Close
Újra szabadon látogatható Európa egyik legnagyobb várkomplexuma

Újra szabadon látogatható Európa egyik legnagyobb várkomplexuma

Újra meg lehet nézni a prágai Hradzsint, a cseh államfők székhelyét. A várkapukból hétfő délután eltávolították a turisták ellenőrzésére szolgáló elektronikus beléptető kapukat, amelyeket hét éve állítottak fel biztonsági okokra hivatkozva.

Petr Pavel, Csehország új köztársasági elnöke márciusi hivatalba lépése után azonnal közölte, hogy újra meg akarja nyitni a Hradzsint, és elrendeli az elektronikus beléptető kapuk eltávolítását. De nem csak az államfők székhelyének látogatását akarják megkönnyíteni, hanem

azt is szeretnék, hogy a vár intenzívebb kulturális és társadalmi élet színhelye lehessen.

Mint ismert, a prágai Hradzsin Európa egyik legnagyobb várkomplexuma,

a leglátogatottabb idegenforgalmi célpont Csehországban, amelyet évente mintegy két és fél, három millió turista keres fel a világ minden részéből. A magyar látogatók száma is igen magas. A vár területére most már újra szabadon be lehet lépni, csak a híres Arany utcácskában korlátozzák a turisták mozgását az utca befogadóképessége miatt.

Megnyílt a látogatók előtt a Prágától nyugatra fekvő lányi kastély is, amely hivatalosan a cseh államfők vidéki rezidenciája.  Azonban Petr Pavel a kastély tartós elnöki lakhely státusát is megszüntette, így a kastélypark ismét szabadon látogatható.

(Forrás: MTI, fotók: Getty)

Várnegyed | vár | kastély | prága | hradzsin

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

A kiváló borok és világhírű steakek hazája is megnyitja kapuit a távmunkások előtt

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram