Close
Ezekben az európai országokban nincsenek biztonságban a házak

Ezekben az európai országokban nincsenek biztonságban a házak

Aggódhatnak az ingatlajdonosok az éghajlatváltozás miatt.

Idén Európa talán még soha nem látott mértékben tapasztalhatta meg a klímaváltozás hatásait, és könnyen lehet, hogy ez lesz az új normális. Ezt mondják legalábbis azok a kutatók, akik kimutatták, hogy az erdőtüzek rekordterületet pusztítottak el idén nyáron Dél-Európa egyes vidékien. Idén ráadásul az elmúlt ötszáz év legsúlyosabb aszálya is sújtotta a régiót. Ilyen körülmények között nem csoda, ha az emberek az otthonaik miatt is egyre jobban aggódnak.

A ComparetheMarket brit termékösszehasonlító oldal listázta azokat az európai országokat, ahol a házakat leginkább veszélyeztetik az időjárási szélsőségek. A rangsort Spanyolország vezeti, ahol évente 1694 hektárnyi területet tesznek tönkre az erdőtüzek, de az állam a légszennyezettség miatt is került az első helyre. Az erdőtüzektől leginkább Portugália szenved, ahol évente átlagosan 2444 hektár ég le, és gyakran lakott területek is veszélybe kerülnek.

Erdőtűz Funchalnál

A heves esőzések okozta áradások szempontjából legveszélyeztetettebb európai ország Szerbia,

ahol évente átlagosan 1,4 olyan áradás történik, amelyet felhőszakadás okoz, így ebben az országban a legnagyobbak az árvíz okozta lakáskárok is. Az összesített lista második helyén Bosznia-Hercegovina végzett mind az erdőtüzek, mind az áradások magas száma miatt, a harmadik helyre pedig az Egyesült Királyság került a rossz levegőminőség és a magas szennyezettsége miatt.

A legveszélyeztetettebb angol város Kingston-upon-Hull, ahol a lakosok kilencven százalékát fenyegeti a Hull-folyó vagy a Humber torkolat áradása. A második Leeds lett, ahol a legmagasabb az átlagos évi csapadékmennyiség, vagyis 88 miliméter, majd Plymouth, Manchester és Preston következik. A folyók áradása ugyanakkor Londont, Nottinghamet és Derbyt fenyegeti a leginkább, míg Southend-on-Sea-nek kell leginkább tartania a belvizektől.

Az európai városok próbálnak alkalmazkodni a hőhullámokhoz, de öt év múlva már lehet, hogy így is túl forróak lesznek a nyaraláshoz a megszokott úti céljaink.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

veszély | klímaváltozás | időjárás | szélsőséges | ingatlan

FOLYTASD EZZEL

Rekordot döntött tavaly a Budapest Airport forgalma: nézd meg, mennyien utaztak a fővárosból!

A világ egyik leghíresebb szellemvárosa olyan, mintha a Disney tervezte volna

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram