Close
Hat egyszerű trükkel segítünk átvészelni a kánikulát

Hat egyszerű trükkel segítünk átvészelni a kánikulát

Elhagytuk már a nyár felét, amely még a szokásosnál is forróbbra sikeredett szinte mindenhol a világon. Valószínűleg augusztusban sem keressük elő a szekrény aljáról a pulcsit meg az átmeneti kabátot, tehát jó néhány olyan nap vár ránk, amikor bele kell állnunk a kánikula elleni harcba. Az alapstratégiát (otthoni klíma, hideg zuhany, légkondicionált mozik, múzeumok vagy bevásárlóközpontok elfoglalása) nagyjából mindenki ismeri, úgyhogy az Insider alapján igyekszünk néhány egyszerű plusz tippet adni arra az esetre, ha előbbi dolgokat valamiért nem sikerül megvalósítani.

Lepedőket a hűtőbe!

Kényelmetlen, kellemetlen és elviselhetetlen, amikor az egész napos forróság átszenvedése után este sem hűl le a levegő, és elalváskor csak forgolódunk az ágyban, miközben már attól is tocsogunk az izzadtságban, ha átfordulunk a másik oldalunkra egy pohár vízért.

Nem meglepő, hiszen a testünk hűvösben tud igazán regenerálódni (az ideális hőmérséklet az alváshoz húsz fok), melegben komoly kihívásokkal kénytelen megküzdeni. Ha lefekvés előtt egy-két órára betesszük a fagyóba a lepedőnket, máris sokat segítünk neki.

Átmeneti búcsú a sörtől és a jegeskávétól

Nagy pohár jegeskávé reggel, jéghideg sör este – nincs is ezeknél praktikusabb és jobb megoldás a kánikula ellen.

Átmenetileg valóban kellemes és jótékony hatású lehet mindkét ital, csakhogy hosszabb távon nem biztos, hogy jó.

Az alkohol és a kávé is vízhajtó hatású, így sok folyadékot veszítünk, ez pedig könnyedén kiszáradáshoz vezethet. Hőhullám esetén fokozott a dehidratáció veszélye, ezért olyankor a kávé és a sör helyett inkább vizet érdemes kortyolgatni.

Könyöklés

A hírhedt Ice Bucket Challenge teljesítése sem lenne rossz megoldás, de van nála hatékonyabb módszer.

Egy 2013-as tanulmány megállapította, hogy ha könyékig bedugjuk mindkét karunkat egy vödör jeges vagy hideg vízbe, sokkal könnyebben és jobban lehűtjük vele a testünket, mintha csak a kezünket vagy a fejünket tennénk bele.

Pörkölt helyett leturmixolt saláta

Azzal aligha mondunk újat, hogy a nehéz ételeknek nem igazán örül a szervezet a negyven fok körüli melegben. A magas fehérje- és zsírtartalmú ételeket sokkal nehezebben tudja lebontani, amihez több energiára van szüksége.

Ilyenkor könnyen emészthető és főzést sem igénylő fogásokkal segíthetünk magunkon a kukoricakrém levestől kezdve a gazpachón át a frissen elkészített, majd jól lehűtött zöldségsalátákig – utóbbi leturmixolva és dzsúzként fogyasztva a legtöbbet tudja tenni a test lehűtéséért.

A megoldás itt van a levegőben

Meglepően hangzik – pláne, hogy a nyugati orvoslás sem igazán érti, mitől működik –, de megfelelő légzéssel is csökkenthetjük a testhőmérsékletünket.

Ez pedig a keleti orvosláshoz köthető hűsítő légzés technikája.

Nagyon egyszerű: szájon át lélegezzünk, miközben kunkorítjuk a nyelvünket, a kilégzés pedig az orron át történjen. Nagyjából öt perc után egyből érezhető a hatása.

Kézműves légkondi

Ha a klímaberendezés bekrepált, de akad otthon egy ventilátor, máris meg vagyunk mentve.

Már csupán egy tál jégre van szükségünk, amit a bekapcsolt ventilátor elé kell helyeznünk, hogy aztán az olvadó jégnek köszönhetően a szerkezet hideg fuvallatokkal hűsítse le a szobát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

saláta | légzés | nyár | kánikula | túlélés

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram