A világ legveszélyesebb túrája hátborzongatóan gyönyörű tájakon vezet át

Akár egy videójáték legnehezebb szintje is lehetne, itt azonban valódi emberek próbálják leküzdeni a természet által eléjük gördített akadályokat.

A túrázás lehet nyugalmas kikapcsolódás, de lehet elképesztő adrenalinnal járó kaland is. A kínai Huashan-hegy megmászása kétségkívül ez utóbbi közé tartozik.

A Huashan-hegyről

A világ legveszélyesebb túrája a kínai Xiantól keletre, a Huashan-hegy tetejére vezet, melyet az ország öt nagy hegyének egyikeként tartanak számon.

Vallási jelentősége hatalmas, a hegy különböző pontjain templomok tucatjai épültek. Míg ezek elsősorban a zarándokokat vonzzák, addig

maga a hegy nyüzsgő turistalátványossággá vált a kalandra vágyók számára.

A Huashan-hegyen több csúcs is található, amelyeket eltérő nehézségű túrák során lehet elérni. A legveszélyesebb azonban az 2154 méter magas déli csúcs ahová a híres és hírhedt „deszkás sétány” vezet. Csak a legbátrabbak indulnak itt útnak,

a szédítő túra után azonban lenyűgöző táj és az egekbe emelkedett adrenalinszint a jutalom.

Az útvonal olyannyira veszélyes, hogy minden egyes kirándulónak a túra kezdete előtt alá kell írnia egy felelőségvállalási nyilatkozatot. Az óvatos becslések szerint ugyanis

évente akár száz túrázó is életét veszítheti a mászás során.

Kezdődik a kaland

A Huashan-hegy megmászása több ezer meredek lépcső megmászásával indul.

Noha ez a túra legkönnyebb része, már az első lépések után nehezebb a levegővétel. Ezután jön azonban még csak a java, néhány perc lépcsőzést követően ugyanis egy függőleges sziklafal és egy hihetetlenül meredek újabb lépcsősor nyílik meg, melyekre két oldalról láncokat rögzítettek.

Itt már erőteljesen kell kapaszkodni a kötelekbe, hogy a mászók feljuthassanak a meredek hegy felső szakaszára. Az út során egy ponton különböző ösvények nyílnak meg a kirándulók előtt melyek

különböző templomokhoz és csúcsokhoz vezetnek.

A kalandorokat azonban egyetlen jelzés érdekli, az, amelyik a túra legizgalmasabb részéhez vezet a Huashan-hegyen – a Plank Walk In The Sky-hoz, vagyis a deszkás sétányhoz.

Dermesztő séta a deszkákon

A hegy felső szakaszán már hatalmas jelentősége van a biztonsági eszközöknek, a karabinereknek és a hámoknak, melyek a függőleges ereszkedés és a mászás során is segíti a kirándulók testi épségének védelmét.

A fémrudakon lefelé történő függőleges ereszkedést követően jutnak el a félelmetes látványt nyújtó deszkákhoz. Ha a hevederek a biztonsági kábelben vannak, megkezdődhet a séta a függőleges sziklafalon. Már maga a látvány is szédítő, a deszkák nyikorgása dermesztő, ez azonban még nem minden. A túra ezen szakaszán ugyanis kétirányú a forgalom, azaz

bármikor szembe jöhet a kirándulókkal valaki, aki szintén végig akar haladni a sétányon.

A deszkák keskenyek, alig fér el rajta egy túrázó is, nemhogy kettő próbáljon elhaladni egymás mellett. Az út egy zsákutcába vezet, ahonnan vissza kell fordulni és fémrudakon kell továbbhaladni.

Időjárási kihívások

A Huashan-hegy a téli és az esős évszakban még veszélyesebb, ilyenkor egyetlen rossz mozdulat, egy rosszul megtervezett szelfi is végzetes lehet.

Az ösvényt  ekkor általában jég és köd borítja,

ami vizessé és csúszóssá válik, ezért a túrázóknak rendkívül óvatosnak kell lenniük a hegyről felfelé és lefelé haladva.

Természetesen szélsőséges időjárási körülmények, így zivatarok és heves esőzések idején nem lehet a hegyre menni.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images)

túra | Huashan-hegy | nagy sztori | túrázás | kirándulás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom