Close
Így alkalmazkodnak az európai városok a heves hőhullámokhoz

Így alkalmazkodnak az európai városok a heves hőhullámokhoz

Európa jelentős része szenvedett vagy érzi még mindig a kánikula perzselő hatását. A klímaváltozás miatt a szélsőséges időjárási események egyre hevesebbé és gyakoribbá válnak, a mostani hőség pedig jelzésértékű: a 40 Celsius-fok feletti hőmérsékletre is fel kell készíteni az európai városokat.

A nyári kánikula legmelegebb napjaiban a fákkal szegélyezett utcák, a lombos parkok és a strandok jelentettek enyhülést. A hősziget-hatás során a hő megreked a magas épületek között, az aszfalt magába szívja, hogy aztán visszaengedje, így a városok esetében a hőség még nagyobb kihívást jelent és innovatív megoldásokra van szükség a kezeléséhez.

Mit tanulhatunk azoktól, akik élen járnak a változó éghajlathoz való alkalmazkodásban?

„Hűvös utcák” Bécsben

Bécs a világ legélhetőbb városa az Economist Intelligence Unit legfrissebb kutatása szerint. A klímaváltozás hatásainak mérséklése terén is sokat tesznek, az első klímatervet még 1999-ben dolgozták ki, 2018-ban pedig

Európában elsőként dolgoztak stratégiai szinten a városi hősziget-hatás azonosításán és leküzdésén.

A kánikula idején az utcákat párakapukkal hűtik, emellett új kerékpárút-hálózatot is kiépítettek, hogy vonzóbbá tegyék a biciklizést a hőtermelő autós közlekedés helyett.

Évente négyezerötszáz új fa ültetésére tettek ígéretet, több mint ezer ivókutat működtetnek.

„Szellőzőfolyosók” Frankfurtban

Frankfurt korábban elnyerte már a fák városának címét is, nem véletlenül. Egy közelmúltbeli műholdas vizsgálat rávilágított arra, hogy a fák nyáron akár tizenkét Celsius fokkal is csökkenthetik a felszíni hőmérsékletet, így

a mintegy kétszázezer közterületi fa, hatalmas áldás a városnak.

Frankfurt építészetében is megjelenik a tudatosság, hiszen létrehoztak szellőzőfolyosókat, azaz olyan területek, ahol nincsenek magas épületek, így áramoltatni tudják a hűvösebb levegőt.

A Nidda folyó mentén futó folyosón például másodpercenként akár negyvenezer köbméter hideg levegőt is áthaladhat egy nyári éjszakán.

Emellett Frankfurt új épületei zöld tetőt kapnak, amelyek a napsütéses napokon kevésbé melegednek át, plusz szigetelnek és hűtenek is, az oda ültetett növények pedig elnyelik a zajt, kiszűrik a port és felhasználják a csapadékvizet.

Klímamenedékek Madridban

A múlt héten Spanyolországban is megdőlt a hőségrekord. A kánikula nem ismeretlen az országban, hiszen a meleghez a spanyolok többek között

a szieszta hagyományával már régen elkezdtek alkalmazkodni.

Egy tragikus haláleset azonban újabb intézkedéseket követelt, így például felfüggesztették az utcaseprést azokon a délutánokon, amikor az átlaghőmérséklet 39 Celsius-fok fölé emelkedik.

Úgynevezett klímamenedékeket is kialakítottak a nyilvános, légkondicionált terekben, így például könyvtárakban és közösségi központokban, és egy alkalmazást hoztak létre, hogy felgyorsítsák a közösségi uszodákba történő belépést.

Mindezeken túlmenően a város hosszú távú stratégiai tervvel is rendelkezik. Egy hetvenöt kilométer hosszú erdősávot építenek a főváros körül, és vannak olyan területek, ahol ennek köszönhetően már most két Celsius-fokkal alacsonyabb volt a hőmérséklet.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty Images)

klímaváltozás | kánikula | frankfurt | bécs | hőség

FOLYTASD EZZEL

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram