Így készül a tökéletes bejgli

A karácsony tradicionális süteménye a mákos és a diós bejgli, éppen annyira nélkülözhetetlen eleme az ünnepi asztalnak, mint amennyire elképzelhetetlen a karácsonyfa csúcsdísz nélkül.

Hozzávalók négy rúd bejglihez:

  • 50 dkg rétesliszt
  • 5 dkg porcukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 nagy csipet só
  • 20 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 tojássárgája a kenéshez

A töltelékhez:

  • 20 dkg mák/darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • opcionálisan mazsola
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

  1. A tészta összes hozzávalóját tegyük egy nagy tálba! Ezúttal az élesztőt sem kell felfuttatnunk. A masszát alaposan gyúrjuk összes, osszuk négy részre, takarjuk le, és pihentessük a hűtőben 45-50 percig!
  2. Amíg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket! A darált mákot és vagy a diót keverjük el porcukorral, valamint ízlésünk szerint dúsítsuk mazsolával! Forrázzuk le a tejjel, keverjük bele a reszelt citromhéjat, tegyük félre, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön!
  3. Nyújtsuk ki a tésztákat lisztezett deszkán 3-4 milliméter vastagságúra, kenjük meg a mákos vagy a diós töltelékkel! Szorosan tekerjük fel, zárjuk le a végeit! Sorakoztassuk sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd tojássárgájával kenjük le mindegyik rúd bejglinek a tetejét!
  4. Tegyük melegebb helyre, ahol nagyjából 40 perc alatt szépen megkel!
  5. Szurkáljuk meg, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon, akkor nem fog megrepedni!
  6. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük készre. Kihűlve, gyors, határozott mozdulatokkal szeleteljük!

Ez is érdekelhet:

Így készül a legegyszerűbb, puha mézeskalács

Ezzel a recepttel azonban garantáltan nem tudunk hibázni.

(Fotó: Getty Images)

 

 

bejgli | recept | dió | édesség | mák

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom