Close
Februárban jön az éjszakai élet császárából lett sztárdizájner tervezte IKEA-kanapé

Februárban jön az éjszakai élet császárából lett sztárdizájner tervezte IKEA-kanapé

Egy saját bevallása szerint sem átlagos emberrel áll össze az IKEA, hogy felpiszkálja kicsit a bútoripart. Ő pedig nem más, mint a Brit Birodalom Rendjével kitüntetett Tom Dixon, aki nem csak szó szerint dobja a sarokba a hagyományos ülőgarnitúrákat.

A debütálást némiképpen beárnyékolja, hogy január 28-án 91 éves korában elhunyt Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója. Kamprad 17 évesen, az 1940-es években alapította meg cégét, amely az elmúlt évtizedekben a világ legnagyobb bútorgyártó vállalatává nőtte ki magát.

Egyik legújabb kooperációjukat DELAKTIG névre keresztelték. Ez a sorozat teljesen eltérő szemszögből közelíti meg a hétköznapi kanapékat, hogy aztán egy mindenki saját ízlésére formálható otthoni életteret kínáljon végeredményként.

A kollekció megálmodói a személyre szabhatóságot jelölték meg az első helyen, méghozzá úgy, hogy nem csak magát a kanapét alakíthatjuk át tetszésünk szerint, hanem a hozzá tervezett kiegészítőkkel együtt még egyet (vagy többet) csavarhatunk a dolgon.

Az ülőgarnitúra valamennyi eleme mozdítható, tehát bármikor csinálhatunk belőle egy kényelmes fekhelyet.

Ha átrendezzük a párnákat, megmaradhat sarokgarnitúrának. A textilborítás eldugásával pedig kis asztallá alakíthatjuk át a háttámlát.

Februárban jelenik meg a svéd bútoróriás üzleteiben a DELAKTIG, melyet azért terveztek, hogy sokoldalúságával örökre harmonizáljon a folyamatosan fejlődő világgal.

Fehér vászon és könnyű szerkezetű alumínium jelenti az újradefiniált kanapé alapját, kialakításkor fontos szempontnak tartották az esztétikumot, a megfizethető árat és természetesen a hosszú élettartamot.

Az IKEA és Dixon kollaborációja az áruház szempontjából érdekes lépés, mert a neves dizájner korábban a legvastagabb pénztárcájú ügyfeleket célozta meg, ezzel szemben a DELAKTIG (ami svédül nagyjából annyit tesz: részt venni) középkategóriás kanapéi 400 dollártól már elérhetők lesznek.

“Nagyobb léptékben akartam bekapcsolódni az ipari termelésbe. Az egész részemről arról szól, hogy kitörjek a kereskedelem meglévő korlátaiból, és kipróbáljak valami újat” – mondta Tom Dixon, aki korábban basszusgitárosként és klubtulajdonosként sokat élt az éjszakában, miközben nappal kitanulta a hegesztés alapjait. Alkotói hitvallásához hűen mindig arra törekszik, hogy olyan hosszú élettartamú tárgyakat tervezzen, melyek az ’anti-fashion’ jegyében nem rövid életre ítéltek. Bővebben itt lehet olvasni az életéről.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: IKEA)

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom