Close
Az időjárás dönti el, meddig láthatjuk ezt az installációt Londonban

Az időjárás dönti el, meddig láthatjuk ezt az installációt Londonban

Könnyen lehet, mire az olvasó tudomást szerez a londoni Tate Modern és a Temze folyó közötti területen felállított installációról, már soha többé nem nézheti meg. Mert elolvadt.

Olafur Eliasson és Minik Rosing projektje a klímaváltozás veszélyeire hívja fel a figyelmet, ezért szándékosan olyan módját választották a szemléltetésnek, ami sokkolóan hat. Az Ice Watch néven futó kiállítás két tucatnyi hatalmas jégtömbből áll eredetileg – természetesen az időjárás kedvezőtlen alakulása változtathat a létszámon.

A jégtömböket búvárok segítségével emelték ki a tengerből Dánia közelében, majd hajókon és eredetileg fagyasztott halakat szállító teherautókon hozták át Londonba. Eliasson szerint várhatóan egy hétig, maximum tizennégy napig nézhetik meg a látogatók az installációt, az időtartam a hőmérséklet enyhülése vagy heves esőzések esetén természetesen csökkenhet.

A projektfelelősök arra ösztönzik az arrafelé járókat, hogy bátran közeledjenek a méretes tömbökhöz, mert repedéskor a régóta csapdában lévő jégbuborékok alig hallható hangokat bocsátanak ki.

Hogy érzékeltessék a helyzet drámaiságát, annyit tettek hozzá, hogy a Londonban kiállított két tucat mini jéghegy nagyjából egy hét alatt elolvad, ezzel szemben Grönlandon tízezer ilyen méretű tömb tűnik el – másodpercenként.

A jégtömbök életkora nagyjából ötvenezer és százezer év közé tehető, tehát egy hét alatt legalább ötvenezer évet láthatunk elolvadni.

(Fotók: standard.co.uk)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom