Honnan olyan ismerős ez a brutalista épület?

Így lett Rammstein-zarándokhely egy 1930-as évekbeli szélcsatorna.

Berlin délkeleti részén, az Aldershof negyedben áll a Trudelturm, egy speciális, 20 méter magas szélcsatorna, amit még 1934-36-ban építettek a Német Repülési Kutatóintézet számára. Az épület az ugyanebből az időszakból származó, mintegy 130 méter hosszú Großer Windkanal (nagy szélcsatorna) mellett áll, és mindkettő szerepel a berlini műemléki listán.

Ami miatt azonban ismerős lehet a Trudelturm jellegzetes sziluettje, az az, hogy időről időre felbukkan a popkultúrában.

2005-ben a torony volt a díszlet az Æon Flux című, 400 év múlva játszódó sci-fi egyik jelenetében – akkor a főszereplő, Charlize Theron futott fel a külső lépcsőn.

Később ugyanazon a lépcsőn a Rammstein együttes tagjai lépkedtek, méghozzá Bryan Adams instrukcióira. Ugyanis

a kanadai zenésztől jött az ötlet, hogy legyen a Rammstein 2022-es, Zeit című albumának borítóján a Trudelturm.

Amikor Adams bedobta az ötletet, Till Lindemann vonakodott tőle, ezért kicsit győzködni kellett.

„Látod azt a tornyot? Az a ti borítótok! Mire Lindemann: 'Hm, aha, talán.' Azután rávettem, hogy mászkáljon fel-alá a lépcsőn a többiekkel együtt”– nyilatkozta a meggyőzés folyamatáról Adams a német Rolling Stone-nak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bryan Adams (@bryanadams) által megosztott bejegyzés

A torony most a Humboldt Egyetem Aerodinamikai Parkjához tartozik, mint az 1930-as évekbeli Berlin-Adlershofi repüléskutatás technikatörténeti emlékeinek egyike. A teljes terület a 420 hektáros, 1992-ben kialakított Adlershof WISTA tudományos és technológiai park része. Egyben afféle zarándokhely is a Rammstein rajongók körében.

(Fotók: GettyImages)

brutalizmus | berlin | rammstein | lemezborító

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Egykori vasútállomásból lett a Google új New York-i irodája

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram