Ezekkel a puha, illatos kalácsokkal még a kezdők sem tudnak mellé nyúlni.
Hagyományos fonott kalács
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 15 dkg kristálycukor
- 4 dl tej
- 2 tojás
- 7 dkg vaj
- 1 csomag élesztő
Elkészítése:
- Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatjuk.
- Egy tálba beletesszük a lisztet, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadunk minden további alapanyagot a felfuttatott élesztős tejjel együtt. Addig gyúrjuk, amig a tészta el nem válik az edény falától. Amennyiben a tésztát lágynak érezzük, további lisztet adagolunk hozzá.
- A tésztát három vagy hat részre osztjuk attól függően, hogy hányas fonást szeretnénk alkalmazni. A legegyszerűbb, ha három részre szedjük, és úgy fontjuk össze a szálakat. A kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és egy konyharuhával 30-40 percig letakarva kelesztjük.
- Egy tojássárgájával megkenjük, majd sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Hot cross bun
Hozzávalók a zsemlékhez:
- 300 ml tej
- 50 g vaj
- 500 g liszt
- 1 tk só
- 75 g porcukor
- 1 ek olaj
- 1 csomag élesztő
- 1 tojás
- 75 g mazsola
- 1 narancs héja
- 1 alma meghámozva, apróra vágva
- 1 teáskanál őrölt fahéj
A kereszthez:
- 75 g liszt
A mázhoz:
- 3 ek baracklekvár
Elkészítése:
- A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vajat, és hagyjuk kihűlni.
- Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, a porcukrot és az élesztőt. Hozzáöntjük a tejet és egy felvert tojást. Alaposan összekeverjük, hogy ragacsos, nyúlós tésztát kapjunk.
- Lisztezett deszkán folyamatosan hajtogatva összegyúrjuk, amíg a tészta sima, ruganyos állagú nem lesz. Enyhén olajozott tálba tesszük, lefedjük, és meleg helyen egy órán át kelesztjük.
- A megkelt tésztához hozzáadjuk a narancs reszelt héját, a mazsolát, az apróra vágott almát és a fahéjat. Alaposan belegyúrjuk, majd még 1 órán át kelesztjük.
- A tésztát tizenöt darabra osztjuk, mindegyikből kisebb golyót formálunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, ügyelve arra, hogy elegendő hely legyen, ha tovább dagad a tészta sütés közben.
- A sütőt előmelegítjük 200 Celsius-fokra. 75 g lisztet 5 evőkanál vízzel összekeverünk, habzsákba tesszük, és mindegyik zsemle tetejére keresztet nyomunk belőle. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
- 3 evőkanál sárgabaracklekvárt felmelegítünk, és a meleg zsemlék tetejére kenjük. Szobahőmérsékletűre hűlve fogyasztjuk.
Olasz húsvéti kenyér
Hozzávalók:
- 3 főtt tojás ételfestékkel megszínezve, héjában
A kalácshoz:
- 2/3 csésze meleg tej
- 2 nagy tojás
- 2 ek vaj, olvasztott
- 2 ek cukor
- 3 csésze liszt
- 1 csomag élesztő
- 1 ek olaj
A tetejére:
- 1 nagy tojás
- 1 ek vizet
- 1 ek szezámmag vagy mák
Elkészítése:
- Elkészítjük a főtt tojásokat a szokásos módon, majd miután kihűlt, ételfestékkel tetszőleges színűre festjük.
- A tészta összes hozzávalóját egy tálba tesszük, homogén állagúra gyúrjuk, majd lisztezett deszkán három részre osztjuk. Az első recepthez hasonlóan fonatot készítünk belőle, majd gyűrűvé alakítjuk. A közepére helyezzük a főtt tojásokat, a tésztát egy ecsettel benedvesítjük, és megszórjuk a szezámmaggal. Tegyük át a fonatot egy sütőpapírral bélelt tepsire!
- Egy konyharuhával lefedjük, és egy órán keresztül kelesztjük.
- A sütőt előmelegítjük 200 Celsius-fokra, majd nagyjából 30 perc alatt készre sütjük. Szobahőmérsékletűre hűlve fogyasztjuk.
(Fotók: Getty Images)
recept | kalács | húsvét | gasztronómia
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!