvezetékek pedig jellemzően a föld felett futnak.

Harbin, Kína

Hejlungcsiang tartomány legnagyobb városa és Kína legészakibb nagyvárosa, Harbin, amit “Jégvárosnak” is neveznek az évről évre megtartandó jég- és hófesztiválja miatt. Minden télen a hőmérséklet -30 fokra vagy az alá süllyed.

International Falls, Egyesült Államok

Minnesota egyik legszebb városát, International Falls-t az Egyesült Államok kontinentális részének leghidegebb városaként tartják számon és gyakran emlegetik a „Nemzet Jégládája” néven. Legnagyobb fesztiválja az Icebox Days, ahol olyan őrült programokon lehet részt venni, mint a fagyasztott pulyka-bowling és a hószobrászat.

Winnipeg, Kanada

Winnipeget Kanada egyik leghidegebb városa, ahol a szokásos téli hőmérséklet -20 Celsius-fok mozog. Annak ellenére, hogy extrém hideg uralkodik a környéken, Winnipeg mégis az ország egyik legnépesebb városa, csaknem hétszáztizenötezer embernek ad otthont.

Fraser, Egyesült Államok

A colorado-i Sziklás-hegységben található Fraser gyönyörű természeti környezetben, egy völgyben található, közel a népszerű Winter Park síközponthoz. Kétségtelenül ott vannak az ország legkeményebb telei, így jó eséllyel szállt harcba az előbb említett International Falls városával a “Nemzet Jégládája” becses címért.

Dudinka, Oroszország

Az Északi-sarkkörtől északra, Szibériában található Dudinka több mint húszezer lakosával a Föld egyik legészakibb városa, ahol januárban átlagosan – 33 Celsius-fokot mérnek. Néhány évvel ezelőtt a város egyes részei olyannyira lefagytak egy heves téli vihar következtében, hogy csövek megrepedtek, a víz elárasztotta az utcákat és a -40 fokban jégpályává varázsolta az egész várost.

Fairbanks, Egyesült Államok

Az Alaszkában fekvő Fairbanks elsősorban arról híres, hogy évről évre innen tekinthető meg a legjobb eséllyel a lélegzetelállító sarki fény. A gyakran „Aranyszív városnak” is nevezett településen százezer ember él -22 Celsius fokos téli átlaghőmérséklet mellett.

Ulánbátor, Mongólia

Több mint egymillió ember él Mongólia fővárosában, a Bogd Khan-hegy lábánál, a világ első nemzeti parkja közelében. A városban és az országban a téli hónapokban virágzik a turizmus, a látogatók tradicionális zenét hallgathatnak, megismerhetik a hagyományos táncot és még birkózást nézhetnek számos fesztiválon. A Tsagaan Sar, Mongólia hagyományos újévi ünnepsége izgalmas, téli lóversenyeket is kínál.

Nurszultán, Kazahsztán

A közép-ázsiai Kazahsztán száraz, szélfútta pusztaság, ahol a telek különösen súlyosak és hosszan tartanak. Fővárosát, Asztanát 2019-ben Nurszultán névre keresztelték át. A környéken akkora hideg uralkodik, hogy a város folyója jellemzően már novemberre befagy.

Még mindig nem elég a borzongásból? Ezekben a látványos videókban a hó és a jég az úr. Itt az antarktiszi kutatóállomásról készült felvétel nézhető meg, itt pedig egy látványos drónvideó, ami bemutatja a világ legkülönlegesebb expedíciós táborhelyét.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty)

| tél | hideg | fagy | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Középkori mesevilágba repít a kőkunyhók falva Olaszországban

Kiderült, melyek az Egyesült Királyság kedvenc és legtöbbet kritizált látványosságai

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram