Close
Hamarosan hotelt varázsolhatnak a világ egyik leghíresebb felhő­karcolójából

Hamarosan hotelt varázsolhatnak a világ egyik leghíresebb felhő­karcolójából

A Chrysler Building minden kétséget kizáróan New York legikonikusabb épületei közé tartozik. A városba látogatók ennek ellenére jelenleg szinte semmit nem láthatnak a belsejéből, friss hírek szerint ez azonban hamarosan megváltozhat.

Az 1930-ban átadott felhőkarcoló a maga 318,9 méteres magasságával annak idején a világ legmagasabb épületének számított. Igaz, ezt a megtisztelő címet nem túl sokáig, pontosan 11 hónapig viselhette, míg el nem készült az Empire State Building.

Ennek ellenére mind a mai napig a föld legmagasabb téglaépületeként emlegetik, habár egy belső acélvázzal is rendelkezik.

Kétségtelen, hogy Manhattan látképét nagy mértékben meghatározza az art deco stílus szimbólumának számító felhőkarcoló, amelyet Walter Chrysler, a nagy amerikai autógyártó alapítója építtetett azzal a céllal, hogy reprezentálja a vállalat erejét. Ennek köszönhető, hogy egy sor autóipari szimbólum került az épületdíszek közé.

Ami pedig a jelent illeti, a Chrysler Building idén januárban eladósorba került, nemrégiben pedig nyélbe is ütötték az üzletet. Az épület utoljára 2008-ban cserélt gazdát, akkor 800 millió dollárért vásárolta meg 90 százalékos tulajdonrészét egy Abu-Dzabi székhelyű befektetési cég. Most ennél jóval olcsóbban kelt el, a Signa Holding GmbH, Ausztria legnagyobb magántulajdonban álló ingatlancége és a New York-i RFR Holding LLC mindössze 151 millió dollárt fizetett érte.

Mindennek az áll a hátterében, hogy a 77 emeletes felhőkarcoló jelenleg alacsony kihasználtsággal működik, a bérleti és fenntartási költségei növekednek, az általa termelt bevételek pedig csökkennek.

Főként irodáknak ad otthont, ám a kis méretű helyiségeivel nem tudja felvenni a versenyt az új és modern irodaházakkal, amelyek sokkal világosabb, tágasabb és fejlett technológiával felszerelt munkakörnyezetet kínálnak, ezzel elcsábítva a potenciális bérlőket.

Erre a problémára jelenthet megoldást, ha az új tulajdonosok hotellé alakítanák.

A Bloomberg tájékoztatása szerint ezt az opciót erősen fontolgatják, tehát minden esély megvan rá, hogy a világ egyik legismertebb felhőkarcolójából hamarosan hotel legyen. Egy ilyen beruházás persze nem lenne olcsó, sem pedig egyszerűen kivitelezhető.

Becslések szerint 150-250 millió dollárt kellene renoválásra költeni, ráadásul szigorú előírásokat kell betartani, hiszen a Chrysler Buliding történelmi emlékműnek számít.

Mindezek ellenére még mindig ez tűnik a legjobb opciónak, ha az új befektetők nyereségessé kívánják tenni. A turisták minden bizonnyal szívesen látogatnák ezt az ikonikus épületet, és imádnák a felsőbb szintekről eléjük táruló panorámát. Mindennek tükrében simán elképzelhető, hogy néhány éven belül a Chrysler Building lesz a Nagy Alma legmenőbb és legnépszerűbb szálláshelye.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Getty Images)

chrysler building | hotel | new york | chrysler | usa

FOLYTASD EZZEL

Rátaláltunk a kényelmes luxusra Magyarország egy varázslatos pontján

Így néz ki egy penthouse a világ legmagasabb lakóépületében

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom