Close
Ezeket a brit városokat nyelheti el a víz a klímaváltozás miatt

Ezeket a brit városokat nyelheti el a víz a klímaváltozás miatt

Nagy-Britanniában több tucat várost fenyeget az a veszély, hogy nyolcvan éven belül víz alá kerül.

A Climate Central által közzétett térképek kijózanító, egyben sokkoló képet festenek az éghajlatváltozás katasztrofális hatásairól az Egyesült Királyságban.

A szervezet előrejelzése szerint London nagy része 2100-ra víz alá kerülhet.

A Climate Central szerint a három Celsius-fokos globális hőmérséklet-emelkedés katasztrofális hatással lenne Nagy-Britanniára. Az előrejelzések alapján már 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés következtében is víz alá kerülnének London központi területei. Anglia keleti partvidéke is sérülékeny:

Peterborough-tól és Cambridge-től északra nagy területek válhatnak lakhatatlanná.

A helyzet a Humber mentén is kritikus: Hull valószínűleg 2100-ra víz alá kerül, ahogyan a Midlands nagy része is.

Ha a globális felmelegedés eléri a plusz három Celsius-fokot, az Egyesült Királyság más részei is veszélybe kerülnek. Anglia délkeleti részén Hampshire, Sussex, Essex és Kent tengerparti városait fenyegeti az eltűnés veszélye,

a skóciai Dundee, Perth és St Andrews is ki van téve a part menti áradásoknak.

De nem csupán a szigetország van veszélyben. A szervezet becslései szerint 275 millió ember él azokon a területeken, amelyek 2100-ra víz alá kerülnek.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty)

Nagy-Britannia | klímaváltozás | london | Skócia | Anglia

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram