Michelin-csillagok hullottak a magyarok kedvenc nyári úti céljára

A rovinji Agli Amici lett az első, két Michelin-csillaggal rendelkező étterem Horvátországban

Jelenleg Horvátország egy két Michelin-csillagos és tíz egy csillagos étteremmel büszkélkedhet. A Michelin a legjelentősebb és legismertebb gasztronómiai elismerés világszerte.

A legújabb Michelin Guide-válogatás bejelentését követően Horvátország új csillagokat szerzett: a rovinji Agli Amici étterem két csillagot kapott, míg a zágrábi Dubravkin put egy csillagot szerzett. Az éttermek közül a Pelegrini (Šibenik), a 360º (Dubrovnik), a Monte (Rovinj), a Noel (Zágráb), a Boškinac (Novalja), az LD Restaurant (Korčula),  a Nebo (Rijeka), az Alfred Keller (Mali Lošinj) és a Korak (Jastrebarsko) sikeresen megtartották csillagjaikat.

"Az új Michelin-kalauz a horvát gasztronómia magas színvonalának megerősítése, amely a horvát séfek kreativitásának és szenvedélyének köszönhetően már világszerte elismert, amit a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) legutóbbi döntése is megerősített, amikor a gasztronómiai turizmus globális nagykövetévé nevezte ki séfünket, Rudi Štefant. A sokszínű kínálat, a helyi és autentikus alapanyagok használata, valamint a horvát ételek gazdagsága miatt sok turista látogat el hozzánk, hisz az eno-és gasztroturizmus fejlesztése is fontos része a stratégiánknak. Gratulálok mindenkinek, aki idén bekerült ebbe a világszerte nagy jelentőségű gasztronómiai kalauzba, és hiszem, hogy évről évre egyre több éttermünk találja meg benne a helyét" – mondta Tonči Glavina, turisztikai és sportminiszter.

Ami a Zöld Michelin-csillagot illeti, a zágrábi Zinfandel's, a korčulai Konoba Mate és a jastrebarskói Korak éttermek sikeresen megtartották ezt az elismerést. Zöld csillagot azok az éttermek kapnak, amelyek különösen elkötelezettek a fenntartható és környezetbarát gasztronómia iránt.

“Horvátország ma már elismert, magas színvonalú és vonzó úti cél, és a Michelin-csillagok megerősítik a horvát gasztronómia kiválóságát és szakácsaink szakértelmét, akik munkájukkal és erőfeszítéseikkel hozzájárulnak vendégeink elégedettségéhez. Úti célként továbbra is szeretnénk kitűnni, és ez a Michelin Guide elismerések legékesebb bizonyítéka. Az a tény, hogy ma Horvátországban összesen 93 étterem viseli az kitüntetés valamelyikét, már dolgozunk azon, hogyan használjuk fel a minőségi gasztronómiát, mint termék és Horvátország, mint úti cél további népszerűsítésére"– mondta Ivana Herceg, a magyarországi Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatója.

A fent említett címek mellett a Michelin a legradi Fakin éttermet is felvette a Bib Gourmand listára. Ma Horvátország tizenegy Michelin Bib Gourmand étteremmel rendelkezik, melyek elérhető áron kínálnak minőségi ételeket.

Ezenkívül az új elismerések a Michelin-ellenőrök titkos körútjának eredményei a világszerte elismert prominens étteremkalauzban, ahol Horvátország válogatott éttermei is megtalálhatók.

gasztronómia | Horvátország | elismerés | Michelin Guide | áttermek

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom