Close
Az időjárás dönti el, meddig láthatjuk ezt az installációt Londonban

Az időjárás dönti el, meddig láthatjuk ezt az installációt Londonban

Könnyen lehet, mire az olvasó tudomást szerez a londoni Tate Modern és a Temze folyó közötti területen felállított installációról, már soha többé nem nézheti meg. Mert elolvadt.

Olafur Eliasson és Minik Rosing projektje a klímaváltozás veszélyeire hívja fel a figyelmet, ezért szándékosan olyan módját választották a szemléltetésnek, ami sokkolóan hat. Az Ice Watch néven futó kiállítás két tucatnyi hatalmas jégtömbből áll eredetileg – természetesen az időjárás kedvezőtlen alakulása változtathat a létszámon.

A jégtömböket búvárok segítségével emelték ki a tengerből Dánia közelében, majd hajókon és eredetileg fagyasztott halakat szállító teherautókon hozták át Londonba. Eliasson szerint várhatóan egy hétig, maximum tizennégy napig nézhetik meg a látogatók az installációt, az időtartam a hőmérséklet enyhülése vagy heves esőzések esetén természetesen csökkenhet.

A projektfelelősök arra ösztönzik az arrafelé járókat, hogy bátran közeledjenek a méretes tömbökhöz, mert repedéskor a régóta csapdában lévő jégbuborékok alig hallható hangokat bocsátanak ki.

Hogy érzékeltessék a helyzet drámaiságát, annyit tettek hozzá, hogy a Londonban kiállított két tucat mini jéghegy nagyjából egy hét alatt elolvad, ezzel szemben Grönlandon tízezer ilyen méretű tömb tűnik el – másodpercenként.

A jégtömbök életkora nagyjából ötvenezer és százezer év közé tehető, tehát egy hét alatt legalább ötvenezer évet láthatunk elolvadni.

(Fotók: standard.co.uk)

installáció | ice watch | jégtömb | globális felmelegedés | london

FOLYTASD EZZEL

Szabad szemmel is varázslatosan látványos csillagállás jön a hétvégén

Egy hónapon át tartó fesztivállá alakul az ünnepi időszak Budapest impozáns luxusszállodájában

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram