A beton egy rendkívül széleskörűen használható, nagy szilárdságú, kötés előtt jól formázható építőanyag, ezért nemcsak az ipari alkalmazásoknál, hanem házilagos kivitelezésnél is gyakran használják.
A beton olyan, mint a foci, mindenki úgy érzi, hogy ért hozzá és remekül csinálja, az igazság azonban az, hogy ideje leszámolni a lapátos betonkészítési módszerrel, ugyanis a jó minőségű, ellenálló beton ennél precízebb adagolást igényel. A betonkeverőben készített beton kapcsán viszonylag kevés szó esik az egyik összetevő, a víz helyes mennyiségéről, a tömörítés és az utókezelés fontosságáról, pedig ezen tényezők nagymértékben befolyásolják a beton tartósságát. Hogyan kell házilag jó betont készíteni? Mire figyelj a készítésnél?
A tökéletes fagyálló és szilárd beton nyomában
Az igazán jó beton érdekében az összetevőket tömegarány alapján kell meghatározni, de a bombabiztos építőanyaghoz a megerősítés is elengedhetetlen. A Beton Booster ArmoTec szálerősítés egyszerű, gyors és olcsó módja annak, hogy házilagosan tartós, repedésmentes betont készíts.
A keverési arányokról rengeteg cikk született már, amelyekben szó esett a szokásokról, az 1:3 lapát arányról, azonban kevés az, amelyik kitér a lényegre, vagyis a sóder-cement-víz mérlegen, pontosan kimért arányára. Pedig a betonüzemekben sem történik ez másként.
Hogyan készül a beton?
Betonozni csak kellően tömör és simított alapfelületre szabad, így az előkészítésnek nagy jelentősége van. Megfelelő lehet egy 10-15 cm vastag, alaposan tömörített zúzottkő- vagy sóderágyazat, vagy egy meglévő betonfelület. A tömörítéshez csővibrátort érdemes használni a levegőzárványok kimozgatására.
A keverési arány fontosságáról már volt szó, azonban ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. A sok cement nem feltétlen jelent tartósabb betont, a sok víz pedig kifejezetten rontja a kész beton állagát.
Az időjárásnak is nagy szerepe van a beton tartóssága szempontjából, sem forróságban, sem fagyban nem ajánlott betonozni, illetve mínuszokban érdemes fagyállót használni adalékként, valamint megfelelő takarást alkalmazni.
Az utókezelés, vagyis a friss beton nedvesen tartása kihagyhatatlan lépés, ugyanis káros, ha a beton a kötési és szilárdulási időben elveszíti a nedvességtartalmát.
A bombabiztos betonozás kellékei
A repedések megelőzése, a szilárdság megtartása érdekében nemcsak a keverési arányokra, a körülményekre és az utókezelésre kell gondot fordítani, hanem az anyag megerősítésére is. Ez hagyományosan betonacélháló alkalmazását jelenti, azonban létezik ennél egyszerűbb, gyorsabb és költségkímélő megoldás, a statikai makroszálak használata. Ezt a betonhoz kell keverni, és nemcsak 1 irányban, hanem 3 dimenzióban erősíti azt, ráadásul nem is korrodál. Ún. szuperfolyósító adagolásával pedig a felére csökkenthető a szükséges vízmennyiség, így tömörebb és keményebb beton lesz a végeredmény.
A 2 adalék használata házilag is kivitelezhető, fagyálló és tartós szuperbetont eredményez, és a legtöbb betonozási munkához jó megoldás.
(Szponzorált tartalom)
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!