Az időjárás dönti el, meddig láthatjuk ezt az installációt Londonban

Könnyen lehet, mire az olvasó tudomást szerez a londoni Tate Modern és a Temze folyó közötti területen felállított installációról, már soha többé nem nézheti meg. Mert elolvadt.

Olafur Eliasson és Minik Rosing projektje a klímaváltozás veszélyeire hívja fel a figyelmet, ezért szándékosan olyan módját választották a szemléltetésnek, ami sokkolóan hat. Az Ice Watch néven futó kiállítás két tucatnyi hatalmas jégtömbből áll eredetileg – természetesen az időjárás kedvezőtlen alakulása változtathat a létszámon.

A jégtömböket búvárok segítségével emelték ki a tengerből Dánia közelében, majd hajókon és eredetileg fagyasztott halakat szállító teherautókon hozták át Londonba. Eliasson szerint várhatóan egy hétig, maximum tizennégy napig nézhetik meg a látogatók az installációt, az időtartam a hőmérséklet enyhülése vagy heves esőzések esetén természetesen csökkenhet.

A projektfelelősök arra ösztönzik az arrafelé járókat, hogy bátran közeledjenek a méretes tömbökhöz, mert repedéskor a régóta csapdában lévő jégbuborékok alig hallható hangokat bocsátanak ki.

Hogy érzékeltessék a helyzet drámaiságát, annyit tettek hozzá, hogy a Londonban kiállított két tucat mini jéghegy nagyjából egy hét alatt elolvad, ezzel szemben Grönlandon tízezer ilyen méretű tömb tűnik el – másodpercenként.

A jégtömbök életkora nagyjából ötvenezer és százezer év közé tehető, tehát egy hét alatt legalább ötvenezer évet láthatunk elolvadni.

(Fotók: standard.co.uk)

jéghegy | globális felmelegedés | london | jégtömb | tate modern

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom