Lakberendezők országa lettünk a járvány idején

Az új IKEA Élet otthon felmérésből kiderül, hogy az otthon létfontosságú szerepet játszott az emberek mentális jóllétének biztosításához szükséges igények kielégítésében az elmúlt tizenkét hónapban Magyarországon.

Az IKEA évek óta elkészíti az Élet otthon felmérést, ezúttal több mint harminc országban összesen 34 387 válaszadó bevonásával, a témában jártas szakértők részvételével, online megkérdezéses módon, részletes másodelemzéseket követően készült el a riport. Magyarországon több mint ezer fő adott választ a kérdésekre, a kutatás reprezentatív a magyar lakosságra.

Benkő Barbara, az Örs vezér téri IKEA áruház kommunikációs és lakberendezési vezetője úgy fogalmazott: az IKEA-nál szenvedélyesen rajonganak az otthoni életért, és hisznek abban, hogy az otthon a legfontosabb hely a világon. A kutatás célja, hogy megismerjék az emberek otthoni tapasztalatait, és közelebb kerüljenek vásárlóikhoz. A magyarországi eredmények birtokában képesek  jobban megismerni az emberek otthonukkal kapcsolatos, folyamatosan változó igényeit, és

különféle ötletekkel, ajánlatokkal tudják segíteni őket.

"Egy olyan otthon, amit szeretünk, támogathatja a mentális egészségünket, ezért reméljük, hogy praktikus, elérhető és megfizethető termékeink segítségével vásárlóink újra közel kerülnek az otthonukhoz, és sok helyzetre megoldást találnak” – mondta.

Kapcsolatok és időtöltés közel az otthonhoz

A kutatás szerint a pandémia hatására az emberek ötvenhárom százaléka érzi úgy, hogy javult a kapcsolata a közvetlen családtagjaival, negyven százalékának pedig a barátaival. A magyarok közel harmada (huszonkilenc százalék) fordul szüleihez akkor, amikor mentális problémákkal találja szemben magát.

Érdekesség talán, hogy bár hetvenhárom százalékuk több időt töltött otthonához közeli helyeken az elmúlt egy évben a korábbi időszakhoz képest, azonban kevesen tették mindezt ismerkedés céljából. Akik a környéken történő időtöltésből szociális kapcsolatokat is építettek, azok a gyermekes családok (tizennyolc évesnél fiatalabb gyermekekkel) voltak, ahol a gyerekek és a szülők is új ismeretségekre tettek szert.

Ha otthonról van szó, fontosak az olyan érzelmi szükségletek, mint a kényelem, a magánélet, a biztonság, az összetartozás és a tulajdonjog.

Kiemelt fontosságú a biztonság és a magánélethez való jog az otthonokban.

Multifunkcionális otthon, otthoni jóllét

A válaszadók tizenhárom százaléka jelentősen, hatvanöt százaléka  valamilyen mértékben megváltoztatta otthonát annak érdekében, hogy el tudja végezni azokat a tevékenységeket, amelyekre a pandémia időszaka alatt csak itt volt lehetősége.

Benkő Barbara rámutatott arra is, hogy az új élethelyzet kihívás elé állította az emberek többségét, hiszen sok olyan tevékenységnek kellett az otthonokban történnie, amelyek eddig más helyszínen zajlottak. Iskolai és irodai feladatok, otthoni edzés, az éttermi vagy moziélmények pótlása, illetve azok a hobbik, amelyek korábban nem itt történtek, hosszabb vagy rövidebb időre mind az otthonokba szorultak.

Fontos, hogy szakértelmünkkel mindenkinek tudjunk segíteni abban, hogy életterét többfunkcióssá, könnyen változtathatóvá alakíthassa” – magyarázta.

A funkciókat tekintve a magyar otthonok leggyakrabban pihentető tevékenységekhez, illetve háztartási feladatokhoz adnak teret, amelyek közül legtöbbször az alvást, az olvasást, a zenehallgatást vagy a TV nézést, valamint a főzést, az étkezést és a takarítást említik a válaszadók. Mindemellett a kutatási eredményekből az is látszik, hogy a tárolás és a rendszerezés komoly kihívást jelentett az elmúlt időszakban.

A válaszadók egyharmada fontosnak tartja hobbiját a mentális jóllét fenntartásához, de nehezen talált ehhez otthonában megfelelő helyet. A tizennyolc év alatti gyermekekkel élők több mint fele szerint az otthoni jólléthez hozzájárul a gyermekekkel eltöltött minőségi idő, és szeretnék, ha nagyobb arányban lenne jelen a mindennapjaikban.

A különböző életkorban és élethelyzetben lévő emberek másképpen töltik szabadidejüket. A fiatal férfiak körében a számítógépes, konzolos játékok és a testedzés fontos feltétele a jóllétnek. A tizennyolc év alatti gyermekes szülők harmada pedig több időt szeretne szentelni az otthoni wellness tevékenységekre.

Ideális otthon, jövőkép

Bár a válaszadók kétötöde úgy érzi, hogy a pandémia negatív hatással volt a személyes pénzügyeire, ugyanennyien tekintenek optimistán a jövőbe – a fiataloknál ez az arány ötvennyolc százalék. Harminckilenc százalékuk szeretne a jelenleginél több időt szánni hobbijára és személyes tevékenységeire, ugyanakkor harminc százalék érzi azt, hogy jelenlegi otthona nem felel meg ennek.

Az ideális otthon legfontosabb ismertetőjegye a kert, vagy erkély/terasz megléte, a második faktor az otthon fenntarthatósága. Nagyon fontos, hogy legyenek a közelben zöld területek, parkok, illetve több mint a válaszadók harmada jelöle meg az ideális otthon feltételeként a család és a barátok közelségét is.

(Fotók: Getty Images)

felmérés | élet otthon | lakberendezés | otthon | ikea

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom