A tájfotósok Oscar-díján ért el dobogós helyezést egy magyar fotográfus

Hoszáng Péter a tekintélyes International Landscape Photographer of the Year pályázat harmadik helyén végzett Silence, azaz Csend című fotójával az egyedi kép kategóriában. A nagyszerű eredmény hírére megkerestük Pétert, hogy meséljen kicsit a sikerről és persze saját magáról.

A pilótaként dolgozó Hoszáng Péter 2015 óta tartja magát a fényképezés szerelmesének, amihez nem kis mértékben járult hozzá civil foglalkozása. Első díját ugyanis egy repülőgépről készített képével nyerte, amely 2016-ban a hónap fotója lett infrastruktúra kategóriában a Cewe európai fotópályázatán.

Azóta munkái kisebb-nagyobb pályázatokon kerültek az említésre méltó művek közé, azonban kétségkívül az International Landscape Photographer of the Year (ILPOTY), azaz az Év Nemzetközi Tájfotósa fotópályázat dobogós helyezése karrierje eddigi legnagyobb elismerése.

A Csend

"A fotópályázatról tavaly hallottam először. A versenyen a korábbi évek kiemelt műveit a tájfotózás világszerte elismert résztvevői készítették, amelyek rendkívüli módon inspiráltak. Fotós ambícióim a kezdetek óta arra ösztönöznek, hogy különböző pályázatokon részt vegyek, így egyértelmű volt, hogy a 2019-es ILPOTY-t nem fogom kihagyni" – mondta Hoszáng Péter a Roadsternek, aztán kitért a fotósfilozófiájára is.

"Képeimen keresztül a vizuális történetmesélés művészi ábrázolása az elsődleges célom. Nem titok, hogy az ilyen koncepcióval készült képek utómunkát igényelnek a kívánt vizuális hatás, illetve hangulat elérése érdekében, azonban sok esetben maga a helyszíni munka is bonyolultabb művelet (több expozíció elkészítése, vagy éppen egy panoráma fotó elemeinek fényképezése). A digitális fényképezés világa rengeteg érdekes és izgalmas kreatív lehetőséget kínál, az internet segítségével pedig minden kérdésre meg lehet találni a választ."

Az International Landscape Photographer of the Yearrel kapcsolatban elárulta, hogy nem kell hosszan kutatnia annak, aki valamilyen fotóspályázat után érdeklődik. "Szerencsére minden kategóriában akadnak hazai, valamint nemzetközi versenyek, többnyire az év minden szakában. Véleményem szerint az ILPOTY a tájfotósok Oscar-díja, a díjazott művészek legtöbbje kiemelten említi meg eredményét nem csupán a honlapján, de az Instagram-profiljában is."


Péternek egyébként nincs kifejezetten kedvenc fotóstémája, mivel a fényképezés összes területe érdekli. "Talán úgy is fogalmazhatnék, hogy a diverzitásra specializálódtam. Azonban minden esetben törekszem arra, hogy a képeimen keresztül úgy tudjam bemutatni az adott témát, amilyennek azt én láttam, avagy elképzeltem. Az utómunka folyamán soha sem használok előre elkészített sablonokat, mindig az adott hangulatom, illetve a folyamatosan változó korszakaim dominálnak a képek finomhangolásakor. Ebből kifolyólag egy témájában, valamint megjelenésében változatos portfóliót sikerült megalkotnom. Képeim többségének megvalósítása valamilyen formában kihívást jelentett, így ennek tükrében született meg munkásságom mottója, mely szerint:

Minden képem a szenvedély szüleménye."

Ez is érdekelhet:

Nem a medvék miatt nehéz a dolga az Erdélyt megörökítő természetfotósnak

Végignézve Szabó Ervin Edward Instagram-feedjét, olybá tűnhet, mintha egy csúcsprofi (és bátor…) természetfotós oldalán járnánk.

(Fotók: Hoszáng Péter)

tájfotó | International Landscape Photographer of the Year | siker | fotós | elismerés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom