Close
Így született az egyik kedvenc nyári italunk – A gin-tonik-sztori

Így született az egyik kedvenc nyári italunk – A gin-tonik-sztori

A gazdag múlttal és fényes jelennel büszkélkedő gin története önmagában is izgalmas. De vajon hogy született és terjedt el longdrink változata, a gin-tonik? Minek köszönheti népszerűségét ez az egyszerű ital? Utánajártunk!

A gin-tonik születése

Ahogy a gin az angol katonáknak köszönheti népszerűségét, úgy a gin-tonik születése is hozzájuk köthető. A történet még az 1600-as években kezdődött, amikor egy spanyol méltóság elkapta a maláriát Peruban, ám az Andokban őshonos cinchona fa kérgével sikerült meggyógyítani. Akkoriban a fa kérgét kiszárították és finom porrá őrölték, hogy betegségek – láz, emésztési nehézségek, malária, rák – ellen vessék be gyógyszerként. Később francia tudósoknak sikerült kinyerni a kéregből a fő hatóanyagot, a kinint, így egyszerűbben elérhetővé vált a gyógyításban.

Az 1800-as években aztán az angol hadsereg Indiában állomásozó tagjainak is ezt adták malária ellen. Mivel azonban a kinin önmagában túl keserű volt, elkezdték vízzel és cukorral ihatóbbá tenni, a további fájdalomcsillapítás reményében pedig kedvencükből, a ginből is adtak a keverékhez. Így született meg a gin-tonik.

Mivel egyre többen fogyasztották, a perui fa kérge értékes árucikk lett, egyre több és több példányát vágták ki, ezzel a kihalás szélére sodorva a fajt. Végül sikerült kicsempészni a magjait, amelyekből a hollandok hatalmas ültetvényeket telepítettek Jáva szigetén, Indonéziában. A második világháborúig ez volt a kinin egyetlen forrása, de a háborúban japán megszállás alá került a terület, ami ismét kininhiányhoz vezetett. Ezután találták fel a hatóanyag szintetikus formáját, ezzel biztosítva, hogy többé ne fogyhassanak ki a készletek. A mai napig úgy tartják egyébként, hogy a kinin felfedezése az egyik oka annak, hogy az európai országoknak sikerült gyarmatosítaniuk a trópusokat.

Miben rejlik a gin-tonik titka?

A gin-tonik népszerűségét nagyrészt annak köszönheti, hogy egy csupán négy összetevős, épített koktél, nem kell rá sokat várni a bárpultnál, hozzávalói könnyedén beszerezhetők, és otthon is egyszerű elkészíteni.

Talán sokak számára önmagában a gin és a tonik is keserű lehet, de ha mixeljük őket, egy érzetre kevésbé fanyar, ízletes italt kapunk. Ennek oka a kémiában rejlik: a gin egyes molekulái ugyanis vonzzák a tonik hasonló elemeit, és ezek egyesülése olyan elegyet hoz létre, ami megváltoztatja az ízeket.

Érdemes egy kicsit kísérletezni az ízérzékelésünkkel: először magában kortyoljunk egy jó minőségű tonikból, majd adjunk hozzá egy kis sót, keverjük fel, és kóstoljuk újra. Kevésbé fogjuk keserűnek érezni a sózás után az italt.

Bár ma már sokféleképpen ihatjuk, a klasszikus gin-tonikot az alábbiak szerint készíthetjük el:

  1. Vegyél egy poharat. Akárcsak a bor, a gin-tonik is aromákban gazdag ital, ezért fontos, hogy megfelelő poharat válassz a szervírozásához. Hagyományosan highball, azaz long drinkes pohárban készül, de érdemes kipróbálni, hogy egy nagy borospohár milyen aromákat szabadít fel.
  2. Tölts a pohárba jeget! Ha otthon fagyasztod, sajnos a jég gyorsabban olvad majd, ám javíthatsz a minőségén, ha szűrt vízből készíted el.
  3. Egyharmadig töltsd ginnel! Az eredeti változathoz a legnépszerűbb, könnyed, száraz London Dry típust válaszd.
  4. Öntsd fel tonikkal! Ma már sokféle tonik van a piacon, érdemes minőségi márkákat választani, mint például a Fentimans vagy a Fever Tree, hiszen ezek tiszta, természetes kininnel készülnek, nem szintetikus alkotóelemekkel. A brit sereg italának megidézéséhez Indian Tonic típust válassz!
  5. Dobd fel citrusokkal, és egyszer keverd meg! Sok nagy márka a lime-ra esküszik, de citrommal sem tudod elrontani.

Tartsd szem előtt az első palackozott tonikot készítő Erasmus Bond tanácsát:

Élvezd, és ismételd addig, míg teljesen elégedett nem leszel!

Izgalmas ízekkel találkozhatunk, ha nem ragaszkodunk a klasszikus mixhez, hiszen ma már a ginek világa is egyre színesebb, rengeteg fűszert kaphatunk kifejezetten ginekhez, és a tonikokat is különböző aromákkal ízesítik.

A harmonikus ízekért elég csak a fűszerekre figyelni: a virágos ginekhez jól illik a citrushéj, az uborka és a rózsaszirom, a száraz ginekhez a lime, grapefruit és az olajbogyó, a sós ízvilágú ginekkel pedig jól párosítható a rozmaring vagy a kakukkfű. Jó kóstolást!

Ez is érdekelhet:

gyógyszer | gin | tonic | gin-tonik | frissítő

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram