Újra szabadon látogatható Európa egyik legnagyobb várkomplexuma

Újra meg lehet nézni a prágai Hradzsint, a cseh államfők székhelyét. A várkapukból hétfő délután eltávolították a turisták ellenőrzésére szolgáló elektronikus beléptető kapukat, amelyeket hét éve állítottak fel biztonsági okokra hivatkozva.

Petr Pavel, Csehország új köztársasági elnöke márciusi hivatalba lépése után azonnal közölte, hogy újra meg akarja nyitni a Hradzsint, és elrendeli az elektronikus beléptető kapuk eltávolítását. De nem csak az államfők székhelyének látogatását akarják megkönnyíteni, hanem

azt is szeretnék, hogy a vár intenzívebb kulturális és társadalmi élet színhelye lehessen.

Mint ismert, a prágai Hradzsin Európa egyik legnagyobb várkomplexuma,

a leglátogatottabb idegenforgalmi célpont Csehországban, amelyet évente mintegy két és fél, három millió turista keres fel a világ minden részéből. A magyar látogatók száma is igen magas. A vár területére most már újra szabadon be lehet lépni, csak a híres Arany utcácskában korlátozzák a turisták mozgását az utca befogadóképessége miatt.

Megnyílt a látogatók előtt a Prágától nyugatra fekvő lányi kastély is, amely hivatalosan a cseh államfők vidéki rezidenciája.  Azonban Petr Pavel a kastély tartós elnöki lakhely státusát is megszüntette, így a kastélypark ismét szabadon látogatható.

(Forrás: MTI, fotók: Getty)

Várnegyed | hradzsin | vár | prága | kastély

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom