A karácsony tradicionális süteménye a mákos és a diós bejgli, éppen annyira nélkülözhetetlen eleme az ünnepi asztalnak, mint amennyire elképzelhetetlen a karácsonyfa csúcsdísz nélkül.
Hozzávalók négy rúd bejglihez:
- 50 dkg rétesliszt
- 5 dkg porcukor
- 1 dkg élesztő
- 1 nagy csipet só
- 20 dkg vaj
- 1 dl tej
- 1 db tojás
- 1 tojássárgája a kenéshez
A töltelékhez:
- 20 dkg mák/darált dió
- 20 dkg cukor
- 1,5 dl tej
- opcionálisan mazsola
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
- A tészta összes hozzávalóját tegyük egy nagy tálba! Ezúttal az élesztőt sem kell felfuttatnunk. A masszát alaposan gyúrjuk összes, osszuk négy részre, takarjuk le, és pihentessük a hűtőben 45-50 percig!
- Amíg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket! A darált mákot és vagy a diót keverjük el porcukorral, valamint ízlésünk szerint dúsítsuk mazsolával! Forrázzuk le a tejjel, keverjük bele a reszelt citromhéjat, tegyük félre, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön!
- Nyújtsuk ki a tésztákat lisztezett deszkán 3-4 milliméter vastagságúra, kenjük meg a mákos vagy a diós töltelékkel! Szorosan tekerjük fel, zárjuk le a végeit! Sorakoztassuk sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd tojássárgájával kenjük le mindegyik rúd bejglinek a tetejét!
- Tegyük melegebb helyre, ahol nagyjából 40 perc alatt szépen megkel!
- Szurkáljuk meg, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon, akkor nem fog megrepedni!
- 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük készre. Kihűlve, gyors, határozott mozdulatokkal szeleteljük!
Ez is érdekelhet:
(Fotó: Getty Images)
mák | ünnepi desszert | recept | desszert | ünnep
Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni
Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!