Négy párját ritkító beach club és étterem Ibizán és egy budai esemény, amiben ott fog rezonálni a napsütötte sziget minden íze és energiája.
Kevés hely van a világon, amelynek nevét meghallva ne indulna be a fejünkbe egy képsorozat. Ha kimondjuk: Ibiza, azonnal hangos zenétől dübörgő klubok, csápoló sztár DJ, táncoló embermassza villan be. A spanyol sziget azonban sokkal több, mint a kilencvenes években kialakult sztereotípia. Természetesen léteznek a klubok, ahová a partyzni vágyó fiatalok özönlenek, de van egy magasabb réteg, ami azoknak szól, akik valami többre vágynak. Valamire, ami kevésbé hangos és zsúfolt, de ugyanolyan magas energiájú, fun és fülledt. Zajlik egy látványos rivalizálás az Európa legszexibb partyszigete címért, a ring két sarkában Mikonosszal és Ibizával. Utóbbi az elmúlt évtizedekben olyan színvonalú szállásokkal és éttermekkel jelentkezett, amik egy kifinomult és tehetős, a csendes luxusra fogékony réteget vonzanak.
Jondal
A Jondal jelenleg kétségtelenül Ibiza top beach clubja. Aki ide foglal, ne lepődjön meg, ha azonnal levonnak a számlájáról 100 vagy 200 eurót – attól függően, hogy hová foglal asztalt. A levont összeg a kötelező fogyasztást takarja, így nem meglepő módon azok járnak ide, akiknek az ilyesmi alap: a szigeten játszó sztár DJ-k, focisták, celebek, névtelen milliomosok zarándokolnak ide, hogy a homokba kitett asztaloknál, a tűlevelűek árnyékában élvezzék a semmihez sem hasonlítható bukolikus és szabad atmoszférát.
Sokat elmond a konyha színvonaláról, hogy a Michelin kalauzban is szerepel, és beach clubok ritkán szoktak feltűnni ott, még ajánlások között sem. Ez annak köszönhető, hogy a séf az a Rafa Zafra, aki korábban az ikonikus El Bulliban dolgozott. Az idei trend a kaviár mint fűszer használata: ott van a kagylón, a ráktartáron és így tovább. A Jondalban füstölnek, erjesztenek, savanyítanak, nyílt lángon sütnek, bejátsszák az egész pályát. A décor mediterrán minimalista: krémszínű linenek, kézzel szőtt szőnyegek, hatalmas vitorlavásznak, rusztikus fabútorok – így néz ki a kortárs luxus Ibizán.
Cala Gracioneta
A Jondalba főleg nyáron érdemes már hónapokkal korábban foglalni, és hasonló a helyzet a Cala Gracioneta esetében. Ez a chiringuito a világ egyik top beach clubja és úgy néz ki, mintha egy álomból teleportált volna a valóságba. Egy apró, eldugott öbölben bújik meg ez az 1999-ben nyitott hely, ami értelemszerűen erősen seafood hangsúlyos mediterrán konyhát visz. Ikonikus fogásuk a tengeri herkentyűs paella, a grillezett padlizsán, a házi krokett és a kagyló.
Casa Maca
Nyitott tűzön készített ételek szerelmeseinek kötelező hely. A Casa Maca egy hotel, de sokan az étterme miatt szeretik. Egy dombtetőn kapott helyet, a kilátás ennek megfelelően lenyűgöző. A DJ itt is alap, de néha van élőzene is. Az étterem lelke a hatalmas grill, a sülő húsok és zöldségek illata száll a levegőben, a vendégek a fények alatt lazulnak és élvezik az organikus helyi alapanyagokon és az étterem kertjéből érkező zöldségeken alapuló globális konyha fogásait.
A sobrasada manchego-val kötelező. A grillezett sajtot mézzel locsolják és égetett vadkovászos kenyérrel kínálják. Itt is van komoly kaviárválogatás, illetve erős a wagyu és a nebraska steak felhozatal is.
Can Domo
Ez az agroturismo három éve nyitott, vagyis új versenyzőnk számít a szigeten. Ahogy a Casa Maca, alapvetően ez is egy hotel, és ahogy a Jondal, ez is Michelin ajánlott. A birtokhoz tartozik egy 15 hektáros olivaliget, így az olivaolaj, amit az étteremben használnak, innen jön. A séfei korábban egy halom kulináris díjat bezsebeltek, az éltlapon is található sonkás krokett például 2021-ben Spanyolroszágban az a világ legjobb krokettje címet szerezte meg.
Ibiza a Dérynében
A Déryné nyolcfős csapata Kovács Kristóf tulajdonos vezetésével nemrég végiglátogatta ezeket a helyeket, hogy megnézzék, mivel kápráztatják el az A listás celebeket, sztárfocistákat és a jet setter közeget. Kovács Kristóf és a Dérnyé csapata rendszeresen keres fel inspirálódás céljából fontos desztinációkat, jártak már többször Tel Avivban, Mikonoszon, Tulumban, Buenos Airesben vagy Baszkföldön.
Június 4-én és 5-én két estére megidézik a sziget fülledt és lüktető hangulatát, ugyanis Ibiza Erotica néven pazar vacsoraestet rendeznek. Az ötfogásos menüben bemutatják a korábban felsorolt éttermekben kóstolt kedvenceiket, természetesen mindegyiket egy Dérynés csavarral.
Néhány fogás a menüről:
- Fekete fokhagymás aioli és kaviár brióson
- Égetett tartine kenyér, reszelt paradicsom (Cala Gracioneta)
- Vörös tonhal fűszeres olajban (La Torre)
- Croquette porn (Can Domo)
- Óriás caesar (Jondal)
- Grillezett mézes sobrassada & manchego (Casa Maca)
A könnyű, ötfogásos comfort vacsorát a vendégek osztrigával, faszénen grillezett halakkal és csontos steakekkel egészíthetnek ki kedvük szerint a-la-carte. A vacsora helyszíne a Camp Déryné, ahol legjobb asztalok egy központi dj pultot vesznek körül.
vacsora | casa gracioneta | déryné | nagy sztori | casa maca | can domo
Otthonos minimalizmus, avagy egy stílusos családi ház Szombathelyen
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!