Close
A tájfotósok Oscar-díján ért el dobogós helyezést egy magyar fotográfus

A tájfotósok Oscar-díján ért el dobogós helyezést egy magyar fotográfus

Hoszáng Péter a tekintélyes International Landscape Photographer of the Year pályázat harmadik helyén végzett Silence, azaz Csend című fotójával az egyedi kép kategóriában. A nagyszerű eredmény hírére megkerestük Pétert, hogy meséljen kicsit a sikerről és persze saját magáról.

A pilótaként dolgozó Hoszáng Péter 2015 óta tartja magát a fényképezés szerelmesének, amihez nem kis mértékben járult hozzá civil foglalkozása. Első díját ugyanis egy repülőgépről készített képével nyerte, amely 2016-ban a hónap fotója lett infrastruktúra kategóriában a Cewe európai fotópályázatán.

Azóta munkái kisebb-nagyobb pályázatokon kerültek az említésre méltó művek közé, azonban kétségkívül az International Landscape Photographer of the Year (ILPOTY), azaz az Év Nemzetközi Tájfotósa fotópályázat dobogós helyezése karrierje eddigi legnagyobb elismerése.

A Csend

“A fotópályázatról tavaly hallottam először. A versenyen a korábbi évek kiemelt műveit a tájfotózás világszerte elismert résztvevői készítették, amelyek rendkívüli módon inspiráltak. Fotós ambícióim a kezdetek óta arra ösztönöznek, hogy különböző pályázatokon részt vegyek, így egyértelmű volt, hogy a 2019-es ILPOTY-t nem fogom kihagyni” – mondta Hoszáng Péter a Roadsternek, aztán kitért a fotósfilozófiájára is.

Képeimen keresztül a vizuális történetmesélés művészi ábrázolása az elsődleges célom. Nem titok, hogy az ilyen koncepcióval készült képek utómunkát igényelnek a kívánt vizuális hatás, illetve hangulat elérése érdekében, azonban sok esetben maga a helyszíni munka is bonyolultabb művelet (több expozíció elkészítése, vagy éppen egy panoráma fotó elemeinek fényképezése). A digitális fényképezés világa rengeteg érdekes és izgalmas kreatív lehetőséget kínál, az internet segítségével pedig minden kérdésre meg lehet találni a választ.”

Az International Landscape Photographer of the Yearrel kapcsolatban elárulta, hogy nem kell hosszan kutatnia annak, aki valamilyen fotóspályázat után érdeklődik. “Szerencsére minden kategóriában akadnak hazai, valamint nemzetközi versenyek, többnyire az év minden szakában. Véleményem szerint az ILPOTY a tájfotósok Oscar-díja, a díjazott művészek legtöbbje kiemelten említi meg eredményét nem csupán a honlapján, de az Instagram-profiljában is.”Péternek egyébként nincs kifejezetten kedvenc fotóstémája, mivel a fényképezés összes területe érdekli. “Talán úgy is fogalmazhatnék, hogy a diverzitásra specializálódtam. Azonban minden esetben törekszem arra, hogy a képeimen keresztül úgy tudjam bemutatni az adott témát, amilyennek azt én láttam, avagy elképzeltem. Az utómunka folyamán soha sem használok előre elkészített sablonokat, mindig az adott hangulatom, illetve a folyamatosan változó korszakaim dominálnak a képek finomhangolásakor. Ebből kifolyólag egy témájában, valamint megjelenésében változatos portfóliót sikerült megalkotnom. Képeim többségének megvalósítása valamilyen formában kihívást jelentett, így ennek tükrében született meg munkásságom mottója, mely szerint:

Minden képem a szenvedély szüleménye.”

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Hoszáng Péter)

elismerés | díj | International Landscape Photographer of the Year | hoszáng péter | interjú

FOLYTASD EZZEL

Egzotikus ízek, romantikus séták és egy mesebeli kastély – Ajándékötletek Valentin-napra

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram