Close
Ez a hét dolog szinte biztosan megváltozik majd, ha szállodába megyünk

Ez a hét dolog szinte biztosan megváltozik majd, ha szállodába megyünk

Egy időre stoptáblát mutatott az utazásnak a világjárvány, és bár lassan, de óvatosan újra útnak indulunk, a pandémia hatásait egy darabig (örökre?) érezni fogjuk. Nem csupán az utazáshoz köthető alapvető dolgokat változtatta meg a koronavírus, hanem a szállodaiparban is otthagyta a névjegyét – leginkább a társadalmi távolságtartás és az érintésmentes rendszerek eljövetele jelenti ezeket a nyomokat. A Business Insider cikkére építve megmutatjuk, hogyan alakulhat a szállodák közeli és távoli jövője.

A vendéglátással foglalkozó szakértők szerint a lényeg a rugalmasságon lesz. A változások elsősorban a szállodák közösségi tereit (lobby, étterem, bár) érintik, és főként egészségügyi kérdéseket vetnek fel.

Bejelentkezés

Békeidőben a check-in pultok jelentették az első kapcsolatot a vendég és a személyzet között, de ez valószínűleg átalakul. A telefonos alkalmazásoknak köszönhetően a személyes találkozás eltűnhet, minden átkerül az online térbe, ami nemcsak kényelmesebb, de a társadalmi távolságtartásra gondolva biztonságosabb megoldás is.

Egyébként könnyen elképzelhető, ha nincs a világjárvány, akkor is többen választják az érintkezésmentes kapcsolatfelvételt.

Lobbyk

Multifunkcionálissá válnak át az előcsarnokok: szükség esetén bármikor és könnyedén mozdítható ülőalkalmatosságokkal, alakítható terekkel találkozhatunk.

Új dizájnelemek jöhetnek a képbe, melyek a megfelelő távolság betartására hívják fel a vendégek figyelmét. Ezek a jelek vagy táblák pedig igazodnak majd a szálloda stílusához és hangulatához.

Szobák

Nyilvánvalóan a legkényesebb és legfontosabb kérdések egyike, hiszen egy szállodai szoba elfoglalása előtt általában egyből arra gondolunk:

vajon ki lakhatott itt előttünk?

A vendég látványos és egyértelmű bizonyítékot szeretne kapni szobája egészségügyi biztonságáról, úgyhogy a dizájnerek már dolgoznak a megoldáson, ami most még pontosan nem ismert, de valószínűleg állandó és látványos elemét képezi majd a lakosztályoknak.

Minimalizálják az érintkezést is: az ajtók a kilincs megfogása nélkül is nyithatóak lesznek – persze rengeteg szállodában már kártyával nyílnak a zárak –, a fürdőszobákban és a mosdókban pedig kéz helyett lábbal aktiválhatjuk a csapokat.

Levegőszűrés

Sokan tartanak a klímaberendezésektől és a légkevergetéstől, úgyhogy az új luxus a magas minőségű levegőszűrő lehet – a hoteleknek alighanem költeniük kell a komolyabb berendezésekre.

Vagy pedig visszatérünk az alapokhoz és a klasszikus ablaknyitogatós szellőztetéshez…

Tárgyaló- és konferenciatermek

Jelen állás szerint nem hangzik túl jól esetenként több száz ember bezsúfolása egy zárt térbe. A megoldás a kisebb és intimebb terek kialakítása, melyek könnyedén variálhatók.

Ahol pedig megoldható, a rendezvényeket és a megbeszéléseket vigyék ki a szabadba, például a teraszra, vagy tartsák meg virtuálisan.

Reggeli, ebéd, vacsora

A svédasztalos étkezés is egyike lehet a Covid–19 veszteseinek. Szakemberek szerint nem tanácsos hosszabb ideig szabadon tartani az ételeket a levegőben keringő esetleges veszélyforrások miatt. És akkor még nem beszéltünk az asztalok körül lebzselő éhes vendégekről, akiket biztonságos távolságra kell egymástól elhelyezni.

Mindezek következtében a szállodai éttermek kevesebb férőhellyel üzemelhetnek, elmosódhatnak a határok a lobby és az étterem között, előtérbe kerülnek az elviteles menük, a privát helyiségek és a személyre szabott szobaszerviz.

Edzés

Búcsút mondhatunk a klasszikus szállodai edzőtermeknek, helyette inkább a szobánkban emelgethetjük a súlyokat vagy nyújthatunk a jógamatracon.

Jó néhány hotel eleve olyan lakosztályokat alakít majd ki, amelyekhez saját edzőterem (inkább szoba) tartozik. Újdonságként az ételekhez hasonlóan sporteszközöket is rendelhetünk a személyzettől a futópadtól a kettlebellig, az edző pedig virtuálisan instruálja a gyakorlatokat.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Business Insider, fotók: Pixabay)

Legyen tiéd a limitált szériás giftboxunk!
Mi jobb, mint egy Roadster magazin?
A válasz egyszerű: öt Roadster magazin.
Úgy döntöttünk, összerakjuk egy díszdobozba az eddigi számainkat, és ha megrendeled magadnak vagy valaki másnak ajándékba (spoiler alert: jön a karácsony!), akkor a következő, sorrendben ötödik számunkat ajándékba kapod tőlünk.
Az öt szám együtt díszdobozban most 8950 Ft.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom