Hihetetlen, mennyi minden megváltozik a királynő halála után az Egyesült Királyságban

II. Erzsébet királynő halála egy korszak végét jelzi, nem csoda, hogy számos változás várható.

Csütörtökön jelentette be a királyi család II. Erzsébet halálát, egyben hetven éves uralkodásának végét. Ez egyben azt is jelenti, hogy fia, Károly kerül a trónra, aminek következtében jelentős változások lépnek életbe. A néhai uralkodó portréja ugyanis érméken, bankjegyeken, bélyegeken köszön vissza, nevének kezdőbetűi pedig ottvannak az egyenruhákon és a postaládákon is.

Milyen változtatások várhatók a királynő halála után?

Érmék és bankjegyek

Az érméket a hagyományoknak megfelelően ki kell cserélni, ezeken az új király arcképe lesz látható. Az érméket és bankjegyeket meg kell tervezni, a terveket III. Károllyal jóvá kell hagyatni, majd le kell gyártani. II. Erzsébet saját érméi egy évvel a koronázása után, 1953-ban jelentek meg. A mostani érmék egyelőre biztosan használatban maradnak és fokozatosan fogják kicserélni őket.

Nemzeti himnusz

A Himnusz szavai „Isten óvja a királynőt”-ről „Isten óvja a királyt”-ra módosulnak a hagyomány szerint.

Útlevelek

A brit útlevelek is változnak. A hivatalos szerv neve ugyanis, amelyik kiállítja az úti okmányokat eddig "Her Majesty’s Passport Office" volt, ebben a nőnemű személyes névmásokat fogják átírni az új uralkodónak megfelelően hímneműre.

Monogram

Az új uralkodónak új úgynevezett Royal Cypher-re lesz szüksége, vagyis egy olyan monogramra, amit a hivatalos dokumentumokra nyomnak, de egyebek mellett ez látható a rendőrsisakokon és postaládákon is. A monogramban az angol királynők Szent Edward koronáját vagy annak egy változatát, a királyok hagyományosan a lekerekített Tudor koronát használják.

Károly aláírása

III. Károly aláírásának meg kell változnia, a neve mögé az „r” betű kerül, mint a rex , vagyis a király rövidítése.

Katonai érmek

A katonai érmeken is módosítani kell az új uralkodó miatt, hiszen azokon eddig a királynő képmása volt látható.

Zászlók

1960-ban készült el a királynő személyes zászlaja, amin kék alapon egy arany „E”-betű és egy rózsával körülvett korona volt látható. Ezt minden épületre, hajóra, autóra vagy repülőgépre fel kellett vinni, ha ott tartózkodott, vagy azzal utazott.

Mindezek mellett számos további változásra is sor kerülhet, előfordulhat, hogy például irodaszereket és névjegykártyákat is újra kell nyomtatni, hogy tükrözzék az uralkodóváltást.

(Forrás: wandsworthguardian, fotók: Getty Images)

gyászidőszak | london | II. Erzsébet | egyesült királyság

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom