Close
Így néz ki az alpesi menedékházak új generációja

Így néz ki az alpesi menedékházak új generációja

A Stuttgarti Egyetem a fenntarthatóság jegyében gondolta újra az alpesi menedékházakat, hogy a végeredmény egy ultramodern kapszulakunyhó legyen, ami kizárólag természetes anyagokból készült.

A Stuttgarti Egyetem innovatív építőanyagokkal foglalkozó intézete a német Alpesi Klub számára tervezte meg a 21. századi menedékházak prototípusát, amely egy egészen különleges koncepció mentén nádborítást kapott.

Az alpesi építészetet alapvetően a kő, a beton, a fém és a fa jellemezte, a nádfedeles építmény azonban egyaránt megfelel a klímavédelmi céloknak és a fenntarthatósági törekvéseknek is.

A nád a kutatók szerint azonban mindezen túl megújuló és szén-dioxid-semleges erőforrás is, melynek használata során nem keletkezik káros anyag, ráadásul életciklusa végén komposztálhatóvá válik, hogy aztán viszonylag rövid idő alatt lebomoljon.

A nádfedeles házak Németország északi régiójában ma is gyakoriak, de a világ minden építészeti örökségében megtalálható. Ennek oka az, hogy mielőtt a mocsarak eltűntek vagy drasztikusan csökkentek volna a vízszabályozások miatt, igen elterjedt építőanyagnak számított. Számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik a környezetre nézve is, hiszen élőhelyet biztosít az állatok számára, közben pedig javítja a víz minőségét is.

A prototípust 2600 méterre telepítették, ahol már kifejezetten zord időjárási körülmények is tapasztalhatók. Ebben a magas alpesi régióban az időjárás csak körülbelül három hónapig, júliustól szeptemberig teszi lehetővé az építkezést. Az ácsok 2019 nyarán egy fa alépítményt készítettek a nád számára egy osztrák műhelyben, hogy aztán az alépítményt helikopterrel szállítsák fel a hegyre. Az erre kerülő nád a Fertő-tóból származott.

A tesztidőszakban a kis épületet kilenc hónapig hó borította, de a nádfedél jól vette ezt az akadályt is. A tervezők a korábbi kutatásokból megtudták, hogy a nádtetők általában 25-40 éves életciklussal rendelkeznek, de a prototípus vizsgálata során arra a következtetésre jutottak, hogy a nád magashegyi környezetben még tartósabb, ugyanis a szerves folyamatok a nádon belül jelentősen lelassulnak.

A projektet összességében rendkívül sikeresnek értékelték, ezért nem lenne meglepő, ha hamarosan az Alpokban több hasonló menedékházzal is találkozhatnának a túrázók és a professzionális hegymászók.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

alpok | kortárs | alpesi kunyhó | menedékház | megújuló

FOLYTASD EZZEL

Gigantikus higanycsepp-szobor előtt szelfiznek a New York-iak

Eladóvá vált a világ egyik leghíresebb írójának pazar rezidenciája

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram