Vélhetően jóval drágább lesz idén a nyaralás a magyarok legkedveltebb úti célján

Legalábbis ezt mondják az elemzők és a szakemberek, az áremelkedéséért pedig szerintük az euró a felelős.

Horvátországban 2023 januárja hivatalos fizetőeszköz az euró, aminek az árakra gyakorolt hatását kezdetektől vita övezi. Boris Lalovac volt pénzügyminiszter szerint a nyári szezon előtt megszokottnak számít az árak emelkedése és ez idén sem alakul másként – írja a VG horvát forrásokra hivatkozva.

Az Index.hr árösszehasonlításából kiderül, hogy 2020-ban 1,06 euróba (413 forintba) került a tojás húsvétkor, idén pedig 1,29 euróba (503 forintba). A sonka is drágult, a korábbi 5,57 euró (2172 forint) helyett ma 6,49 eurót (2531 forintot) kérnek érte.

Az Index.hr egy közgazdászt is idéz: Damir Novotny elmondta, hogy a turisztikai szezon mindig hatással van az árak növekedésére, amit azzal magyaráz, hogy Horvátországban egyes termékek és szolgáltatások árai még mindig alacsonyabbak, mint az eurózóna többi országában, a vásárlóerő-paritás pedig továbbra is alacsonyabb náluk – olvasható a VG cikkében. Hozzátette még, hogy míg Görögországban, Spanyolországban vagy Franciaországban a lakosság és a turisták étkeztetése után többlet keletkezik, addig Horvátország nincs ebben a helyzetben, helyette importálnia kell, ami így nyomást gyakorol az árakra.

(Forrás: VG, fotók: Getty Images)

drágulás | nyári szezon | utazás | Horvátország

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Ilyen a tökéletes téli hétvége Horvátország titkos ékszerdobozában!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom