Close
A brutális kánikula miatt azt kérik, senki ne utazzon tömegközlekedéssel

A brutális kánikula miatt azt kérik, senki ne utazzon tömegközlekedéssel

A londoni ingázóknak azt tanácsolták, hogy ne használják a város közlekedési hálózatát „létfontosságú utakon” kívül a rekkenő hőség miatt.

Kiadták a figyelmeztetést

Az Egyesült Királyság meteorológiai hivatala figyelmeztetést adott ki a szélsőséges kánikula miatt vasárnaptól keddig tartó időszakra, mivel a hőmérséklet valószínűleg meg fogja haladni az ország 2019-es rekordértékét, a 38,7 Celsius-fokot.

Ez a hőség pedig már komoly egészségügyi kockázatot is jelenthet.

Andy Lord, a a Transport for London (TfL) operatív igazgatója bejelentette: ideiglenes sebességkorlátozásokat vezetnek be a londoni metró- és vasútvonalakon, az utazóktól pedig azt kérte, hogy

csak halaszthatatlan esetben induljanak el és mindig vigyenek magukkal vizet.

A rekkenő hőség károsíthatja az elektromos vezetékeket és a jelzőberendezéseket, azonban a TfL igyekszik fenntartani a zökkenőmentes működést, így egyebek mellett fokozott ellenőrzéseket is tartanak, hogy megakadályozzák a sínek meghajlását. Emellett ellenőrzik a tömegközlekedési eszközök klímaberendezéseit és a fővárosi emeletes buszok szellőző rendszereit is.

Mindezen túlmenően azt tanácsolták az autósoknak, hogy a nap legmelegebb időszakában ne vezessenek.

Életveszélyes hőség

Az Egyesült Királyság Meteorológiai Hivatala szerint akár negyven fokot is elérheti a hőmérséklet a hét elején, az emberek élete pedig veszélyben van. Éppen ezért vörös figyelmeztetést adtak ki az ország egyes részeire, köztük Londonra és Manchesterre is.

Az egészségügyi biztonsági ügynökség pedig riasztásában nemzeti vészhelyzetet hirdetett.

Erdőtüzek pusztítanak Spanyolországban, Franciaországban és Portugáliában

Európa más részein erdőtüzek pusztítanak. Több mint négyszáz embert evakuáltak a dél-spanyolországi Mijasból, de körülbelül húsz kilométerre távolabb, Torremolinosban is füstöt észleltek a strandolók a tengerparti szállodák közelében.

A katalán hatóságok mintegy kettőszázhetvenöt városban és faluban függesztették fel a kempingezést a tűzveszély megelőzése érdekében.

A lángok a nyugat-spanyolországi Extremadura egyes részein, valamint Kasztília és Leon régióban is felcsaptak és immáron olyan történelmi nevezetességeket fenyegetnek, mint egy 16. századi kolostor és egy nemzeti park.

Vízi bombázó repülőgépeket és több mint ezer tűzoltót vetettek be Délnyugat-Franciaországban, hogy megfékezzék az erdőtüzet, volt, ahol tizenegyezer embert kellett evakuálni, és

volt, ahol körülbelül tizennyolcezer hektárnyi föld égett le.

Miközben a hőmérséklet Portugáliában is meghaladta a negyven fokot, mintegy ezer tűzoltó harcolt több mint egy tucatnyi erdőtűzzel. Ezzel párhuzamosan a kánikula halálos áldozatainak száma is megnőtt, Portugáliában a hőség 238, Spanyolországban pedig 237 ember életét követelte.

Úgy tudni, csak júniusban 829 többlethalálozást regisztráltak Spanyolországban a hőség miatt.

A klímaváltozás szélsőséges időjárást okoz

2020 nyarán a brit Met Office meteorológusai 2050. július 23-ára prognosztizálták azokat az eredményeket, amelyek várhatóan hétfőn és kedden lesznek tapasztalhatók az Egyesült Királyság időjárásában. Simon Lee, a New York-i Columbia Egyetem légkörkutatója pedig pénteken úgy fogalmazott: ami kedden várható, betekintést enged a jövőbe.

(Forrás: CNN, fotók: Getty Images)

kánikula | egyesült királyság | spanyolország | portugália | franciaország

FOLYTASD EZZEL

Katasztrofális a helyzet az aszály miatt, a folyók élővilága is veszélybe került Angliában

„Kötelező” csókolóznod, ha ezeken a helyeken jársz Olaszországban

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom