Close
A tájfotósok Oscar-díján ért el dobogós helyezést egy magyar fotográfus

A tájfotósok Oscar-díján ért el dobogós helyezést egy magyar fotográfus

Hoszáng Péter a tekintélyes International Landscape Photographer of the Year pályázat harmadik helyén végzett Silence, azaz Csend című fotójával az egyedi kép kategóriában. A nagyszerű eredmény hírére megkerestük Pétert, hogy meséljen kicsit a sikerről és persze saját magáról.

A pilótaként dolgozó Hoszáng Péter 2015 óta tartja magát a fényképezés szerelmesének, amihez nem kis mértékben járult hozzá civil foglalkozása. Első díját ugyanis egy repülőgépről készített képével nyerte, amely 2016-ban a hónap fotója lett infrastruktúra kategóriában a Cewe európai fotópályázatán.

Azóta munkái kisebb-nagyobb pályázatokon kerültek az említésre méltó művek közé, azonban kétségkívül az International Landscape Photographer of the Year (ILPOTY), azaz az Év Nemzetközi Tájfotósa fotópályázat dobogós helyezése karrierje eddigi legnagyobb elismerése.

A Csend

“A fotópályázatról tavaly hallottam először. A versenyen a korábbi évek kiemelt műveit a tájfotózás világszerte elismert résztvevői készítették, amelyek rendkívüli módon inspiráltak. Fotós ambícióim a kezdetek óta arra ösztönöznek, hogy különböző pályázatokon részt vegyek, így egyértelmű volt, hogy a 2019-es ILPOTY-t nem fogom kihagyni” – mondta Hoszáng Péter a Roadsternek, aztán kitért a fotósfilozófiájára is.

Képeimen keresztül a vizuális történetmesélés művészi ábrázolása az elsődleges célom. Nem titok, hogy az ilyen koncepcióval készült képek utómunkát igényelnek a kívánt vizuális hatás, illetve hangulat elérése érdekében, azonban sok esetben maga a helyszíni munka is bonyolultabb művelet (több expozíció elkészítése, vagy éppen egy panoráma fotó elemeinek fényképezése). A digitális fényképezés világa rengeteg érdekes és izgalmas kreatív lehetőséget kínál, az internet segítségével pedig minden kérdésre meg lehet találni a választ.”

Az International Landscape Photographer of the Yearrel kapcsolatban elárulta, hogy nem kell hosszan kutatnia annak, aki valamilyen fotóspályázat után érdeklődik. “Szerencsére minden kategóriában akadnak hazai, valamint nemzetközi versenyek, többnyire az év minden szakában. Véleményem szerint az ILPOTY a tájfotósok Oscar-díja, a díjazott művészek legtöbbje kiemelten említi meg eredményét nem csupán a honlapján, de az Instagram-profiljában is.”Péternek egyébként nincs kifejezetten kedvenc fotóstémája, mivel a fényképezés összes területe érdekli. “Talán úgy is fogalmazhatnék, hogy a diverzitásra specializálódtam. Azonban minden esetben törekszem arra, hogy a képeimen keresztül úgy tudjam bemutatni az adott témát, amilyennek azt én láttam, avagy elképzeltem. Az utómunka folyamán soha sem használok előre elkészített sablonokat, mindig az adott hangulatom, illetve a folyamatosan változó korszakaim dominálnak a képek finomhangolásakor. Ebből kifolyólag egy témájában, valamint megjelenésében változatos portfóliót sikerült megalkotnom. Képeim többségének megvalósítása valamilyen formában kihívást jelentett, így ennek tükrében született meg munkásságom mottója, mely szerint:

Minden képem a szenvedély szüleménye.”

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Hoszáng Péter)

FOLYTASD EZZEL
Ezért szívja ki belőlünk az életet a mikromenedzselés
Ezek voltak az év leginspirálóbb hazai projektjei
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom