Close
Ez a hét dolog szinte biztosan megváltozik majd, ha szállodába megyünk

Ez a hét dolog szinte biztosan megváltozik majd, ha szállodába megyünk

Egy időre stoptáblát mutatott az utazásnak a világjárvány, és bár lassan, de óvatosan újra útnak indulunk, a pandémia hatásait egy darabig (örökre?) érezni fogjuk. Nem csupán az utazáshoz köthető alapvető dolgokat változtatta meg a koronavírus, hanem a szállodaiparban is otthagyta a névjegyét – leginkább a társadalmi távolságtartás és az érintésmentes rendszerek eljövetele jelenti ezeket a nyomokat. A Business Insider cikkére építve megmutatjuk, hogyan alakulhat a szállodák közeli és távoli jövője.

A vendéglátással foglalkozó szakértők szerint a lényeg a rugalmasságon lesz. A változások elsősorban a szállodák közösségi tereit (lobby, étterem, bár) érintik, és főként egészségügyi kérdéseket vetnek fel.

Bejelentkezés

Békeidőben a check-in pultok jelentették az első kapcsolatot a vendég és a személyzet között, de ez valószínűleg átalakul. A telefonos alkalmazásoknak köszönhetően a személyes találkozás eltűnhet, minden átkerül az online térbe, ami nemcsak kényelmesebb, de a társadalmi távolságtartásra gondolva biztonságosabb megoldás is.

Egyébként könnyen elképzelhető, ha nincs a világjárvány, akkor is többen választják az érintkezésmentes kapcsolatfelvételt.

Lobbyk

Multifunkcionálissá válnak át az előcsarnokok: szükség esetén bármikor és könnyedén mozdítható ülőalkalmatosságokkal, alakítható terekkel találkozhatunk.

Új dizájnelemek jöhetnek a képbe, melyek a megfelelő távolság betartására hívják fel a vendégek figyelmét. Ezek a jelek vagy táblák pedig igazodnak majd a szálloda stílusához és hangulatához.

Szobák

Nyilvánvalóan a legkényesebb és legfontosabb kérdések egyike, hiszen egy szállodai szoba elfoglalása előtt általában egyből arra gondolunk:

vajon ki lakhatott itt előttünk?

A vendég látványos és egyértelmű bizonyítékot szeretne kapni szobája egészségügyi biztonságáról, úgyhogy a dizájnerek már dolgoznak a megoldáson, ami most még pontosan nem ismert, de valószínűleg állandó és látványos elemét képezi majd a lakosztályoknak.

Minimalizálják az érintkezést is: az ajtók a kilincs megfogása nélkül is nyithatóak lesznek – persze rengeteg szállodában már kártyával nyílnak a zárak –, a fürdőszobákban és a mosdókban pedig kéz helyett lábbal aktiválhatjuk a csapokat.

Levegőszűrés

Sokan tartanak a klímaberendezésektől és a légkevergetéstől, úgyhogy az új luxus a magas minőségű levegőszűrő lehet – a hoteleknek alighanem költeniük kell a komolyabb berendezésekre.

Vagy pedig visszatérünk az alapokhoz és a klasszikus ablaknyitogatós szellőztetéshez…

Tárgyaló- és konferenciatermek

Jelen állás szerint nem hangzik túl jól esetenként több száz ember bezsúfolása egy zárt térbe. A megoldás a kisebb és intimebb terek kialakítása, melyek könnyedén variálhatók.

Ahol pedig megoldható, a rendezvényeket és a megbeszéléseket vigyék ki a szabadba, például a teraszra, vagy tartsák meg virtuálisan.

Reggeli, ebéd, vacsora

A svédasztalos étkezés is egyike lehet a Covid–19 veszteseinek. Szakemberek szerint nem tanácsos hosszabb ideig szabadon tartani az ételeket a levegőben keringő esetleges veszélyforrások miatt. És akkor még nem beszéltünk az asztalok körül lebzselő éhes vendégekről, akiket biztonságos távolságra kell egymástól elhelyezni.

Mindezek következtében a szállodai éttermek kevesebb férőhellyel üzemelhetnek, elmosódhatnak a határok a lobby és az étterem között, előtérbe kerülnek az elviteles menük, a privát helyiségek és a személyre szabott szobaszerviz.

Edzés

Búcsút mondhatunk a klasszikus szállodai edzőtermeknek, helyette inkább a szobánkban emelgethetjük a súlyokat vagy nyújthatunk a jógamatracon.

Jó néhány hotel eleve olyan lakosztályokat alakít majd ki, amelyekhez saját edzőterem (inkább szoba) tartozik. Újdonságként az ételekhez hasonlóan sporteszközöket is rendelhetünk a személyzettől a futópadtól a kettlebellig, az edző pedig virtuálisan instruálja a gyakorlatokat.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Business Insider, fotók: Pixabay)

társadalmi távolságtartás | egészség | koronavírus | lakosztály | szoba

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram