Close
Februárban jön az éjszakai élet császárából lett sztárdizájner tervezte IKEA-kanapé

Februárban jön az éjszakai élet császárából lett sztárdizájner tervezte IKEA-kanapé

Egy saját bevallása szerint sem átlagos emberrel áll össze az IKEA, hogy felpiszkálja kicsit a bútoripart. Ő pedig nem más, mint a Brit Birodalom Rendjével kitüntetett Tom Dixon, aki nem csak szó szerint dobja a sarokba a hagyományos ülőgarnitúrákat.

A debütálást némiképpen beárnyékolja, hogy január 28-án 91 éves korában elhunyt Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója. Kamprad 17 évesen, az 1940-es években alapította meg cégét, amely az elmúlt évtizedekben a világ legnagyobb bútorgyártó vállalatává nőtte ki magát.

Egyik legújabb kooperációjukat DELAKTIG névre keresztelték. Ez a sorozat teljesen eltérő szemszögből közelíti meg a hétköznapi kanapékat, hogy aztán egy mindenki saját ízlésére formálható otthoni életteret kínáljon végeredményként.

A kollekció megálmodói a személyre szabhatóságot jelölték meg az első helyen, méghozzá úgy, hogy nem csak magát a kanapét alakíthatjuk át tetszésünk szerint, hanem a hozzá tervezett kiegészítőkkel együtt még egyet (vagy többet) csavarhatunk a dolgon.

Az ülőgarnitúra valamennyi eleme mozdítható, tehát bármikor csinálhatunk belőle egy kényelmes fekhelyet.

Ha átrendezzük a párnákat, megmaradhat sarokgarnitúrának. A textilborítás eldugásával pedig kis asztallá alakíthatjuk át a háttámlát.

Februárban jelenik meg a svéd bútoróriás üzleteiben a DELAKTIG, melyet azért terveztek, hogy sokoldalúságával örökre harmonizáljon a folyamatosan fejlődő világgal.

Fehér vászon és könnyű szerkezetű alumínium jelenti az újradefiniált kanapé alapját, kialakításkor fontos szempontnak tartották az esztétikumot, a megfizethető árat és természetesen a hosszú élettartamot.

Az IKEA és Dixon kollaborációja az áruház szempontjából érdekes lépés, mert a neves dizájner korábban a legvastagabb pénztárcájú ügyfeleket célozta meg, ezzel szemben a DELAKTIG (ami svédül nagyjából annyit tesz: részt venni) középkategóriás kanapéi 400 dollártól már elérhetők lesznek.

“Nagyobb léptékben akartam bekapcsolódni az ipari termelésbe. Az egész részemről arról szól, hogy kitörjek a kereskedelem meglévő korlátaiból, és kipróbáljak valami újat” – mondta Tom Dixon, aki korábban basszusgitárosként és klubtulajdonosként sokat élt az éjszakában, miközben nappal kitanulta a hegesztés alapjait. Alkotói hitvallásához hűen mindig arra törekszik, hogy olyan hosszú élettartamú tárgyakat tervezzen, melyek az ’anti-fashion’ jegyében nem rövid életre ítéltek. Bővebben itt lehet olvasni az életéről.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: IKEA)

Tom Dixon | kanapé | ikea

FOLYTASD EZZEL

Neogótikus toronyból lett elképesztő lakóépület az ikonikus Tribune Tower

Így néz ki Frank Sinatra egykori otthona

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram