A karácsony tradicionális süteménye a mákos és a diós bejgli, éppen annyira nélkülözhetetlen eleme az ünnepi asztalnak, mint amennyire elképzelhetetlen a karácsonyfa csúcsdísz nélkül.
Hozzávalók négy rúd bejglihez:
- 50 dkg rétesliszt
- 5 dkg porcukor
- 1 dkg élesztő
- 1 nagy csipet só
- 20 dkg vaj
- 1 dl tej
- 1 db tojás
- 1 tojássárgája a kenéshez
A töltelékhez:
- 20 dkg mák/darált dió
- 20 dkg cukor
- 1,5 dl tej
- opcionálisan mazsola
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
- A tészta összes hozzávalóját tegyük egy nagy tálba! Ezúttal az élesztőt sem kell felfuttatnunk. A masszát alaposan gyúrjuk összes, osszuk négy részre, takarjuk le, és pihentessük a hűtőben 45-50 percig!
- Amíg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket! A darált mákot és vagy a diót keverjük el porcukorral, valamint ízlésünk szerint dúsítsuk mazsolával! Forrázzuk le a tejjel, keverjük bele a reszelt citromhéjat, tegyük félre, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön!
- Nyújtsuk ki a tésztákat lisztezett deszkán 3-4 milliméter vastagságúra, kenjük meg a mákos vagy a diós töltelékkel! Szorosan tekerjük fel, zárjuk le a végeit! Sorakoztassuk sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd tojássárgájával kenjük le mindegyik rúd bejglinek a tetejét!
- Tegyük melegebb helyre, ahol nagyjából 40 perc alatt szépen megkel!
- Szurkáljuk meg, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon, akkor nem fog megrepedni!
- 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük készre. Kihűlve, gyors, határozott mozdulatokkal szeleteljük!
Ez is érdekelhet:
(Fotó: Getty Images)
bejgli | recept | dió | édesség | mák
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!