Gary Rhodes serpenyőben készült lazacfiléje mellé metélőhagymás, spárgás rizottót készített, a végeredmény pedig egyszerű, de különleges lett.
Gary Rhodes az Egyesült Királyság egyik legismertebb sztárséfje, akit az angol konyha szeretete, a helyi alapanyagok használata jellemez. Számos nagyszabású televíziós produkcióban is részt vett, Michelin-csillagos szakácsként szakértője volt a MasterChef-nek és a Pokol konyhájának is. Egészen különleges, de otthoni körülmények között is remekül elkészíthető spárgás rizottójáért és serpenyős lazacáért pedig még a tévét sem kell bekapcsolni. Mutatjuk, hogyan készül!
Spárgás, metélőhagymás rizottó
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 8 db spárga
- 2-3 aprított újhagyma
- 1 evőkanálnyi apróra vágott metélőhagyma
- Olívaolaj
- 10 dkg vaj
- 1 kisebb fej aprított vöröshagyma
- 35 dkg rizottó rizs
- 1 liter zöldség vagy csirke alaplé
- 5 dkg mascarpone
- Só, bors
Elkészítés:
- Daraboljuk fel a spárgát 1 centiméteres darabokra, és blansírozzuk, azaz dobjuk enyhén sós vízbe pár percre, majd leszűrést követően helyezzük jeges vízbe egy-két percre, majd ismét szűrjük le!
- Melegítsük fel az olívaolajat és a vaj felét egy nagyobb serpenyőben, adjuk hozzá a vöröshagymát, és dinszteljük meg!
- Adjuk hozzá a rizottó rizst, és keverjük át, hogy a szemek minden oldala vajas legyen! Adagolva öntsük hozzá az alaplevet! Mindig akkor öntsük hozzá a következő adagot, amikor már az előző felszívódott! Ez körülbelül 18-20 percet vesz igénybe, ennyi idő alatt a rizs puha és krémes állagú lesz.
- Keverjük hozzá az aprított újhagymát, a spárgadarabokat, valamint a mascarpone sajtot és a metélőhagymát! Kóstoljuk meg és sózzuk, borsozzuk, ha szükséges!
Serpenyőben sült lazacfilé
A lazacfilét fűszerezzük sóval és borssal, majd serpenyőben, olívaolajon süssük néhány percig! Adjunk hozzá egy teáskanálnyi vajat, frissen facsart citromlevet, és fordítsuk meg a halszeletet! Süssük további 4-5 percig, majd ismét adjunk hozzá egy kevés vajat és citromlevet, ismét fordítsuk meg, és süssük megint 4-5 percig! Ismételjük a folyamatot addig, amíg a filé közepe enyhén rózsaszínű nem lesz!
A lazacfilét a spárga és az újhagymás rizottó tetejére tálaljuk! Ha van otthon bisque szószunk, öntsünk egy keveset a tetejére!
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images)
séf | Michelin | lazac | metélőhagyma | rizottó
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!